≫ 

Selfi pun bola i tuge: Branislav se slikao u kukuruzu, zbog jednog detalja iza njega, srce će da vam se stegne (FOTO)

Tužna fotografija u nekad bogatom severnom Banatu

  • 17

Ekstremno visoke temperature koje su dostizale i do enormnih 40 stepeni Celzijusovih, nepovoljno su uticale na ratarske kulture na području severnog Banata. Nakon žetve pšenice koja je završena u roku, na teritoriji Kikinde ostale su ugrožene jare kulture - kukuruz, suncokret i soja koje su pretrpele ogromne štete, a rod će izostati sa 20 odsto površine, dok će na 50 odsto rod biti značajno umanjen - rekli su stručnjaci iz Poljoprivredne stručne službe u Kikindi.

Voćarima i vinogradarima za zaštitu od nepogoda 125 miliona

Ukoliko se vremenske prilike ne promene i nastavi se sa toplim sušnim letom, od ratarskih kultura neće ostati ništa.

Branislav Grujić, poljoprivrednik iz Ruskog Sela, kraj Kikinde koji ima oko 20 hektara površine pod kukuruzom, kaže da ne pamti ovako lošu godinu za ratarske kulture kao što je ova.

Ovo je njegov selfi, a ono što je iza je kukuruz, suv, nikakav. Detalj koji će zaboleti, jer naše poljoprivredne kulture propadaju zbog jake suše. Selfi koji ujeda za srce.

- Stanje suncokreta, soje i kukuruza nije u dobrom stanju. Kiše je bilo na malom delu atara i tu će možda biti prinosa, ali na 80% površine slika je žalosna. Rod suncokreta mi cenimo od 2,1 do 2,5t/ha, soja od 1,4 do 1,6t/ha a kukuruz je u najgorem stanju, ima 50% neodmetnutog, a onaj što se odmetnuo u problemu je sa nalivanjem zrna - kaže nam Grujić.

Branislav kao i ostali poljoprivrednici pribojava se da kukuruz neće dobiti neophodnu vlagu.

Foto: Privatna arhiva

- Po svim prilikama kiša koja nam je potrebna neće pasti u dovoljnoj količini, procenjujemo da će prinos kukuruza biti od 3t/h do 3,5t/ha, to je neki najrealniji prosek. Temperature su danak uzele još u prvoj nedelji jula. Loša godina za sve, ne samo za kukuruz, nego i za suncokret i soju čak i do 50 odsto biće manji prinosi - jasan je u računici ovaj poljoprivrednik.

Nažalost, sa ovakvim stanjem se slažu i stručnjaci, ova godina se ne može porediti ni sa jednom drugom. Oko 60 odsto kultura je u vrlo lošem stanju, dok će u 20 odsto rod potpuno izostati - kažu iz kikindske Poljoprivredne stručne službe.

Foto: Privatna arhiva

- Tropske temperature došle su nam u periodu kada je jarim kulturama neophodna vlaga, a ne suša i visoke temperature. Ove godine biljke se snabdevaju vlagom samo od trenutnih padavina kojih ni nemamo. Ranijih godina imali smo slučaj da je bilo suše, ali je bilo zimskih padavina pa je i zemljište samim tim u sebi imalo vlage - rekao je Aleksandar Pap, savetodavac u PSS-i u Kikindi.

Ove godine na mnogim parcelama prisutan je takozvani “patuljasti” suncokret, gde su glave suncokreta ispod proseka što će se odraziti i na rod. Ništa bolja situacija nije ni sa kukuruzom koji je u fazi nalivanja. Suncokretu u ovoj fazi najviše nedostaje vlaga jer neće moći da formira zrna, dok soja koja bi trebalo da formira mahune trpi sušu što će se odraziti i na njen prinos.

Foto: Privatna arhiva

- Najveći uzrok lošeg stanja na usevima su neujednačene padavine, negde ih je bilo i do 10 litara, na pojedinim parcelama 2 litre, a u nekim atarima kiše nije ni bilo. Stanje je vrlo alarmantno - kaže Pap.

Generalno, nedostatak kiše i ekstremno visoke temperature već su danak uzele poljoprivrednicima.

Foto: Privatna arhiva

Ova godina je prepoznatljiva po ekstremnim uslovima, uz pojavu golomrazice tokom zime i tropskih temperature tokom leta, prinosi mogu biti i do 50 odsto niži. Na teritoriji Kikinde pod kukuruzom se nalazi 20.000 hektara, suncokretom 13.000 hekatar i pod sojom oko 2.000 hektara.

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA