Iz ovog predivnog sela u Srbiji niko ne želi da ode: Natalitet je u porastu, svaka kuća ima više od 2 deteta, a hektar košta PAPRENO (FOTO)

Dupljaja je posebna i po tome, što školska nastava mora da se odvija u dve smene

  • 12

Tokom tri veka koliko postoji selo Dupljaja, natalitet je uvek u porastu. Selo za koje kažu da ima najplodnije tlo, nalazi se u južnom Banatu, a cena hektara ovde dostiže vrednost i do deset hiljada evra.

NEPROCENJIVO BOGATSTVO SRBIJE: Oživeo zapuštenu zadrugu sa 980 ovaca i 80 grla krava i junica, sadi heljdu, pšenicu, žito i krompir (FOTO)

Poslednjih godina sela u Srbiji sve više odumiru, a u Dupljaji je sasvim drugačija slika. Mladi odavde ne odlaze, a svaka treća kuća ima više od dvoje dece, a neretko i četvoro, petoro. Svaki deseti meštanin ovog sela pohađa osnovnu ili srednju školu ili je na fakultetu.

Dupljaja je posebna i po tome, što školska nastava mora da se odvija u dve smene i uvek se traži stolica više, što nije slučaj u selima širom Srbije.

U porodici Rajković ima petoro mališana. Sanela Rajković, majka pet devojčica smatra da je to ovde potpuno uobičajeno.

- Zbog toga postojimo na svetu, da bi rađali decu i lepo je da svaka majka ima bar po troje dece. Ja mislim, kad imamo za jedno dete da ćemo da imamo i za dvoje i za troje, eto, mi imamo i petoro pa ih sve spremamo za život - kaže Sanela za portal Južni Banat i dodaje da se udala vrlo mlada, a da su se na ovako veliku porodicu odlučili jer je njen suprug jedinac i rastao je sam.

Mladima su plodne dupljajske oranice sigurnost za opstanak i zaradu. Međutim, ima nešto što im nedostaje.

- Najveće bogatsvo ovog sela je skupa zemlja, rodna i plodna, i zbog toga ostajemo svi u selu, i mladi i stari i veliki je natalitet. Ima samo jedan problem, ima nas dosta neženja u selu, fale nam devojke - uz osmeh priča Ilija Vojt.

Srbija je među zemljama u Evropi sa prosečnom starošću oko 43 godine, a jedna mala Dupljaja i te kako je podmlađuje!

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rajko

    21. novembar 2017 | 11:44

    Vrednost nekretnina nikada nije bila niza i eto prilike mladima da postanu svoje gazde i rade za sebe i svoju porodicu.Gradovi su neprijatelji duse i zivota.Mladi vratite se selu i prirodi.Za pocetak vam su potrebna dva ili tri prijatelja koji imaju istu zelju.

  • Dragana

    21. novembar 2017 | 11:36

    Ovo je lijepo za pročitati😀 Konačno nešto pozitivno😀 Kako bi bilo dobro da su sva sela takva...

  • Miki

    21. novembar 2017 | 11:35

    Cena 1h u Kisaču pored Novog Sada košta 18.000€ ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA