≫ 

Kiseli kupus na južnjački način: Pravo je vreme da dobro spremite omiljenu srpsku poslasticu (VIDEO)

Kako bi vaš kupus bio spreman do zimskih slava pravo je vreme da probate ovaj recept i iskoristite sve prednosti kiselog kupusa!

  • 3

Kupus je gotovo jedina prirodna namirnica kojoj je čovek uspeo da poveća nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja. Naime, kupus kroz procese kiseljenja fermentacijom stvara izuzetno aktivan kobalamin (Vitamin B12), koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porekla. Iz tog razloga kiseli kupus je za vegetarijance neizostavna prehrambena namirnica.

Evo šta sve može da izleči kiseli kupus

U kiselom kupusu nalazi se obilje kalijuma, gvožđa, magnezijuma, sumpora i bakra, manjih količina natrijuma, vitamina B3… Vitamina C ima gotovo isto koliko i u pomorandži i limunu, piše juznasrbija.info.

Kako bi vaš kupus bio spreman do zimskih slava pravo je vreme da probate ovaj recept i iskoristite sve prednosti kiselog kupusa!

Sastojci: 60 kg kupusa, 2 kg soli, ren, cvekla, šećer, biber u zrnu, vinobran.

Priprema: Kupus treba oprati i očistiti. Koren glavice kupusa izvrteti i okrenuti na gore. Sipati po malo soli u svaku glavicu.

Foto: Tanjug/Jaroslav Paa

Kada se glavice lepo poređaju, preliti vodom u kojoj je rastvorena preostala so. Da bi rasol bio dobar i lepe boje treba staviti cveklu, ren i oko 1/2 kg šećera, kao i biber u zrnu.

Kupus pritisnuti kamenom da ne pliva po površini i na svakih 7 dana pretakati i ako je potrebno dodati još soli.

Printskrin: Youtube/VideoNenad

Kada je kupus sasvim dobro kiseo treba odliti suvišan rasol, dodati vinobrana (zavisno od količine kupusa), pretočiti rasol i ne koristiti ga desetak dana dok se ne izbistri.

Ako prvi put kiselite kupus, dok se ne uvežbate, možda nije loša ideja da počnete sa nekom manjom zapreminom, ne sa buretomn ni kacom, već nekom plastičnom kantom:

Daljinac

(Telegraf.rs / Izvor: juznasrbija.info)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LB

    7. novembar 2017 | 17:44

    Kod nas se izdubi kupus i so se stavlja unutra.Složi se u bure i sutradan poslije 24 sata nalije se čistom vodom,pritisne rešetkom i kamenom.Bez šećera,cikle i koječega i bude odličan!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA