Ljudi iz jedne struke danas imaju privilegiju da biraju posao: Za 7 godina potreba za ovim kadrovima porasla je čak 6 puta (FOTO)

Prema istraživanju, IT je među najdeficitarnijim pozicijama, a poslodavci su prethodnih godina mnogo češće tražili zaposlene na ovim pozicijama nego što su oni na njih aplicirali

  • 0

Broj oglašenih poslova u IT sektoru povećao se za gotovo šest puta u poslednjih sedam godina preko portala Infostuda, od čega je najveći rast registrovan prošle i pretprošle godine.

NAJVAŽNIJA SEDNICE NOVE VLADE: Osnovana Kancelarija za IT i elektronsku upravu, usvojen Katalog radnih mesta u javnim službama i Sporazum sa EU koji nijedna država do sada nije potpisala (FOTO)

SRBIJA POSTAJE IT SILA: Izvozimo IT usluga koliko voća i povrća, a mnogo više nego žitarica

Rast ponuda poslova prati i rast učešća IT oglasa u ukupnom broju objavljenih oglasa, pa je tako 2009. taj procenat iznosio 5,6 odsto, pretprošle godine su IT oglasi učestvovali sa 18,7 odsto, a 2016. sa 16,6 odsto u ukupnoj ponudi poslova na sajtu.

To ukazuje da je skoro petina ukupnog broja oglasa iz sektora IT-ja, u kom nedostaje 15.000 IT stručnjaka, prema zaključcima sa prošlogodišnjeg stručnog skupa "IT kadrovi - potencijal ili prepreka za razvoj".

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Sa druge strane, broj iskusnijih i stručnijih IT stručnjaka na tržištu ne zadovoljava potrebe rastuće industrije, pa potražnja za poslom ne prati ovako veliku ponudu.

Prema istraživanju, IT je među najdeficitarnijim pozicijama, a poslodavci su prethodnih godina mnogo češće tražili zaposlene na ovim pozicijama nego što su oni na njih aplicirali.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Najviše su se tražili stručnjaci koji poznaju sledeće tehnologije: JAVA, PHP, NET, iOS i Android.

Prema podacima sa sajta, ukupna upisna kvota za smerove koji su u vezi sa informacionim tehnologijama je oko 7.700 mesta, tj.oko 15 odsto od ukupnog broja slobodnih mesta.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Podaci, takođe, pokazuju da su fakulteti koji školuju IT stručnjake među najtraženijima na vrhu liste želja budućih brucoša već više od pet godina unazad.

U ukupnom broju raspisanih pozicija, povećana je tražnja za stručnjacima na senior pozicijama i onima koji imaju srednji nivo znanja, u odnosu na kandidate na početnim junior pozicijama.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Gotovo trećna kandidata koji se javljaju na IT oglase ima radno iskustvo do 2 godine, dok svaki četvrti ima 3-5 godina iskustva.

Ipak, blizu 25 posto kandidata ima radni statž duži od 10 godina, a otprilike jedna desetina ima radno iskustvo od 8-10 godina, dok je najmanje onih koji sa 5-7 godina staža, ispod 10 odsto.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Skoro polovina kandidata za ove poslove ima završen fakultet ili master, a više od četvrtine ima diplomu visoke škole. Jedna petina kandidata ima završenu srednju školu, dok je najmanje onih koji su završili samo osnovnu školu (0,20 procenata), kao i onih koji imaju doktorat (0,46 odsto).

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA