Kina vraća Kosovo u Savet bezbednosti UN: U novembru ponovo diskusija o situaciji u južnoj srpskoj pokrajini

Kina će sledećeg meseca biti predsedavajuća svetske vlade i u dnevni red će uvrstiti izveštaj generalnog sekretara Antonija Gutereša o situaciji na KiM

  • 40

Zahvaljujući Pekingu, Savet bezbednosti UN ponovo će diskutovati o pitanju Kosova i Meothije na sednici u novembru, pišu danas "Novosti."

Poverljiv dokument iz Brisela: SAD i EU ignorišu Berlin, podrška korekciji granica

Kina će sledećeg meseca biti predsedavajuća svetske vlade i u dnevni red će uvrstiti izveštaj generalnog sekretara Antonija Gutereša o situaciji na KiM, za razliku od Velike Britanije koja je sprečila da se on razmatra tokom avgusta, kada je bila predsedavajuća Saveta, navodi list.

Redovan termin za diskusiju o KiM padao je baš u avgustu. Stopama Londona, pošao je i Vašington, koji je po rotirajućem redosledu krojio plan rada za septembar, pa su i SAD isto tako izbegle da se raspravlja o KiM.

S obzirom na to da su se izveštaji svih generalnih sekretara UN, od 1999. godine, pravili za tromesečni period, a da će do novembra proći nova tri meseca od poslednjeg napisanog, ali ne i razmatranog Guterešovog raporta, pred Savet besbednosti će se u tom trenutku naći dva izveštaja prvog čoveka svetske organizacije, navodi list.

U Guteresovom izveštaju koji je bio spreman za avgust, rečeno je da je opšta situacija na KiM od aprila do jula bila stabilna, ali da su se neki incidenti pokazali kao potencijal za obnovu tenzija-Foto: Tanjug / AP

Prvi koji se odnosio na period od 16. aprila do 15. jula 2018. godine i drugi, koji će pokriti dešavanja od jula do sredine oktobra. Tako će ovo biti prvi put da se zasedanje posvećeno KiM održi posle pola godine, jer je poslednje bilo u maju.

U Guteresovom izveštaju koji je bio spreman za avgust, rečeno je da je opšta situacija na KiM od aprila do jula bila stabilna, ali da su se neki incidenti pokazali kao potencijal za obnovu tenzija. On je "sa rastućom zabrinutošću", konstatovao da je ubistvo Olivera Ivanovića i posle šest meseci ostalo nerešeno i pozvao kosovske vlasti da intenziviraju istragu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • era

    2. oktobar 2018 | 10:20

    KIM je sastavni deo Srbije to je sustina

  • Mala

    2. oktobar 2018 | 09:54

    To ce biti najveci udarac siptarima i opoziciji.

  • Sonja

    2. oktobar 2018 | 10:09

    Kina na sve moguce nacine pokazuje prijateljstvo i stoji uz nas. Hvala im na tome. Svaka cast!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA