Skriveni heroji naših učionica: Malo ko zna na šta su sve spremni da bi napravili školski raj (FOTO)

Oni zasluženo nose ime omiljenog učitelja/nastavnika/profesora u školi

  • 4

Položaj prosvetnih radnika u Srbiji daleko je od sjajnog, ali to prave zaljubljenike u svoj posao ne sprečava da svojim učenicima pruže i više nego što se od njih očekuje.

Nov način obračuna plata prosvetarima: Zarade će dobijati po učinku!

U trenucima kada se suočavaju sa otkazima, kada su puka statistika u prebrojavanju tehnoloških viškova, kada su mnogi od njih izgubili autoritet i ne da ne mogu da nauče đaka gradivu, već da od njega očekuju najteže uvrede, pa čak i pretnje batinama, i dalje postoje oni koji zasluženo nose ime omiljenog učitelja/nastavnika/profesora u školi.

Ovo su samo neki od najsvetlijih primera:

Naučila prvake znakovni jezik da bi mogli da pričaju sa gluvonemim drugarom

1.  Učiteljica Sanela Ljumanović za tri meseca naučila je čitav razred jezik gluvonemih, kako bi prvaci nesmetano mogli da razgovaraju sa svojim novim drugarom Zajdom Ćoralić. Naime, dečak nije želeo da ide u regularnu školu, ali su napor i trud učiteljice doveli do toga da Zajd uživa u OŠ "Osman Nakaš" u Sarajevu.

DECA HEROJI: CEO RAZRED NAUČIO ZNAKOVNI JEZIK zbog gluvonemog drugara Ćoralića (FOTO)

Foto: Asocijacija tumača srpskog znakovnog jezika

Donirala knjige biblioteci

2. Biblioteka Osnovne škole "Milić Rakić Mirko" u Donjem Kordincu svoj fond popunila je uz nesebičnu pomoć učiteljice Jelene Babić. Ona je donirala svoju ličnu literaturu, ali je mnoge od njih morala i da kupi. Deo su, naravno, obezbedili i ljudi dobre volje.

SVAKA ČAST: Učiteljica sama opremila biblioteku svojim učenicima! (FOTO)

Foto: Youtube/MediaOrb

Istoričar pravi filmove da bi zainteresovao đake

3. U selu Ravna nalazi se škola „Đura Jakšić”, a u njoj predaje pravi heroj, nastavnik istorije Miloš Racić.

Ovaj istoričar otišao je korak dalje kako bi gradivo približio svojim učenicima, tako što  zajedno snimaju filmove istorijske sadržine. Oni imaju svoju neobičnu seosko-školsku filmsku produkciju koju čini preko 60 filmskih ostvarenja. Do sada su to bile teme: Kneževa večera, Dositej, Vuk, Sarajevski atentat, Cerska bitka, ali i Cezar, Marija Antoaneta, Neron, Atila, Divlji zapad, „Crvenom oktobar”...

GENIJALNO: Nastavnik snimao filmove s đacima da bi ih zaiteresovao za istoriju!

Foto: Wikipedia

Na kraju školske godine napravila tortu maturantima

4. "Sutra je naš poslednji čas muzičke kulture. Srećno dalje Gocini anđeli... Srećno moje drago IV5. Vaša Goca". Ovim rečima, ali i napravljenom poslasticom, sa svojim đacima završnog razreda oprostila se profesorka muzičkog u jednoj kragujevačkoj srednjoj školi.

GEST PROFESORKE IZ KRAGUJEVCA RASPLAKAO JE UČENIKE: Plakaćete i vi kad vidite šta je napravila! (FOTO)

Foto-ilustracija: Pixabay.com

Drži besplatne časove da deca ne bi ponavljala

5. Kako bi im obezbedila jednaku šansu za bolju budućnost, profesorka srpskog jezika i književnosti, Marija Bjelica iz Novog Sada,  potpuno besplatno drži časove đacima koji nemaju novca za pripremu popravnih ispita.

- Pročitala sam da koleginica iz Beograda drži časove engleskog jezika deci kojima je to potrebno, pa sam inspirisana njenim postupkom odlučila da i ja ponudim pomoć. Nisam se fokusirala na probleme prosvetara, koji su evidentni, već na decu kojima su potrebna podrška kako bi završila uspešno školsku godinu – poručila je ova humana profesorka.

Spasava budućnost deci: Profesorka iz Novog Sada ponudila besplatne časove učenicima koji zbog nemaštine idu na popravni

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Deli svoj novac sa studentima

6. Profesor Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu Veroljub Dugalić motiviše svoje studente na krajnje neobičan način. On, naime, na početku svake školske godine podeli  oko  300 primeraka svoje knjige Osnovi berzanskog poslovanja. Međutim, pored toga, one koji njegov predmet polože sa maksimalnom ocenom 10, ovaj profesor nagradi dodatnim honorarom - delom novca od prodate knjige.

- Mislim da je to normalno i prirodno. Nisam u prilici da rešim njihove probleme, a ovo je način da im pružim satisfakciju - objašnjava profesor Dugalić.

DA LI JE OVO NAJBOLJI PROFESOR U SRBIJI? Oduševićete se kada čujete šta radi za svoje studente!

Printskin: Youtube/Mira Adanja-Polak

Obezbedila stan za učenicu kojoj je otac preminuo od gladi

7. Jelena Šobot, učiteljica je beogradske Osnovne škole “Filip Kljajić Fića” za koju smo svi čuli kada je pokrenula akciju za pomoć svojoj učenici Oliveri Marković (10). Nakon što je devojčici usled gladi, siromaštva i smrzavanja preminuo otac Nebojša (62, ona je uzela stvar u svoje ruke. Pokrenula je inicijativu u javnosti da se hitno pomogne ovoj porodici, a posle njenog apela pomoć je stigla u vidu stana, garderobe i hrane za Oliveru, njenu majku i braću i sestre.

Najhumanija učiteljica u Srbiji: Digla sve na noge da se pomogne učenici kojoj je otac umro od gladi, jer se cela porodica hrani iz kontejnera

Foto-ilustracija: freeimages.com/bwaclawski

Preko letnjeg raspusta krečila učionice

8. Učiteljica Tatjana Krsmanović iz OŠ "Ratko Mitrović" na Novom Beogradu van svojih dužnosti, ali i radnog vremena, okrečila je školske prostorije u kojima će boraviti sa svojim budućim đacima prvacima. Ona je dala živost oronulim zidovima, preuredila ormariće, sredila tablu, ali i iscrtala plakate, tabele, pravila... Sve sa ciljem da se učenici u školi osećaju lepo i motivisano!

UČITELJICA GODINE U BEOGRADU! Ceo raspust sređivala i krečila sama učionicu, da bi učenicima napravila mali raj za početak škole (FOTO)

Foto: Facebook/Tatjana Tanja Krsmanovic

(S. I)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja💞

    8. avgust 2017 | 21:06

    Svaka vam cast

  • Uroš d'dorf

    8. avgust 2017 | 20:49

    Bravo sve pohvale za predivne vaspitače pravi gest kulture čovečnosti.

  • Anica

    8. avgust 2017 | 22:24

    Prosvetni radnici su humani ima još puno sličnih primera ali nažalost retki su oni koji cene njihov trud i zalaganje prosveta zaslužuje poštovanje i plate za pristojan zivot

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA