≫ 

RAK DOJKE SE USKORO NEĆE OPERISATI? Revolucionarna vakcina i tableta ubijaće ćelije tumora

Da podsetimo, Srbija je druga u Evropi po smrtnosti od raka dojke

  • 6
Mamogram, rak dojke Foto-ilustracija: AP/Tanjug

Šansu za nov način lečenja raka dojke, koji podrazumeva izbegavanje operativnog zahvata, u narednih desetak dana dobiće 100 žena registrovanih u Institutu za onkologiju i u KBC Bežanijska kosa.

Jedna od 8 žena u Srbiji oboli od karcinoma dojke: Evo šta im je zajedničko

Nova terapija uključuje korišćenje tablete, a nakon toga se analizom procenjuje da li pacijentkinja može da primi vakcinu koja ubija ćelije tumora kako bi izbegla operaciju.

Revolucionarni uređaj otkriva rak za 10 sekundi - a u bolnice stiže 2018.

Naime, kako piše Blic, juče je održan sastanak tima stručnjaka zajedno s direktorima Onkološke hirurgije na Bežanijskoj kosi i Onkološke dnevne klinike, pa se za desetak dana očekuje i regrutacija pacijentkinja nakon zvaničnih dogovora sa etičkim komisijama i agencijom za lekove.

Dr Stefan Stefanović, predsednik Internacionalnog instituta za medicinsku diplomatiju IMDI i koordinator nemačko-srpskog konzorcijuma za karcinom dojke, koji je deo tima, pojašnjava da će pacijentkinje u drugoj fazi dobiti ili nova antitela ili vakcinu od dizajniranih T ćelija (podtip belih krvnih zrnaca koji je u stanju da prepozna ćelije tumora i ubije ih).

Foto: Profimedia/Wavebreak

Terapija će biti u Srbiji, a merenje u Nemačkoj. Posle prve faze lečenja u dve klinike u Beogradu, vakcinacija će se kasnije obavljati i u Nišu, rekao je dr Stefan Stefanović.

Srbija je druga u Evropi po smrtnosti od raka dojke. Prema podacima Instituta za javno zdravlje, rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod pacijentkinja u našoj zemlji od kojeg umre 4.600 žena godišnje.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Besha

    4. oktobar 2017 | 11:42

    Uvijek uskoro a to uskoro nikad ne dodje

  • Daltonista

    4. oktobar 2017 | 11:23

    Od toga nema nista.....nekim ljudima odgovara da ima sve vise bolesti..koje su "neizlecive" rade apoteke, drzavi pare...itd

  • KGB

    4. oktobar 2017 | 16:13

    Nije nasoj drzavi u interesu izlecenja,vec sto duze lecenje da bi zaradili sto vise novaca,to je istina tuzna,nazalost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA