≫ 

Opomena Beogradu iz Vašingtona: Rešavanje slučaja "Bitići" faktor za razvoj odnosa SAD i Srbije

Evo šta o opomeni iz SAD kaže ministarka pravde Srbije

  • 66

Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD usvojio je rezoluciju o ubistvu americkih državljana, braće Bitići, u Srbiji u julu 1999. godine, kojom pozivaju na privođenje pravdi odgovornih za ubistvo i u kojoj se ističe da bi napredak u rešavanju tog slučaja trebalo da bude jedan od faktora za dalji razvoj odnosa SAD i Srbije, javlja Glas Amerike.

Američki ambasador pozvao kosovske političare da budu jedinstveni u dijalogu sa Beogradom

Kako navodi, usvajanjem rezolucije u Odboru za spoljne poslove otvoren je put za njeno usvajanje pred punim sastavom Kongresa.

U rezoluciji, kojom se izražava stav Predstavničkog doma o ubistvu Ilija, Agrona i Mehmeta Bitićija, navodi se da bi pojedince odgovorne za ubistvo trebalo izvesti pred lice pravde i da je za osudu to što "još niko nije proglašen krivim za pogubljenje braće Bitici ili bilo koje druge zločine povezane sa njihovom smrću i što nijedan pojedinac nije optužen za te užasne zločine".

- Za Vladu Srbije i relevantna ministarstva i kancelarije, uključujući i Specijalno tužilaštvo za ratne zločine, trebalo bi da bude jedan od prioriteta da što pre istraže i krivično gone aktuelne i bivše zvaničnike za koje se veruje da su direktno ili indirektno odgovorni za njihovu smrt - navodi se u usvojenoj rezoluciji.

Kupola zgrade Kongresa SAD sa Statuom Slobode i zastavom. Foto: Wikipedia Commons/David Maiolo

U rezoluciji se poručuje da bi SAD trebalo da izdvoje dovoljno sredstava za pomoć i praćenje napora vlade Srbije u istrazi i krivičnom gonjenju odgovornih, kao i da bi napredak u rešavanju ubistva braće Bitići trebalo da ostane jedan od značajnih faktora koji bi odlučivali dalji razvoj odnosa SAD i Srbije.

Kako se navodi u saopštenju advokata koji zastupa porodicu Bitići, usvajanju rezolucije prisustvovali su i članovi porodice i njihovi zastupnici.

- Dok se Goran Radosavljević i drugi odgovorni za ubistvo moje braće ne privedu pravdi, nećemo stati i nećemo biti ignorisani - rekao je brat ubijene braće, Ilir.

Ili, Agron i Mehmet Bitići uhapšeni su krajem juna 1999. zbog ilegalnog ulaska u tadašnju SR Jugoslaviju, zbog čega ih je sud u Prokuplju osudio na 15 dana zatvora.

Glas Amerike navodi da su četiri dana pre isteka kazne izvedeni su iz zatvora, odvedeni u Petrovo Selo u istočnoj Srbiji, gde su 9. jula ubijeni. Njihova tela nađena su 2001. u jednoj od dve masovne grobnice u tom mestu, nedaleko od nastavnog centra za obuku antiteroristickih jedinica MUP-a Srbije.

Za njihovo ubistvo nije niko optužen, a dvojica policajaca kojima se sudilo zbog optužbi za protivpravno lišenje slobode braće Bitići pravosnažno su oslobođeni 2013. godine.

U kontekstu ubistva braće Bitići pominjalo se i ime tadašnjeg pukovnika specijalnih snaga policije Srbije Gorana Radosavljevića Gurija, dodaje Glas Amerike.

SRBIJA POSVEĆENA REŠAVANJU SLUČAJA "BITIĆI"

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas da je Srbija posvećena rešavanju slučaja ubistva američkih državljana, braće Bitići, kao i da srpski nadležni organi rade da se taj postupak procesuira i utvrde i sankcionišu odgovorni.

Ministarka je podsetila da je Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma SAD usvojio rezoluciju da slučaj braće Bitići ponovo treba da se reši, u kojem se, takođe, navodi da će rešavanje tog slučaja biti osnov za dalje odnose SAD i Srbije.

- Rešavanje slučaja ubistva braće Bitići je jedno od otvorenih pitanja koje Srbija ima sa SAD i to je jedno od pitanja koje se uvek postavi kada razgovarate sa američkim državnicima - rekla je Kuburović za TV Prva.

Nela Kuburović - Foto: Vladimir Milovanovic

Dodala je da Tužilaštvo za ratne zločine sprovodi odgovarajuće istražne radnje i istakla da postoji potpuna posvećenost nadležnih organa, ali i da Srbija ništa ne krije.

- Federalni istražni organi SAD imali su mogućnost uvida u gotovo sve spise predmeta pred Tužilaštvom za ratne zločine i svakako i dalje ostajemo posvećeni rešavanju ovog slučaja - navela je Kuburović.

Braća Pavlović sejala strah po Španiji:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Suza

    29. jun 2018 | 12:29

    Važi. Samo prvo neka odgovore na pitanje: Da li sve svoje gradjane šalju naoružane na teritoriju neke suverene zemlje???

  • Vlad

    29. jun 2018 | 12:33

    Bas me zanima da se desila obrnuta situacija- Srbija otima Skadar Albaniji, vrsi masovni pogrom u tom kraju. Sta bi tada albanski granicari uradili sa trojicom bracom Srbima koji su iz Amerike dosli da ratuju za nezavisni srpski Skadar???

  • N N

    29. jun 2018 | 14:03

    A resavanja slucajeva kafic Panda, SrBskih zetelaca, dece na kupanju, nestalih lica , vadjenja organa itd to po njima nije bitno posto su zrtve Srbi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA