Stefanović o blokadi terorista OVK: Ovo je signal Srbima da nisu dobrodošli

Prema poslednjim informacijama, predsednik Srbije ipak će krenuti put sela Banje

  • 63

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je jutros, povodom blokade puta na trasi današnje posete predsednika Aleksandra Vučića KiM, da se situacija na Kosmetu usložnjava i da se prati iz minuta u minut. Prema poslednjim informacijama, predsednik Srbije je je ipak krenuo put sela Banje.

Vučić saznao da su Albanci blokirali još jedan deo puta kojim bi trebalo da prođe: Neće uspeti da me zastraše

Ovo je ispit i za kosovsku policiju i Kfor, jer su oni dužni da obezbede posetu predsednika Srbije južnoj srpskoj pokrajini, kazao je Stefanović za RTS.

- Poseta presednika Vučića Kosmetu je složena u bezbednosnom smislu, ne mogu reći da je njegova bezbednost neposredno ugrožena, ali okolnosti su teške - rekao je Stefanović.

Stefanović: Vučićeva bezbednost nije neposredno ugrožena, Foto: Marko Jovanović

Istakao je da su teroristi, pogotovo iz Drenice pozvali stanovništvo i bivše borce OVK da se okupe na putu ka Banjama i sa nekoliko kamiona, putničkim vozilima i gomilom materijala spreče predsednika da dođe u srpsko selo.

Situacija koja se usložnjava se, rekao je Stefanović, prati iz minuta u minut.

- Tokom noći prijavljeni su i rafali našim obaveštajcima, sagledava se bezbednost predsednika i mogućnost da se bez incidenta dođe do Banja. Videćemo koliko će biti moguće - naveo je Stefanović.

Ovo je, ističe, ispit za kosovsku policiju i Kfor koji su dužni da obezbede posetu predsednika Srbije.

SIGNAL SRBIMA DA NISU DOBRODOŠLI

- Videćemo koliko će biti profesionalni i pokazaće se koliko prištinske vlasti stoje iza ovakvog događaja. Ovo je signal Srbima da nisu dobrodošli - rekao je Stefanović.

Stefanović ističe da je ključni utisak da je Vučić otišao na KiM sa porukom mira i da se pričalo o konkretnim stvarima. Srbima je ranije nedostajalo da neko govori o budućnosti i da iznese plan šta konkretno donosi i nudi, kaže ministar. Podseća da se govorilo o tome šta privrednici mogu da investiraju i šta Srbija može da uradi.

Stefanović: Vučić otišao na KiM sa porukom mira, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Investicije su dobre za sve u regionu i dobro je da to dopre i do predstavnika Albanaca. Međutim, nije siguran da oni imaju kapacitet da to shvate. Jedni su, kako objašnjava, izrasli iz terorističkog šinjela, dok su drugi živeli u laži da je KiM nezavisno, a sada vide da to nije tako.

- Te realnosti moraju da prihvate i kada budu spremni da sa Srbima sednu za sto i formiraju ZSO, možda će tada biti spremni da razumeju to što Vučić govori - istakao je Stefanović.

VIDEO: Vučić nije iznenađen blokadama puta

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA