≫ 

Kupujete polovni automobil? EVO NA ŠTA TREBA DA OBRATITE PAŽNJU!

U Srbiji je najpoželjniji auto koji je prešao "magičnih" 120.000 kilometara, nevezano za godište i klasu, kaže PR sajta polovniautomobili i dodaje da sve preko te brojke obično kupce čini malo skeptičnijima

  • 0
Polovni automobili, parking Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Izabrali ste svog polovnog ljubimca – mali gradski automobil, solidna kilometraža i starost vozila.

Ipak, pri kupovini polovnog vozila slika ne govori hiljadu reči i da biste znali da je automobil jednako funkcionalan, kao što je i atraktivnog izgleda, stručnjaci savetuju da obratite pažnju na ovih pet ključnih stvari :

1. Proverite godinu proizvodnje

Prosečna starost polovnih automobila koji se najčešće traže su 10 godina i mlađi, pokazuju rezultati pretraga sajta polovniautomobili.com. To znači da se najviše traže vozila koja zadovoljavaju Euro 4 normu za emisiju izduvnih gasova, kaže Matija Dagović, PR ovog specijalizovanog sajta za prodaju automobila. Ukoliko automobil kupujete uz pomoć auto kredita, možete izabrati i starije vozilo, dodaje Ivan Reljin, šef prodaje potrošačkih kredita Sosijete ženeral banke jer u ovoj banci nema starosne granice vozila za odobravanje auto kredita.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

2. Proverite  pređenu kilometražu

I to je veoma važan znak u kakvom je stanju vaš automobil. Kod ovlašćenih servisera možete proveriti kog datuma i na kojoj kilometraži je urađen poslednji servis i time otkloniti nedoumice oko realnog broja pređenih kilometara, poručuje Reljin.

U Srbiji je najpoželjniji auto koji je prešao "magičnih" 120.000 kilometara, nevezano za godište i klasu, kaže PR sajta polovniautomobili i dodaje da sve preko te brojke obično kupce čini malo skeptičnijima. On kaže da vozila iz uvoza, po kvalitetnijim zapadnoevropskim putevima, prelaze mnogo veće kilometraže nego što je slučaj kod nas, a vozilo sa 300.000 na satu može da bude u savršeno stanju ako je održavano kako treba, u ovlašćenim servisima.

3. Neka cena odgovara kvalitetu

Imajte realna očekivanja u odnosu cene vozila i njegovog kvaliteta i kupujte "pametno", što znači da se pojam kvalitetnog auta menja u zavisnosti od sume koju imate na raspolaganju. Ako planirate da novac obezbedite kreditom banke, Reljin savetuje da je praktičnije uzeti namenski, auto kredit nego keš kredit. Prosečna vrednost auto kredita kupaca – klijenata Sosijete ženeral banke je oko 5.000 evra. Za iznose kredita do 15.000 evra nije obavezno kasko osiguranje, objašnjava on i dodaje da za kredit u dinarima nije potrebno ni učešće.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

4. Bilo bi dobro da znate od koga kupujete automobil

Obratite pažnju da li kupujete automobil od prvog vlasnika ili iz uvoza. Preporuka je kupovina od prvog vlasnika ali je ipak najvažnije da automobil ima servisnu istoriju. U ovlašćenom servisu, na osnovu broja šasije, možete dobiti sve potrebne informacije o tom vozilu, kao i o eventualnim fizičkim oštećenjima koja dovode do strukturnih deformiteta u osi vozila, objašnjava Reljin. Prema njegovim rečima, u Sosijete ženeral banci auto krediti se odobravaju za kupovinu automobila i od fizičkih lica.

5. Otvorite "četvoro očiju"

Univerzalni savet svih stručnjaka je – otvorite četvoro očiju. Ukoliko se ne razumete u automobile, povedite sa sobom prijatelja ili majstora koji će detaljnije pregledati vozilo. Ako postoji mogućnost provere u auto servisu, obavezno iskoristite tu priliku. Veoma je važno da budete sigurni da automobil nema nikakvih vidnih oštećenja, a majstor i servis treba da vam potvrde da je automobil tehnički ispravan, zaključuje Dagović iz polovniautomobili.com.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA