≫ 

Makron će imati tri važne poruke za Vučića, a jedna se tiče Kosova: Kakav je stav Francuske uoči nastavka pregovora u Briselu?

- Za nas je to važna poseta zato što se predsednici Vučić i Makron dobro poznaju - rekao je ambasador Francuske u Srbiji

  • 31

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, u utorak u Parizu, razgovarati o regionalnim pitanjima, pre svega o Kosovu i Metohiji, ali i bilateralnim odnosima, te izrazio uverenje da će još više investitora iz Francuske dolaziti da ulaže u Srbiju.

Kakve planove NATO ima sa Srbijom? Zvaničnik Alijanse objasnio "ključnu razliku" između Krima i Kosova

- Mnogo očekujem od razgovora sa predsednijom Makronom. Mislim da je taj susret veoma važan za Srbiju. Nismo imali takvu komunikaciju u prethodnom periodu sa više francuskih predsednika i njihovih srpskih kolega. Poslednja poseta, i to kratka, datira pre više od 15 godina, kada je Žak Širak posetio Beograd - rekao je on.

Vučić je kazao da će najpre sa Makronom imati razgovore u četiri oka, gde će sa njim razmeniti mišljenje o regionalnim pitanjima, pre svega o Kosovu i Metohiji, ali i o bilateralnim odnosima, kao i da će potom razgovori biti nastavljeni sa delegacijama.

- Mnogi zaboravljaju da francuske kompanije imaju sve većeg učešća u investicijama, kao i da je njihova kompanija ostvarila koncesioni ugovor za beogardski aerodrom - rekao je on.

Vučić je izrazio uverenje da će još više francuskih kompanija dolaziti u Srbiju i ulagati i da ćemo naše istorijske, tradicionalne veze umeti da razvijamo na najbolji način.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić-Foto: Tanjug/Tanja Valic

Predsednik Srbije uoči sastanka sa Emanuelom Makronom, 17. jula, imao je sastanak sa ambasadorom Francuske u Srbiji, Federikom Mondolnijem, koji je rekao da će Francuska imati bar tri važne poruke - razvijanje bilateralanih odnosa, podrška Francuske Srbiji na evropskom putu i obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine.

- Za nas je to važna poseta zato što se predsednici Vučić i Makron dobro poznaju. Ovo će biti prilika da temeljno prođu kroz različite teme koje su važne za zajedničke odnose - rekao je Mondoloni za Tanjug.

Kako kaže, imaće bar tri važne poruke, među kojima je ona da se bilateralni odnosi što više razvijaju u svim poljima, ekonomskom, političkom i kulturnom, posebno ove godine kada se obeležava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

- Druga poruka će se ticati podrške Francuske Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji. Isto tako treba i Evropska unija da se reformiše zato što je i u interesu Srbije da se pridurži jednom klubu koji dobro funkcioniše - rekao je on.

Aleksandar Vučić je imao sastanak sa ambasadorom Francuske u Srbiji, Federikom Mondolnijem-Foto: Tanjug/Tanja Valič

Treća poruka se, kaže, tiče bolne teme, a to je Kosovo i obnavljanje dijaloga između Beograda i Prištine.

- Nadamo se da će taj obnovljeni dijalog doneti neke rezultat i napredak ka normalizaciji odnosa - rekao je Mondolini.

Na pitanje Tanjuga, uz konstataciju da su politički odnosi dve zemlje u zamahu, da objasni podršku Francuske Srbiji na evropskom putu u trenutku kada se govori o reformisanju EU, ali i u kontekstu Makronove izjave od pre nekoliko meseci da nije trenutak za proširenje, ambasador kaže da to nije kontradiktorno.

- Naši odnosi su već odlični, može uvek da se uradi nešto bolje, ali moram da naglasim da su naši politički odnosi zaista dobri. Spomenuli ste predsednika Makrona i njegovu želju da reformiše Evropu, to nimalo nije kontradiktorno sa budućim priduživanjem Srbije Evropskoj uniji, samo treba još više da se radi. Treba više da se radi na reformisanju EU, ali i na boljim odnosima sa Srbijom - rekao je Mondoloni.

VIDEO: Albanci KAMENOVALI Srbe tokom slave

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olja

    16. jul 2018 | 08:08

    Kakve god poruke bile, stvarno bi bio red da zapad pocne malo vise da postuje Srbiju.

  • Dejan

    15. jul 2018 | 13:09

    Kad dve zemlje imaju zajednicku istoriju kao Srbija i Francuska, i dobru saradnju u sadasnjosti, i buducnost mora da bude dobra!

  • Marko

    16. jul 2018 | 08:08

    Teško da će bilo kakav savet, osim bezrezervne podrška, nama značiti u daljim pregovorima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA