Svi blamovi naših poslanika u Evropi za samo 30 dana

Tu su incidenti koje su proizveli poslanici SRS Nataša Jovanović i Aleksandar Šešelj, kao i poslanik SDPS Meho Omerović

  • 15

U poslednjih mesec dana troje poslanika Skupštine Srbije svojim ponašanjem u evropskim institucijama priredili su nove turbulencije u političkim odnosima, ali i ozbiljne faulove kod građana, političkih neistomišljenika i što je najgore, evropskih kolega.

Poslanici glasaju o finansijskoj podršci porodici sa decom

Prvo smo imali slučaj Nataše Jovanović, poslanica Srpske radikalne stranke koja je na zasedanju Parlamentarne skupštine NATO u Poljskoj javno pohvalila rusku opciju, glorifikovala lik i delo Vladimira Putina, te izrazila upozorenje da "ne prelaze  crvenu liniju".

Samo nekoliko dana kasnije, sa puta ka Briselu, gde je na poziv misije OEBS-a trebalo da bude učesnik na debati o sprovođenju bezbednosne politike u kontekstu procesa pridruživanja Srbije EU, na aerodormu u Frankfurtu neverovatan blam nam je priredio poslanik Meho Omerović.

On je uhvaćen u krađi kozmetike, zbog čega su se oglasili nemačka policija i naš konzulat u Nemačkoj. Poslanik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) pozvao se na poslanički imunitet i mogao je da se pridruži srpskoj delegaciji.

Treći u nizu koji kreira nova prepucavanja na relaciji Beograd - Zagreb je Aleksandar Šešelj. Sin lidera SRS Vojislava Šešelja, inače najmlađi poslanik srpskog parlamenta, kao član delegacije na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu uputio je provokativno pitanje hrvatskoj ministarki Mariji Pejčinović Borić. Ono je glasilo: "kada će vratiti otetu RSK ljudima koji su pobegli od ustaškog noža?". Već načete odnose sa Hrvatima on je dodatno produbio konstatacijom "da su tokom operacije "Oluja" okupirali srpsku teritoriju, ubili oko 1.000 i proterali gotovo pola miliona Srba". Zatim je ostale parlamentarce "upoznao" sa biografijom hrvatske ministarke, navodeći da je reč o članici stranke koju je osnovao fašista i kriminalac Franjo Tuđman.

Da su takvi incidenti štetni po ugled države i parlamenta, za Telegraf je potvrdio jedan od narodnih poslanika sa najdužim stažom - Dragan Šormaz.

Foto: Nikola Tomić

Štete, naravno da štete. Što se tiče Omerovića, nisam bio tu, ali je stvarno mučna priča. Treba biti brzo rešen. Ne znam šta on čeka. Ne znam šta mu je na pameti, ali nije dobro. Sigurno da šteti državi Srbiji. S druge strane nastup Nataše Jovanović ne šteti mnogo, zato što sam posle sve "ispeglao". Ali je bio skandalozan nastup. Prvo, to nije bilo za izgovoriti u našem parlamentu, a kamoli da to izgovorite u parlamentu države Poljske, u Varšavi, gde ljudi ne gaje baš simpatije prema Nemcima, ali apsolutno nikakve prema Rusiji, jer su živeli 40 godina pod terorom Moskve, kako kažu - objasnio je Šormaz.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Maja Gojković, predsednica parlamenta, ranije je rekla da neće potpisati putni nalog za Omerovića, te da će morati da se suoči sa realnošću i da, iako mu u stranci nije rečeno da se povuče, svi od njega upravo to očekuju.

On više nema šta da traži u parlamentu - bila je oštra Gojkovićeva.

O nepromišljenom postupku Šešelja još uvek se retko ko oglasio u Srbiji, mada se zatražilo pisano izvinjenje od Evropskog parlamenta zbog uvreda Andreja Plenkovića koji se nadovezao na Šešeljevu izjavu.

Treba podsetiti da sve ovo plaćaju građani Srbije, jer se iz budžeta skupštine pored redovnih plata, izdvajaju i dnevnice, novac za putovanja i paušal.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ocim

    28. jun 2018 | 14:19

    Osim Omerovica!!? ovi nisu rekli nista sto nije.Kako li to nasi krnje ugled nama a HRVATI slicnim ponasanjem rekao bih podizu ugled sebi u EU a i u svetu.EJ BRE,mi sta god da kazemo,uradimo ili ne daj BOZE disemo mi krnjimo ugled sebi u svetu,to je samo zato sto oni zele tako.

  • Невена

    28. jun 2018 | 13:03

    Знам да је под АУ било опасно питати да ли смију Срби живјети , и власници неке некретнине бити , али нисам Господине знала да је у 21 вијеку срамота питати када ће отето бити враћено ? Да ли је пристојно и цивилизовано туђе красти , не дати обновити још му рушење његовог дома и наплатити ? Није , а ви сте циници и велика срамота не ЕУ већ ЕВРОПСКЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ !!!

  • Nikola

    28. jun 2018 | 13:00

    Aleksandar i Natasa nisu ni po jednoj reci izblamirali nasu zemlju nego naprotiv dali su primer kako treba zastupati zemlju! Da nisu trebali da hvale bombardovanje i ustaske kasapine! A Meho dno dna ako je to istina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA