SUVA TAČKA SRBIJE: Stoku poje u lokvama, kupaju se jednom mesečno, zbog nestašice vode hoće da se isele (FOTO)

U opštni kažu da čine sve što je u njihovoj moći, ali njihove mogućnosti su ograničene s obzirom na to da je budžet mali, a sredstva utrošena na sanaciju problema sa velikim mrazom i snegom već početkom godine

  • 3

Trista domaćinstava u opštini Sjenica već treći mesec je bez kapi pijaće vode. Suša koja je ove godine bila dugotrajna ugrozila je brojna domaćinstva na Pešterskoj visoravni, čija egzistencija i opstanak zavise od uzgoja stoke.

Na Pešteru kritično zbog nestašice vode: Žeđ i dalje preti Sjenici i okolnim selima

Sjenička pita je mnogo više od hrane: Sve devojke moraju da znaju da je naprave, inače nema udaje! (FOTO)

Radomirka Kuč iz sjeničkog sela Boljare tvrdi da za svojih 80 godina nije zapamtila ovakvu sušu.

-Mučimo se, zimi nas ubije sneg i mraz, a leti evo i ovolika suša. Goveda i ovce vodimo da napojimo i po pet kilometara daleko, samo i ta izvorišta su sve slabija, a ako se nastavi ovakva suša, propadosmo - jada se ova starica.

Foto: Glas zapadne Srbije

Četrdesetogodišnji Mića Kuč ističe da je sve bliže odluci da se odavde iseli, jer kako tvrdi uslova za život nema.

- Ako ja u 21. veku nemam kupatilo, nemam vode i kupam se jednom u mesec dana, o čemu mi onda pričamo. Država nas je zaboravila, pričaju o autoputu i da će sve onda biti bolje, a ja pitam državu šta će meni autoput ako ja nemam vode da popijem, nego pijem kišnicu, a stoka od koje živim mi skapava od žeđi - ističe on.

On kaže da im iz opštine stiže pomoć i da su zadovoljni što ih bar oni nisu napustili, i dodaje da su svi svesni da su mogućnosti lokalne samouprve skromne. U opštni kažu da čine sve što je u njihovoj moći, ali njihove mogućnosti su ograničene s obzirom na to da je budzet mali, a sredstva utrošena na sanaciju problema sa velikim mrazom i snegom već početkom godine.

Foto: Glas zapadne Srbije

- Od Sektora za vanredne situacije dobili smo dve gumene cisterne od po 10 kubika vode, potrebe su ogromne, pa mi šaljemo kamione sa tim cisternama u udaljena sela, dok cisterna komunalnog preduzeće dovozi vodu selima koja su bliže gradu - kaže zamenik predsednika opštine Sjenica Kaličanin.

On kaže da tokom čitavog dana stižu pozivi žednih stočara za pomoć a strpljenje građana je na izmaku.

- Po čitav dan smo na terenu, ali sami ne možemo ništa da uradimo, apelujem i molim sve republičke institucije, Vladu, da dođu i sami se uvere kakva je situacija i pomognu nam - apeluje Kaličanin.

Dodatni problem je i prekid radova na Pešterskom vodovodu koji bi umnogome ublažio muke ovih pešterskih gorštaka.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Glas zapadne Srbije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    15. septembar 2017 | 15:31

    A nama je frka kad ne radi internet. Ili eksplodira zbog zadnje fotke Cecine ćerke.

  • rikimil

    15. septembar 2017 | 15:44

    Боље да су средства од 6.000 намењена пензионерима усмерили у водоснабдевање ових грађана. Дати помоћ само онима чије су пензије испод неког минимума, пр. 20.000. Моја пензија је изнад ове суме па зато и сматрам да је овим људима потребнија помоћ.

  • Car

    15. septembar 2017 | 20:34

    Ne mogu da verujem sta pricaju ovi ljudi!!!Pa kako je to moguce u zemlji sa najvecim privrednim rastom u zadnjih 2017 godina,kako je to moguce u zemlji sa najvecim prilivom investicija u suncevom sistemu,kako je to moguce u zemlji Srbiji koja brzinom svetlosti juri u jos svetliju buducnost???? Mislim da ovi ljudi jednostavno ne govore istinu,LAZU BRE!!!Imaju oni vode i vise nego sto im treba nego sakrili pa cuvaju da peru auto put kad prodje preko njihovih pasnjaka!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA