Ukidaju kaznene poene, ublažavaju se kazne za prekoračenje brzine: Brojne izmene u Zakonu o bezbednosti u saobraćaju

Prema sadašnjem zakonu prekoračenje brzine od 21 do 50 kilometara na sat u naselju predviđena je novčana kazna od 6.000 do 20.000, četiri kaznena poena i zabrana upravljanja vozilom najmanje mesec dana

  • 10

Vozači koji voze između 70 i 80 na sat u naselju više neće dobijati nijedan negativni poen niti ostajati bez dozvole, već će za kaznu morati da plate 10.000 dinara, odnosno 5.000 ako plate u roku od osam dana.

Detaljno o kaznama u novom zakonu o saobraćaju: Prema kome se neće tolerisati ni kap alkohola u krvi?

Ova novina Nacrta zakona o bezbednosti u saobraćaju bi trebalo da bude usvojen do kraja godine. To praktično znači da će vozači u naselju moći da voze i do 30 kilometara na čas više od dozvoljene brzine koja je sada 50 km/h, a da pritom prođu samo sa novčanom kaznom.

Prema sadašnjem zakonu prekoračenje brzine od 21 do 50 kilometara na sat u naselju predviđena je novčana kazna od 6.000 do 20.000, četiri kaznena poena i zabrana upravljanja vozilom najmanje mesec dana.

Izmenom i dopunom zakona uvela bi se novčana kazna od 10.000 dinara za prekoračenje brzine od 21 do 30 kilometara na čas u naselju što bi značilo da će policija biti mnogo blaža prema većini neodgovornih vozača.

Foto: MUP Srbije

- Nauka je dokazala da prilikom sudara pri brzini od 80 km/h nema preživelih pešaka, pri brzini 50km/h, koliko je kod nas ograničenje gine 40 odsto pešaka. zato je u Japanu ograničenje 40, u Parizu 30 kilometara na sat, jer sa životom pešaka ne bi smelo da bude kompromisa - rekao je profesor na Saobraćajnom fakultetu Miloš Vujanić.

Jedan od zanimljivih predloga dopune zakona jeste da motociklisti mogu da koriste žutu traku, to je svetska strategija bezbednosti saobraćaja jer  procena da će vozači dvotočkaša na taj način biti mnogo sigurniji.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    28. septembar 2017 | 10:54

    To nije strategija za veću bezbednost, već za efikasniju naplatu. Tako pare legnu odmah, 5000 din. Ovako se čeka po 2 godine na presudu, pritom mnogi ne plate kaznu odmah nego čekaju da ih uhapse, prolaze godine dok se naplati, a oni koji odmah plate najčešće je to 6000 din. Mada suština povećanja bezbednosti nije u visini kazne nego u efikasnijoj kontroli. U naselju su potrebne kamere za merenje brzine, van naselja vremenske kamere su najefikasnije. Na zapadu nema policajaca na ulici, jedva se mogu videti, a svi poštuju propise.

  • QoP

    28. septembar 2017 | 10:59

    Logicno je... Jer tako onda mogu vise da kaznjavaju i vise para uzimaju.. Ako mu uzmu dozvolu taj nece vise voziti niti registrovati auto..placati porez..kupovati gorivo..

  • Baki

    28. septembar 2017 | 10:52

    Vozac sam duze od 25 godina a najveci problem prave pesaci koji prelaze van pesackog prelaza i neosvetljeni biciklisti Kaznjavajte i njih a ne samo nas vozace motornih vozila!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA