≫ 

Vučić: Srbija nezavisna, suverena i samostalna zemlja, nismo puki izvršioci nečijih zamisli

Predsednik Vučić razgovaraće sutra u Moskvi sa Putinom, što će biti njihov treći susret u godinu dana, a kaže da za to nije zaslužan on sam, već komplikovane prilike u regionu iz kog dolazi

  • 86

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je večeras predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu na njegovoj povećanoj pažnji za ono što što se zbiva u Srbiji i oko nje, te dodao da je za tu pažnju zaslužno i to što sa Srbijom danas ima smisla razgovarati, jer nismo samo puki izvršioci nečijih zamisli.

Rusija je od presudnog značaja za pitanje Kosova: Vučić došao u Moskvu po podršku od Putina (FOTO)

Predsednik Vučić razgovaraće sutra u Moskvi sa Putinom, što će biti njihov treći susret u godinu dana, a kaže da za to nije zaslužan on sam, već komplikovane prilike u regionu iz kog dolazi.

Drugi razlog za učestale susrete sa Putinom je, kaže Vučić, povećana pažnja ruskog predsednika za ono što se zbiva u Srbiji, oko Srbije i u vezu sa Srbijom, na čemu mu je zahvalan.

- To pokazuje da mu je stalo do Srbije i očuvanja njenih vitalnih interesa, na tome sam mu zahvalan - rekao je presednik za TV Pink.

Dodao je da ima i naše male zasluge, jer sa Srbijom, ističe, danas ima smisla razgovarati.

Foto: Predsedništvo Srbije

- Što nismo puki izvršioci nečijih zamisli, već je Srbija nezavsina i suverena zemlja, koja samostalno donosi odluke - rekao je Vučić.

On je ujedno najavio da će u Moskvi biti otvorena škola srpskog jezika kako bi deca srpskih državljana koji žive u ruskoj prestonici mogla da govore na maternjem jeziku.

MOSKVA DA DOBIJE ŠKOLU SRPSKOG JEZIKA

- Razgovarao sam sa našim studentima i privrednicima koji žive u Moskvi da finansiramo otvaranje male škole srpskog jezika da bi naša deca koja žive ovde mogla da govore srpski jezik - rekao je Vučić nakon razgovora sa studentima i privrednicima u jednom srpskom restoranu u Moskvi.

Vučić je podsetio na reči Stojana Novakovića koji je, kako kaže, u vreme najvećih demonstracija u Beogradu zbog aneksije Bosne i Hercegovine od strane Austrougarske govorio: ''Jačajmo Srbiju negujući srpsku kulturu i srpski jezik''.

Govoreći o inicijativi da se u Moskvi otvori škola srpskog jezika, Vučić je naveo da je sličan projekat Vlade Srbije već pokrenut u Švajcarskoj kroz akciju "Negujmo srpski jezik", te je u tom kontekstu pohvalio aktivnosti ambasadorke Srbije u Bernu Snežane Janković.

- Hoćemo da uradimo sve što možemo da sačuvamo naš jezik, pismo i kulturu - poručio je Vučić.

O VOJSCI I PROZIVKAMA POTPREDSEDNIKA NARODNE STRANKE

Foto: mod.gov.rs

On smatra da o vojsci nikako ne bi trebalo da govore oni koji su je uništavali, a da naredbe vojsci izdaje u skladu sa Ustavom i zakonima i u skladu sa interesima građana Srbije.

Vučić je na pitanje novinara da prokomentariše izjavu potpredsednika Narodne stranke Zdravka Ponoša koji je kritikovao podizanje borbene gotovosti Vojske kao i da je za to potrebno samo "da Vučić podigne obrvu" naveo:

- Samo nemoj on da govori ništa. Nemoj da govore oni koji su vojsku uništavali. Trebalo bi da zna Ustav Srbije. On je naučio da kada podignu obrvu neki u zapadnim ambasadama...ispunjava sve naloge. Ovde nije pitanje obrva već pitanje naredbi, a ja sam izdao naredbu u skladu sa Ustavom Srbije i zakonima Republike Srbije".

Kako je rekao, nekada zapadni ambasadori ni "obrvu nisu morali da podignu", a Ponoš je išao u uništavanje srpskog oruđa i oružja.

Vučić je upitao, a gde su to Ponoš i drugi zaštitili srpski narod ili doneli neko novo oruđe i oružje i dodao su ga samo uništavali.

- Meni ne naređuje niko. Donosim odluke u skladu sa Ustavom i ne samo u skladu sa njim - donosim ih u skladu sa interesima srpskog naroda i građana Srbije. Moje su odluke uvek odmerene, umerene, ozbiljne i odgovorne - rekao je Vučić.

Kako je naglasio, nikakve ratove nismo vodili, niti sukobe imali, ali nam niko nije ni proterivao narod od kada je premijer i predsednik Srbije i to u teškim i gotovo nemogućim uslovima.

- A naša vojska danas i naša vojska juče to nisu iste vojske - rekao je predsednik Srbije i rekao da samo treba pogledati vazduhoplovstvo sada i kakvo je nekad bilo.

BEZ MEŠANJA U UNUTRAŠNJA PITANJA BIH, ALI UZ ODGOVOR IVANIĆU

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Predsednik Srbije dodao je da Srbija drži do sebe, dostojanstva i do svog naroda, da više ne vodi politiku da pristaje na sve, te da razume da će posle izbora u BiH i RS biti još veći pritisci na Srbiju.

- Bićemo malo, ali ostrvo slobode i ponosa, koje će biti na evropskom putu, ali će čuvati i gajiti najbolje odnose i sa Ruskom Federacijom i držati do sebe - rekao je Vučić.

Na konstataciju novinara da je Mladen Ivanić rekao da nijedna zemlja, pa ni Srbija, ne treba da se meša u tamošnje izbore, kao i da neće komentarisati izjavu predsednika Srbije o mešanju stranih faktora dok ne budu poznati neki dokazi, Vučić je rekao da će izneti te dokaze, a da je dovoljan samo jedan da pokaže kako bi se videlo šta su neki radili. 

Objasnio je da to neće ni biti neko iznenađenje, jer svi to znaju "samo se prave naivni" i da će samo pokazati šta su neki radili "po imenu i prezimenu i ništa više".

Vučić je kazao da neće da se meša u unutrašnja pitanja u BiH, da vidi da im je Srbija najveći problem, a da će imati šta da kaže Ivaniću kada se završe izbore.

- Ako budem imao priliku da ga sretnem jednog dana, njemu ću u lice reći, ali ću svakako javno reći šta mislim o svemu tome po okončanju izbora", zaključio je predsednik Srbije.

BRNABIĆ NAS ODLIČNO PREDSTAVLJALA U UN, JEREMIĆ JE PLAŠIO LJUDE

Foto: Tanjug/AP

Premijerka Ana Brnabić je odlično predstavljala Srbiju u Ujedinjenim nacijama na zasedanju Generalne skupštine, ocenio je on.

- Jeste sigurno je ona obrukala. On iskakao tamo i plašio ljude po hodnicima. Sakrio se u jedan ugao, u drugi se Pacoli sakrio...pa skaču i slikaju ljude - rekao je Vučić odgovarajići večeras na pitanja novinara u Moskvi.

Premijerka se odlično i ozbiljno ponašala, dodao je Vučić negirajući Jeremićeve tvrdnje, za koje je rekao da "takve gluposti više i ne može da komentariše".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baki

    2. oktobar 2018 | 07:35

    U nezavsnost, suverenost i samostalnost Srbije niko ne sme da dira.

  • dusan

    1. oktobar 2018 | 20:44

    Mi smo neutralni sto znaci da odluke iskljucivo donosimo sami bez icijeg pritiska.

  • Kolja

    1. oktobar 2018 | 20:40

    I takl je i najbolje, nismo nikome ništa dužni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA