Sajber nož stiže u martu: Brzo rešenje i za najmanje tumore konačno u Srbiji!

Unapređena verzija sajber noža, tačnije Edž sistem za stereotaksičnu hirurgiju i stereotaksičnu radioterapiju je posebno značajan za pacijente s relativno malim tumorima na plućima, kičmenom stubu, jetri, prostati...

  • 1

Najsavremenija verzija sajber noža, odnosno aparata za stereotaksičnu radiohirurgiju, kojim će moći da se zrače tumori u celom telu stiže i u Srbiju. Trebalo bi da se već u martu sledeće godine pacijenti besplatno leče i na sajber nožu.

TEHNOLOŠKO ČUDO za lečenje raka stiže u Srbiju!

Vlada Srbije je posle stručne i detaljne analize opredelila oko 800 miliona dinara za nabavku najsavremenijeg sajber noža. Unapređena verzija sajber noža, tačnije Edž sistem za stereotaksičnu hirurgiju i stereotaksičnu radioterapiju je posebno značajan za pacijente s relativno malim tumorima na plućima, kičmenom stubu, jetri, prostati...

Objavljen je javni poziv za kupovinu ovog savremenog aparata - 28. avgusta, a otvaranje ponuda je planirano za 3. oktobar. U roku od šest meseci on mora da stigne, pa se očekuje da će građani u prvoj polovini naredne godine, tačnije u martu, imati mogućnost da se besplatno leče i na sajber nožu.

Foto: Profimedia/ Sputnik

Ovaj aparat je posebno značajan jer je vrlo precizan, pa je tokom intervencija na kičmi manja bojazan da se ošteti kičmena moždina. Aparat može da se primeni na tumore svih lokalizacija koji su veličine pet do šest centimetara, a sa njim može da se da veća doza zračenja nego kod klasične radioterapije, pa se period zračenja sa tri ili četiri nedelje skraćuje na samo jednu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA