≫ 

Švajcarci po prvi put pokazali zainteresovanost za dijalog Beograda i Prištine: Šta Brnabićeva kaže o tome

Ana Brnabić u izjavi za RTS podseća da je Švajcarska jedna od zemalja koja snažno podržava nezavisnost takozvanog Kosova

Premijerka Ana Brnabić, u seriji susreta u Njujorku, razgovarala je i sa švajcarskim predsednikom Alenom Bersenom. Švajcarci su prvi put želeli da čuju šta oni mogu da urade da bi pomogli dijalog Beograda i Prištine, ističe Brnabićeva.

Dok se Pacoli i Tači slikaju po hodnicima UN, Brnabić se sastaje sa Trampom! Premijerka poručuje: Gledam sa čime ću pred građane (VIDEO)

Ana Brnabić u izjavi za RTS podseća da je Švajcarska jedna od zemalja koja snažno podržava nezavisnost takozvanog Kosova.

- To je zemlja koja je, čini mi se prvi put sada, insistirala da čuje šta oni mogu da urade da pomognu Srbiji u dijalogu sa Prištinom i insistirali su na tome - ističe premijerka.

Brnabićeva napominje i da je ekipa švajcarske televizije bila zainteresovana da prenese srpski stav o dijalogu i šta Švajcarska može da učini da ga podrži.

Premijerka je ocenila da su prepoznati napori Srbije da se napravi iskorak u održivi mir i održivu stabilnost na Balkanu.

- To je težak proces i zahteva puno vremena i strpljenja - rekla je Brnabić sinoć i istakla da je Srbija sprovela značajne političke i ekonomske reforme, a da je rešavanje pitanja Kosova i Metohije posebno važno za budućnost Srbije.

Brnabić je rekla da je Aleksandar Vučić, još kao predsednik Vlade, inicirao proces normalizacije odnosa sa Prištinom i time, iako kritikovan u zemlji, pokazao liderstvo i političku odgovornost za budućnost Srbije. Ona je naglasila da je za Srbiju veoma značajna puna implementacija Briselskog sporazuma.

- Ključni problem je to što Priština nije uradila ništa u implementaciji Briselskog sporazuma, dok je Beograd završio sve ono što su bile naše obaveze - naglasila je Brnabić.

Foto: Twitter/@MajaEUspox

- Iako to dodatno otežava dijalog i normalizaciju odnosa, mi ne odustajemo od dijaloga i smatramo da je kompromis jedino rešenje koje je dugoročno prihvatljivo za obe strane - rekla je premijerka.

Ona je dodala da je važno da budućim pokoljenjima ne ostavljamo zamrznuti konflikt.

Predsednica Vlade predstavila je u razgovoru i najvažnije rezultate ekonomskih reformi i reformi u oblasti obrazovanja.

Ona je naglasila i da je švajcarski model dualnog obrazovanja bio dobar primer za Srbiju i da smo, usvajanjem zakonskih rešenja, stvorili uslove da dualno obrazovanje zaživi u Srbiji u većem kapacitetu. Švajcarski model nudi rešenja koja možemo da primenimo i u Srbiji.

- Važno je što po prvi put stvaramo osnovu za bolje povezivanje obrazovanja i privrede - istakla je predsednica Vlade.

Brnabić se zahvalila na podršci koju Vlada Švajcarske, preko Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) pruža Srbiji, a posebno je značajna podrška SIPRU timu koji sada radi pri Kabinetu predsednice Vlade i koji se bavi pitanjima smanjenja siromaštva i socijalne inkluzije.

Brnabić i Berse razgovarali su i o digitalizaciji kao pitanju koje je među prioritetima obe zemlje.

Brnabić je istakla da je organizacija Digitalna Srbija, sa kojom Vlada sarađuje na više važnih projekata, pre svega u oblasti kreiranja zakonodavnog ambijenta za osnaživanje IT industrije, digitalizacije i obrazovanja, osnovana u Cirihu, uz pomoć organizacije Digital Switzerland, što je još jedna spona dve zemlje.

VIDEO Ana Brnabić ponizila Pacolija:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sonja

    27. septembar 2018 | 12:48

    Najvece svetske sile sve vise postuju Srbiju i prepoznaju njenu pozrtvovanost i zalaganje da se postigne kompromisno resenje!

  • Dr Iva Ivci

    27. septembar 2018 | 13:37

    Bitno je da je Švajcarska cula i nasu stranu price!

  • Stana

    27. septembar 2018 | 14:17

    Srbija sve više dobija prijatelje u svetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA