≫ 

Vrućine su idealne za ove biznise: Evo kome visoke temperature pune džepove

Tropske vrućine mogu biti i dobar posao, s obzirom da mogu da donesu dobru zaradu

  • 1

Tropske vrućine nisu za sve loše, jer nekima pružaju mogućnost zarade koja može da traje i do sledeće sezone, te itekako mogu da predstavljaju dobru poslovnu priliku.

Za vikend pada toplotni rekord leta: Treći tropski talas je stigao, i jači je od svih do sad (FOTO)

ALARMANTNO UPOZORENJE NA TOPLOTNI UDAR: U subotu temperatura ode u nedogled! (FOTO)

Vrućine su "najslađe" bazenima, koji su prepuni čak i radnim danima. Hiljade građana dnevno na njima traži skrovište i osveženje, a za kartu od 150 do 300 dinara može da se provede ceo dan izležavajući se na ležaljci pored vode.

Usputna stanica građana su i kafići, od kojih su, trenutno, najpopunjeniji oni na Adi Ciganliji. Hladno piće, hlad i ventilatori, mnogima su previše primamljivi na tropskim temperaturama.

U borbi sa vrućinom najveći saveznik su klima uređaji. Prodavci zadovoljno broje novac u kasi ove godine, jer je prodaja porasla srazmerno temperaturama.

- Inače se klime najčešće kupuju na proleće, međutim, ove godine je prodaja skočila sredinom jula i od tada samo raste. Jedva postižemo ugradnju u vremenskim rokovima, ali ne žalimo se – priča kroz smeh jedan ovlašćeni prodavac i montažer klima uređaja.

Foto: Profimedia/Panthermedia

Na klimama ne zarađuju samo prodavci, koji ih prodaju po ceni od 25.000 dinara pa naviše, već i oni koji se bave njihovim čišćenjem. Iako priznaju da nije lako raditi taj posao, na kraju sezone će se i oni zadovoljno smeškati.

- Mi izvodimo akrobacije, neretko visimo na pola prozora da bismo dohvatili kućište. Težak je i taj prelaz sa 60 stepeni na 16 da proverimo da li uređaj radi kako treba, ali to naplaćujemo 2.000 dinara, a ja, na primer, od toga živim posle do sledeće sezone – priča majtor i čistač klima uređaja.

Svoju priliku za zaradu ovog leta ugrabili su i prodavci ventilatora, koji nude potrošačima razne popuste i pogodnosti. U ponudi su plafonski, stoni, podni ili ventilatori sa raspršivačem vode, a njihova cena je od 2.000 dinara.

Zarađuju i farmaceutske kompanije.

Većina medikamenata treba da se drži na temperaturi do 25 stepeni, a zbog neobraćanja pažnje na ovu preporuku, mnogi će morati kompletno za zamene svoju kućnu apoteku na kraju sezone. Lekove je najbolje držati u frižideru, a posebno obratite pažnju na sirupe.

Foto: www.pixabay.com

Vrućina prija i taksistima, koji jedva idu u korak za potražnjom vozila. Šetnja vrelim asfaltom ne prija ni mladima, pa je većini broj nekog taksija, u ovom periodu, na "brzom biranju".

Nije čudno ni što su sladoledžije ovih dana ljubazne i nasmejane, više nego inače, jer i oni odlično posluju na plus 40 stepeni. Frižideri, automati i kofe se prazne u rekordnom roku, jer slatkom osveženju retko ko može da odoli.

U prodavnica i trafikama, redovi na kasi su veći neko inače. Prolaznici često posežu sa hladnim pićem ili vodom, a u trafikama se dešava da ne stignu da ohlade piće na vreme.

Foto: Profimedia

Nije lako stajati ispred rerne ili šporeta nekoliko sati, pa se građani u vreme velikih vrućina, sve češće odlučuju za hranu za poneti ili restorane. Prodavci u fast fudu i dostava hrane, takođe, rade "punom parom".

Kozmetički saloni imaju popunjene termine, epilacija i pedikir zakazuju se nekoliko dana unapred, a ne ide loše ni solarijumima, gde se čeka na termin i više od sat vremena.

- Uglavnom nam dolaze mlade devojke ali i mladići, jer žele da se pripreme za bazen ili more – priča radnica u jednom beogradskom solarijumu.

Butici koji prodaju šešire, naočare za sunce, marame i lepeze, ovih dana odlično posluju. Rafovi se prazne u rekordnom roku, jer prolaznici iznalaze razne načine da se zaštite od sunca.

"Skočila" je i prodaja voća i povrća jer osim što građanima na vrućini više prija "lagana" hrana, odnosno salate, spas traže i u rashlađenom voću, kao što su lubenice, dinje, grožđe ili breskve.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bond

    5. avgust 2017 | 07:41

    Bas se iskidali od para taksisti,prodavci lubenica i radnici u kioscima. Pa ljudi rade na 100°

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA