Pacoli tvrdi da Srbija poklanja oružje afričkim zemljama, Ljajić mu odgovara: Ne dajemo ga ni za kikiriki, a kamoli besplatno

Prethodno je "Amnesti internešenel" uputio preporuku Srbiji da obustavi izvoz oružja Kamerunu

  • 22
Rasim Ljajić, Bedžet Pacoli Foto: Marko Jovanović, A. Nalbantjan

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je danas da su svi ugovori o prodaji srpskog oružja državama u Africi legalni i da imaju isključivo komercijalni karakter, odbacujući tako tvrdnje prištinskih vlasti da Srbija prodaje i poklanja oružja u Africi koristeći ga kao diplomatsko sredstvo da neke od tamošnjih zemalja ne bi priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Haradinaj priznao poraz? Traži od Beograda primirje

- To oružje ne dajemo ni za kikiriki, a kamoli besplatno, to oružje se prodaje, radi se o komercijalnim ugovorima, šest komercijalnih ugovora sa Kamerunom od 2014. Vrednost tog posla je 31 milion evra, i milion i 900 hiljada dolara. Na kraju krajeva, desetostruko oružja više u Kamerun izvoze SAD, Kina, Austrija, nego što izvozi Srbija - rekao je Ljajić za N1.

On je tako reagovao na tvrdnju kosovskog vicepremijera i ministra spoljnih poslova Bedžeta Pacolija koji je optužio srpske vlasti da prodaju i doniraju oružje pojedinim africkim zemljama kako bi sprecili da one priznaju Kosovo.

VIDEO: Intervju Ljajića za Telegraf.rs

Prištinski list "Zeri" preneo je da Pacoli nije želeo da navede imena tih afričkih država da kosovske vlasti optužuju Srbiju o prodaji oružja.

- Nema špekulacija. Ima imena nekih država, ali zbog diskrecije ostavljamo ove informacije za nas, jer moramo da koristimo te informacije - rekao je Pacoli.

VIDEO: Intervju Pacolija za Telegraf.rs

Prethodno je "Amnesti internešenel" uputio preporuku Srbiji da obustavi izvoz oružja Kamerunu, nakon snimka pogubljenja u toj afričkoj zemlji na kome se vide vojnici sa oružjem "Zastave" iz Kragujevca.

"Amnesti internešenel" je nevladina organizacija čije preporuke nisu obavezujuće.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA