≫ 

Šta je seksualni mobing na poslu i kako ga prepoznati: Imamo odgovore na najkritičnije situacije (FOTO)

Kroz ilustracije i odgovore psihologa pokušali smo da vam olakšamo pogled na sve učestaliju pojavu

  • 10

Primeri, kako iz okruženja, tako i lični, često nas bacaju u dilemu da li da reagujemo tužbom ili prećutimo na nečiju opasku, komentar ili zapovedni ton. Da li je nešto mobing ili ne?

NAJSTRAŠNIJE SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE: I on i ona su podneli tužbu! Ovo su dve iste verzije istog događaja (FOTO)

VRATILI ME NA POSAO, ALI MI NE DAJU DA RADIM: Strašna ispovest mlekara koji mesecima trpi mobing

Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu - mobinga štiti ugrožene, ali pre nego što odlučite da se sa nekim "obračunate" zakonskim putem, morate biti sigurni da li nešto jeste ili nije uznemiravanje da biste znali da li uopšte imate šanse u tom procesu. Jer, mobing je jako teško dokazati.

Psiholog Aleksandar Šibul kaže da je to veoma "klizavo polje" i da mobing, kao takav, ima mnogo varijeteta.

- Mobing je kompleksan čak i u sudskom dokazivanju jer su mnoge situacije diskutabilne. Ipak, sve ono što krši prava drugoga potpada pod mobing - konstatuje Šibul, misleći na pravo na mišljenje, slobodu govora, kretanja.

Foto-ilustracija: Telegraf

Da je termin "seksualni mobing" čak neuobičajen smatra psihoterapeut Zoran Milivojević jer se, kako kaže, radi o "seksualnom uznemiravanju" koje pokazuje da je šef zainteresovan za seksualni/emotivni odnos. Ukoliko nije prihvaćen, on može početi da šikanira osobu i to tada postaje mobing.

- Pojam seksualno uznemiravanje je definisan subjektivno, što znači da isto ponašanje šefa, njegovo "nabacivanje" jednoj osobi može biti prijatno, a drugoj neprijatno. U ovom drugom slučaju govorimo o seksualnom uznemiravanju.

Kako bismo vam olakšali, naveli smo 10 čestih i spornih situacija dvojici psihologa, oko čijeg su se tumačenja, uglavnom složili. Prvi odgovori su od Aleksandra Šibula, a drugi od Zorana Milivojevića.

Sporne situacije:

Foto ilustracija: Telegraf

1. Kada vam šef/šefica malo, malo spusti ruku na rame dok vam nešto priča (ili vas zagrli oko struka)

- Kada vam neko ulazi u životni prostor, odnosno kada vam se približi na manje od 50 do 60 centimetara, time ste već donekle ugroženi, a pride svaka vrsta dodira, odnosno nepostojanje socijalne distance je mobing.

- Nisu svi dodiri seksualni i često u određenim kulturama postoje oni delovi tela koje je moguće dodirnuti u nekoj situaciji, i oni koji su "zabranjeni" za dodirivanje. U islamskoj tradicionalnoj kulturi se svaki muški dodir smata seksualnim i zato je zabranjeno čak i rukovanje. U našoj kulturi je dozvoljeno dodirivanje u prigodnim situacijama nekih zona tela kao što su ramena i nadlaktice. Zato "očinsko" ili "pokroviteljsko" spuštanje ruke na rame, ne smatra se uznemiravanjem. Naravno to je socijalna ocena, jer osobi koja je dodirnuta svaki dodir može biti neprijatan i ona to treba da pokaže kako bi drugi znali za drugi put. Grliti oko struka je "granično" i često se iza takvog dodira krije erotična namera.

2. Šef vam sedne za kompjuter i napiše na zajedničkom mejlu u vaše ime: "Ja sam lezbijka".

Foto ilustracija: Telegraf

- Da, takvim komentarom jeste prešao svaku granicu i to je mobing.

- To već spada u mobing, rušenje ugleda i šikaniranje. U tom slučaju je potrebno suočiti šefa da je takvo ponašanja zapravo mobing i da će ga osoba tužiti ukoliko se to nastavi. Verovatni motiv da napiše upravo to, jeste da mu je neprihvatljivo da je on, tako šefovski superioran, to jest njegovo udvaranje odbačeno, tako da razlog za njega nalazi u zaposlenoj, a ne u sebi.

3. Kad šef, kao u šali, pred svima prokomentariše: "Ne voli ona da radi sa mlitavcima" (misleći kao na klijente).

- Kada je uključeno i treće lice, onda je to pre nepristojni komentar na račun treće osobe da je nesređen ili neodlučan pregovarač.

- To je nepristojno, ali i nedovoljno jasna seksualna aluzija jer se mlitavost može odnositi i na nedostatak energije tog tipa klijenata.

Foto ilustracija: Telegraf

4. Insistiranje nadređenog da koleginice nose isključivo suknje ili haljine

- Ako je dres kompanije takav, onda je to-to. To se ne dovodi u pitanje. Ako nije pravilo firme - dres kod, onda je mobing.

- To je zadiranje u privatnost. Kompanije imaju pravo da propišu dres kod, ali on nikada ne sadrži zahtev da se bude isključivo u suknji. Uvek se definišu kakve suknje ili pantalone po izboru treba da budu. Zato je takav zahtev neopravdan i pokazuje da šef sebe smatra "gazdom" koji želi da se zaposlene oblače na način koji je prijatan njegovom oku.

5. Konstantno davanje komplimenata od strane šefa ili kolega

- Bez obzira na to koliko puta je izgovoreno, sve dokle davanje komplimenata nekome prija - u redu je, a sve preko toga je ulaženje u tuđi psihološki prostor, a onda je to već uznemiravanje.

- Komplimenti su pohvale, dakle pozitivni komentari koji izazivaju prijatnost. Granica se može definisati na dva načina: šta je rečeno i na koji način je rečeno. Sadržaj komplimenta koji sadrži neprimerene reči, aluzije i slično je po sadržaju neprimereno. Međutim, moguće je da je ono što se izgovori sasvim primereno, ali da način na koji je izgovoreno ima seksualnu aluziju ili da je praćeno neverbalnim signalima kao što su namigivanje i slično.

Foto ilustracija: Telegraf

6. Neprimereni telefonski pozivi ili SMS poruke da se nađu van radnog vremena i prodiskutuju o poslu

- Navlačenje na razgovor o poslu, sa ciljem da se dobije nešto drugo je zloupotreba funkcije i mobing.

- Mušakarci imaju prava da pokušaju. Ali kada su odbijeni – i zato je potrebno veoma jasno povući granicu već pri prvom pokušaju takve komunikacije – i nakon toga nastave da dosađuju, tada stvar postaje uznemiravanje. Najbolje je tada to jasno označiti kao seksualno uznemiravanje.

7. Kad vam neko gleda u grudi dok pričate sa njim i gledate ga u oči

- Ako je samo kratak pogled na grudi, onda nije strašno. Ako neko zuri, onda je to neverbalna poruka i uznemiravanje.

Foto ilustracija: Telegraf

- U ovim situacijama je dobro reći: "Možeš li me gledati u oči dok razgovaramo, jer mi je na ovaj način veoma neprijatno". Muškarci imaju fantaziju da žene vole da su primećene kao seksualni objekti i da im njihovo nabacivanje zapravo prija. Kada shvate da je ženi neprijatno, tada prestaju da izazivaju na taj način. Izazov ili provokacije je onaj prvi pokušaj, ali od reakcije žene zavisi kako će se odnos definisati. I zato je veoma važno da žena na datu provokaciju reaguje tako da pokaže da joj je neprijatno. Muškarci će to uvažiti u 97 odsto slučajeva, ali problem nastaje sa onima koji su prikriveno zaljubljeni ili su psihopate.

8. Aluzije na račun izgleda i oblačenja, seksa (lepa ti je majica, ušao sam ti u dokument)...

- Ovo može i ne mora da bude uznemiravanje. Zavisi od toga koliko se potencira.

- U aluzijama postoji psihološka poruka koju muškarac može da negira: Samo sam ti pohvalio majicu. I zato i tu treba regovati na prvu loptu ukoliko se komentar smatra neprimerenim i reći da takva komunikacija izaziva neprijatnost i da ne treba da se ponavlja.

9. Kad vas neko masira, a niste ni tražili ni dozvolili

Foto ilustracija: Telegraf

- Ovo spada u uznemiravanje, odnosno mobing, kao i svaka neželjena vrsta dodirivanja.

- Kada se neko nekome sviđa, tada se javlja želja da se dodirne ta osoba. I zato se traže "socijalno prihvatljivi" dodiri ili "korisni" dodiri kao što je masaža. I ovde važi pravilo da muškarac ima pravo da proba jedanput, ali da mu se treba jasno povući granica između dozvoljene i nedozvoljene komunikacije.

10. Poziv na službeno putovanje koje vam nije u opisu radnog mesta

- Nekad je potreban saradnik iako mu radno mesto ne podrazumeva putovanja, a nekad je u pitanju navlačenje. Granica se postavlja u zavisnosti od toga šta je cilj: posao ili zadovoljstvo?

-  To je uvek sumnjivo ukoliko nema jasnog opravdanja da baš ta radnica putuje. Kao što sam rekao, takve stvari treba odbiti, bilo indirektno (dečko mi ne dozvoljava), bilo direktno. U praksi se susrećemo sa situacijom da je upravo nakon takvih putaovanja na kojima se ništa nije desilo iako je šef pokušao, usledio mobing.

Kao što vidite, dosta toga zavisi od toga "čijim se očima posmatra". Šta vam vaše unutrašnje čulo kaže - da li su navedene situacije bezazlene? Šaljite nam svoje komentare i iskustva na redakcija@telegraf.rs.

Daljinac

(Slađana Vasić - s.vasic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    20. decembar 2017 | 20:52

    I kad izvadi onu stvar i udari o astal. To je isto skesualni mobing.

  • Donja Murtulica

    20. decembar 2017 | 20:51

    Ovde su samo navedeni muškarci kao oni koji uznemiravaju. Pa svedoci smo stotine i stotine provokacija od strane žena, koje muškarce dovode u neprijatnu situaciju a ako odgovore na provokaciju to je onda mobing. Ne kažem da nema mobinga ali mi muškarci smo mala deca za žene i njihova sredstva da dođu do cilja.

  • Bora

    20. decembar 2017 | 22:01

    A ako je šefica?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA