≫ 

Za nju više nema mesta u Skupštini Srbije! Da li će Vjerica Radeta podneti ostavku? Radikali ćute, javnost zgrožena zbog morbidnog tvita

Potpredsednica Skupštine i narodna poslanica Srpske radikalne stranke juče je sporne redove hitro obrisala, a potom je odlučila da se ne javlja na pozive novinara, kao i da ne odgovara na poruke

  • 79

Od kada je napisala tvit "Čitam, umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?!" povodom smrti Hatidže Mehmetović, prašina podignuta zbog govora mržnje Vjerice Radete se ne stišava. Naprotiv, zbog količine osuđujućih komentara i burnih reakcija, Radeta je obrisala svoj nalog na Tviteru.

Ko daje ovoj ženi da sedi u Skupštini Srbije? Radeta napisala morbidni tvit na dan smrti "Majke Srebrenice": "Ko će je sahraniti, muž ili sinovi?"

Njene reči upućene tek preminuloj predsednici Udruženja "Majke Srebrenice", koja je u ratu izgubila muža i dva sina, izazvale su gađenje i zgražavanje javnosti, ali i političkih funkcionera. Tako da je potpredsednica Skupštine i narodna poslanica Srpske radikalne stranke juče sporne redove hitro obrisala, a potom je odlučila da se ne javlja na pozive novinara, kao i da ne odgovara na poruke.

Foto: Tviter/Vjerica Radeta

Sličnu taktiku upotrebio je i lider radikala Vojislav Šešelj. On se u razgovoru sa novinarom Telegrafa pravio da ne čuje pitanje, a zatim je rešio da ignoriše pitanja.

Međutim, da Radeta blati rad skupštine i da ne treba da iz poslaničke klupe predstavlja volju naroda, osim političara iz susedne BiH složili su se i domaći funkcioneri.

Maja Gojković osudila uvrede narodne poslanice SRS Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković osudila je uvrede narodne poslanice SRS Vjerice Radete, istakvši da su njeni stavovi neprihvatljivi i ne održavaju vrednosti koje zastupa srpski parlament.

Gojković je u ime Narodne skupštine i u svoje lično ime izjavila saučešće povodom smrti Hatidže Mehmetović.

- Najoštrije osuđujem strašne i nedopustive uvrede narodne poslanice, koje ne priliče nekome ko je poslanik Narodne skupštine Republike Srbije i ugrožavaju dostojanstvo Narodne skupštine. Izneti stavovi su neprihvatljivi i ni na koji način ne odražavaju stavove i vrednosti koje zastupa Narodna skupština - rekla je ona.

Narodna skupština je predstavničko telo civilizovanih i pristojnih ljudi, kakvi i jesu građani Srbije, navela je Gojković u saopštenju.

Ona je istakla da će Narodna skupština nastaviti da razvija saradnju u regionu, zalažući se za veće razumevanje svih koji žive na ovim prostorima, u, kako je navela, cilju stabilnosti i mira, koji su nam neophodni da bi se čitav region razvijao.

Ljajić nema adekvatne reči kojima bi opisao taj tvit Foto: Marko Jovanović

Reagovao je i potpredsednik Vlade Rasim Ljajić, ocenivši kao sraman i neprimeren tvit poslanice SRS Vjerice Radete povodom smrti Hatidže Mehmedović, predsednice Udruženja "Majke Srebrenice".

- Nemam adekvatne reči kojom bi opisao taj tvit. Sramno i neprimereno. Trudiću se da ne koristim nijednu tešku reč jer, nažalost, taj virus nacionalizma koji je zahvatio, čini mi se, čitav svet u kombinaciji sa populizmom ponovo se vraća na Balkan - rekao je Ljajić.

Za razliku o drugih, dodaje, mi smo imali priliku da vidimo kako se to završilo 90-tih godina.

- Boriću se protiv te pošasti, nacionalizma i populizma koliko god budem mogao - kaže Ljajić i dodaje da veruje da će društvo smoći snage da izađe na kraj sa onim što se nudi kao glavna politička i društvena ideologija.

- Ne smemo zabijati glavu u pesak i tvrditi da toga nema. Naprotiv, mislim da je u čitavom regionu nacionalizam u porastu. A šta očekujem? Ne očekujem ništa, ne očekujem od bilo koga da povodom ovog tvita reaguje. Džaba nam bilo kakvo reagovanje, ako kao društvo ne smognemo snage da se sa tim izborima i na taj nacicn sprecicmo ovakve stvari - rekao je Ljajić.

Direktor Cesida: Da svi osudimo i distanciramo se od nje Foto: mc.rs

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže za Telegraf.rs da je najbolje da se celokupna javnost, institucije, mediji i NVO javno osude i distanciraju od Vjerice Radete, jer će to biti najveća kazna.

- Takva izjava je politički jeziva, a osim što je bespotrebna, štetna i loša za državu Srbiju i za sve nas koji nemamo veze sa njom, ona predstavlja i govor mržnje - rekao je Klačar i podsetio na insistiranje političara na mir u regionu, ali i na činjenicu da u našoj državi žive i Bošnjaci.

Na tvit je juče odreagovala i Zorana Mihajlović.

Ovo nije sramota radikala, nego onih koji su glasali za njih Foto: Tanjug/ SAVA RADOVANOVIC

Od funkcionera SRS navikli smo da slušamo najružnije reči upućene političkim protivnicima, ali nisam verovala da su toliko besramni da vređaju i preminuleAli, nije ovo sramota radikala, jer oni i ne znaju za sramotu. Ovo je sramota za sve one koji su svojim glasovima doveli ovake radikale u Skupštinu Srbije - saopštila je Mihajlovićeva.

Ranije je i poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović pozvao je u otvorenom pismu parlament BiH da prekine saradnju sa Skupštinom Srbije, dok se ne izvini zbog tvita Vjerice Radete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA