Horor u Nišu: Žika je na kućnom pragu zatekao zmiju od metar i po! Za jedan dan u ovom gradu uhvaćeno čak sedam gmizavaca! (FOTO)

Mada je ustanovljeno da zmija nije otrovna, ovaj Nišlija je revoltiran nemarom nadležnih službi

  • 5

Nišlija Žika Miladinov zatekao je danas zmijurinu od skoro metar i po ispred ulaza u svoju kuću u Ulici Stanka Vlasotinčanina u centru grada. Iako je gmizavac bio jedva živ jer ga je neko "zatukao", njegova briga nije bila manja s obzirom da sa njim živi i četvoro unučadi.

NAJEZDA ZMIJA U SRBIJI ZBOG PLJUSKOVA: Tačno u ovo doba dana i noći ih ima najviše (FOTO)

Mada je ustanovljeno da se radi o neotrovnici, ovaj Nišlija je revoltiran, kako ističe, nemarom nadležnih službi, koje dozvoljavaju da se zmije slobodno šetaju centrom grada i prestravljuju građane.

Zabrinuti čovek naglašava da se više puta obraćao inspekcijama i zahtevao da se ukloni oronula kuća u njegovom komšiluku koja je i postala stanište neželjenih posetilaca.

- Ta kuća napuštena još pre 10 godina, bila je stecište narkomana. Pre tri godine je izgorela, pa su i oni počeli da je zaobilaze, ali naši problemi nisu prestali - navodi Žika Miladinov.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ruševina je zarasla u travu i šiblje, pa su se nakotile i zmije. Jednu sam jutros zatekao ispred svojih vrata, šokirao sam se tim pre što sam pomislio da je otrovnica. To što sam ustanovio da nije, nimalo me nije umirilo. Ne mogu ni da zamislim kakvu bi traumu moja unučad doživela da su se slučajno našla oči u oči sa njom – vajka se Miladinov pokazujući „corpus delicti“ za svoje navode.

Međutim, herpetolog Danko Jović iz Zavoda za zaštitu prirode u Nišu ističe da pojačana aktivnost zmija u ovom periodu nije ništa neuobičajeno.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Širenjem gradova ušli smo u stanište zmija. Moramo da shvatimo da osim nas u gradovima žive i druge životinje, uključujući i ove gmizavce. Ekstremne vrućine ovih dana ne prijaju ni njima. Zmije pokušavaju da nađu sklonište od vreline i zavlače se u podrume, pa i u stanove, otuda njihovi učestali susreti sa ljudima. Noću izlaze da bi se hranile glodarima koji obitavaju na deponijama za koje su odgovorni građani – objašnjava Jović.

I podaci udruženja ZOO planet pokazuju da zmije na gradskom području nisu retkost. Kako navodi ovo udruženje, oni su sredinom juna za samo jedan dan uhvatili čak sedam zmija od kojih i jednog poskoka.

Daljinac baner

(D. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA