Roditelji i lekari podnose krivične prijave protiv antivakcinaša: Na udaru i Karleuša, Maja Volk i Miroljub Petrović

Udruženja "Građani protiv šarlatanstva" i "Pedijatrija zasnovana na dokazima" uduržili su se u borbi protiv antivakcinaša, a njihov advokatski tim prosledio je obiman materijal tužilaštvu u Beogradu protiv doktorke Jovane Stojković

  • 41

Lekari i roditelji širom Srbije rešili su da podnesu krivičnu prijavu protiv psihijatra Jovane Stojković zbog neetičkog rada i širenja panike protiv vakcinisanja dece, ali i protiv drugih aktivakcinaša, među kojima su Maja Volk, Miroljub Petrović i Jelena Karleuša.

Epidemiju malih boginja je nemoguće zaustaviti: Uznemirujuće izjave, najviše su oboleli predškolci

Udruženja "Građani protiv šarlatanstva" i "Pedijatrija zasnovana na dokazima" uduržili su se u borbi protiv antivakcinaša, a njihov advokatski tim prosledio je obiman materijal tužilaštvu u Beogradu protiv doktorke Jovane Stojković.

- Njena nestručna, nehumana i sumanuta istupanja u masmedijima, na tribinama, a pogotovo kroz društvene mreže odgovorna su za pad procenta vakcinacije, pojavu epidemije i izazivanja panike. Uskoro, sličan dokazni materijal biće prosleđen Etičkom komitetu Lekarske komore Beograda i Sudu časti sa pitanjem da li doktorka Stojković zaslužuje da bude član Lekarske komore s obzirom na njenu nestručnost, mišljenja o svojim kolegama i medicini kao nauci - navode doktori.

Foto-montaža: Profimedia/Alamy

- Takve manipulacije dokazima, kao što to radi dr Stojković, retko se viđaju u medicinskoj struci. Slične krivične prijave biće prosleđene tužilaštvu protiv serije administratora na društvenim mrežama i javnih ličnosti - navode lekari i roditelji.

Predsednik grupe "Pedijatrija zasnovana na dokazima", pedijatar Tomislav Stevanović, kaže za Danas da su protiv antivakcinaša u Srbiji ustali mladi ljudi, roditelji, a da su im se brojni lekari u tome pridružili.

- S obzirom da preko tribina i putem medija nismo uspeli da im se suprotstavimo, rešili smo da pravnim putem zaustavimo njihovo pogubno delovanje. Oni šire paniku, broj vakcinisane dece opada, a epidemija malih boginja se širi po Srbiji - kaže doktor Stevanović i dodaje da je neverovatno da je antivakcinaški lobi u našoj zemlji sve veći, dok je u drugim državama njegov uticaj znatno smanjen.

Foto: Profimedia

"Antivakcinalisti pobeđuju. Uspeli su da obore procenat vakcinacije MMR-om u Beogradu i većim gradovima, posredno šireći epidemiju malih boginja. Usput, i dalje tvrde da je epidemija izmišljena ili da su male boginje bezazlena bolest. Poslednjih mesec dana to je tema broj jedan, roditelji i zdravstveni radnici su preplašeni tako da se stiče utisak ozbiljnog uznemiravanja javnosti i panike. Ozbiljna upozorenja koja su dolazila od strane naših poznatih i dobronamernih stručnjaka, na prvom mestu profesora Zorana Radovanovića, kao i zvaničnih ustanova, ostala su bez efekta. Oni se nazivaju raznim pogrdnim imenima, farmakomafijaši, fašisti, ubice dece... Tragedija u Rumunija je bila poslednja opomena koju nisu mogli ili nisu hteli da shvate. Nisu krivci samo antivakcinalisti nego i sanitarni inspektori i sudstvo koji nisu radili svoj posao - nije poštovana zakonska obaveza kažnjavanja roditelja nevakcinisane dece", navode zabrinuti roditelji.

Pre tri meseca pokrenuta je Peticija za zaštitu prava na vakcinaciju i protiv šarlatanstva u medicini, sa ciljem da se sankcionišu svi one koji šire paniku i dezinformacije, čime ugrožavaju život i zdravlje dece u Srbiji. Grupša roditelja je uz podršku lekara sprema i da pravno goni sve koji u javnosti iznose neistine o vakcinama i šire paniku, pogotovo što je od početka oktobra u Srbiji registrovano 202 obolelih od malih boginja.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • markes

    27. novembar 2017 | 08:04

    tako ce i za cipove biti uradjeno ko nece da dobije cip bice podneta krivicna prijava protiv istog zbog narusavanja opste bezbednosti kako ce satanisti vec to kvalifikovati. bili gejts i satanisticki sarlatani su ulozili velike novce u depopulaciju stanovnistva preko vakcina, gmo hrane i prskanja iz vazduha, sad DA dodje neki pera peric i kaze ja necu da primim otrov, to u demokratiji vladavini satanista NE MOZE.

  • Leonora

    27. novembar 2017 | 10:27

    A sta cemo sa mojim detetom koje je prestalo da prica posle mmr vakcine?ko ce za to da odgovara?

  • protiv mmr

    27. novembar 2017 | 02:03

    Zasto se roditelji cija su deca vakcinisana brinu za svoju a i tudju decu. Nikad vise nije bilo dece sa autizmom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA