Zbogom šalterima: Zdravstvena knjižica se sada automatski produžava

Počelo overavanje kartica bez odlaska na šalter, što donosi uštede

  • 3

Republički fond za zdravstveno osiguranje počeo je da automatski overava zdravstvene kartice, pa poslodavci ubuduće neće morati da dolaze na šaltere. Uslov za automatsku overu bila je zamena knjižica, i taj posao je priveden kraju, jer je nove kartice zdravstvenog osiguranja dosad dobilo 6.450.000 od ukupno 6,9 miliona zdravstveno osiguranih osoba, pišu Novosti.

Od 1. oktobra više niko ne mora na šalter: Uvedena automatska overa zdravstvenih kartica

Sami smo sebi najveći problem: Upravo nas je porazila informacija da pola miliona Srba ne želi novu zdravstvenu knjižicu

Pilot projekat automatske overe započet je krajem juna, prvo sa 10, a zatim s 20 poslodavaca, a od ovog meseca obuhvaćeni su zaposleni kod poslodavaca i članovi njihovih porodica, penzioneri i članovi njihovih porodica, primaoci novčane naknade od Nacionalne službe za zapošljavanje, zatim monasi i monahinje, Romi, žrtve nasilja.

- Automatska overa trenutno nije moguća za osiguranike na osnovu samostalne delatnosti i za poljoprivrednike i članove njihovih porodica, s obzirom na to da Poreska uprava trenutno nije u mogućnosti da dostavi podatke o plaćenim doprinosima za navedene kategorije osiguranika u elektronskom obliku - objašnjava dr Verica Lazić, v. d. direktora RFZO.

- Za ove kategorije zdravstvena isprava se i dalje overava na šalterima filijala i ispostava RFZO. Automatska overa nije moguća ni za decu stariju od 18 godina koja su na školovanju i studente do 26 godina koji su osigurani kao članovi porodice.

Foto: RFZO

Prema računici koju je iznela premijerka Ana Brnabić, automatskom overom zdravstvenih kartica poslodavci će godišnje uštedeti oko 500.000 radnih sati, odnosno oko milion i po evra godišnje.

Primena načina overe u praksi znači da poslodavci više neće morati da overavaju zdravstvene kartice zaposlenih, jer će ih država automatski produžavati bez podnošenja zahteva i čekanja na šalterima.

- Poreska uprava na dnevnom nivou ažurira podatke o plaćenim doprinosima - objašnjava Verica Lazić.

Foto: Telegraf

- Svakog dana u ponoć CROSO preuzima podatke i oni postaju dostupni RFZO. Obrada podataka u CROSO traje od ponoći do dva sata ujutru, posle čega Republički fond započinje proces automatske overe. To znači da servisi RFZO idu redom od prvog do poslednjeg poslodavca, proveravajući svakog zaposlenog pojedinačno.

- DO prelaska na automatsku overu zdravstvenih kartica, osim činjenice da je to podrazumevalo odlazak u matične filijale, odnosno ispostave RFZO, najveći problem je bila ažurnost podataka o plaćenim doprinosima koje je Poreska uprava dostavljala RFZO jednom nedeljno, na kompakt-disku - objašnjava dr Lazić. -

Bilo je grešaka i događalo se da osiguranik ne dobije overu iako je njegov poslodavac izmirio svoje obaveze.

Daljinac

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Taksista

    23. oktobar 2017 | 11:48

    Ne razumem,zasto meni kao samostalnom preduzetniku ne moze da se overi knjizica,pa ja porez placam istoj toj poreskoj sluzbi koja daje informacije RFZO,i moje stanje racuna je dostupno on-line.

  • ns

    23. oktobar 2017 | 11:51

    Konačno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA