Iza nas je crni vikend, pun nesreća i poginulih: Da poštujemo samo dva pravila, bilo bi ih mnogo manje

Svaka greška u saobraćaju vrlo skupo košta i ukoliko pogrešimo, rizikujemo da poginemo, ostanemo invalidi ili budemo 10 godina u zatvoru

  • 0

Za nama je crni vikend, kada je reč o saobraćajnim nezgodama, jer je samo juče na autoputu Beograd-Niš u blizini naplatne rampe Vrčin došlo do dva udesa u kojem su stradale dve, dok je 10 osoba povređeno.

STRAVIČAN UDES NA AUTO-PUTU KOD IKEA-e: Tela letela preko bankina, stvari rasute po asfaltu

Teška saobraćajna nesreća na auto-putu: Ima mrtvih, najmanje 5 povređenih, kilometarske kolone ka Beogradu

Iz Komiteta za bezbednost saobraćaja zato upozoravaju da je neophodno vezivati sigurnosne pojaseve, i na prednjim i na zadnjim sedištima, kao i držati bezbedno odstojanje na putevima.

Damir Okanović za RTS kaže da su uzroci saobraćajnih nesreća greške - ili vozača, ili pešaka, ili onoga ko održava put...

- Svaka greška u saobraćaju vrlo skupo košta i ukoliko pogrešimo, rizikujemo da poginemo, ostanemo invalidi ili budemo 10 godina u zatvoru - rekao je Okanović.

Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević

Ističe da je u periodu letnjih odmora veliki broj vozila na našim putevima, te su i mogućnosti policije ograničene.

Navodi da je broj poginulih smanjen za 10 odsto, ali da to nije uteha onima koji ostanu bez svojih najbližih.

- Moramo da shvatimo da možemo da stradamo i tuđom greškom, neophodno je da vežemo pojas, da vežemo pojaseve i na zadnjem sedištu - ističe Okanović.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Upozorava vozače koji se kreću levom, preticajnom trakom da se ne približavaju previše vozilu koje se nalazi ispred njih.

- Ukoliko želite da preteknete, uključite levi migavac, držite bezbedno odstojanje, a to je najmanje polovina od brzine kojom se krećete. I vratite se u srednju traku kada izvršite preticanje - poručio je Okanović.

Objasnio je da je, ukoliko se, na primer, krećete brzinom od 120 kilometara na čas, najmanje odstojanje 60 metara. Za one koji imaju problem da to procene, postoji i pravilo "dve sekunde".

- Vozilo ispred vas će proći pored nekog objekta, saobraćajnog znaka. Treba da prođu bar dve sekunde da i vi prođete pored tog znaka - kaže Okanović u razgovoru za Dnevnik RTS-a.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA