U njihovim očima ispisane su najstrašnije ljudske sudbine: Ove 3 priče sledile su Srbiju

Iako su im se kod nas uglavnom dešavale lepe stvari, na žalost bilo je i nesrećnih, strašnih i jezivih slučajeva nasilja, krijumčarenja, trovanja lekovima, saobraćajnih nesreća, tuča...

  • 19

Međunarodni dan migranata koji se obeležava danas, svet dočekuje sa ne tako sjajnim podacima: predsednik SAD Donald Tramp doneo je odluku o zabrani ulaska migranata iz šest muslimanskih zemalja, mnoge evropske države su pooštrile uslove za azil, puštali su struju na graničnim prelazima i saplitali ih, zatvarali ih u neuslovnim prihvatnim centrima, prevozili ih po sumanutim cenovnicima u prekomernim grupama...

I deca migranti dočekaće praznike uz Deda Mraza: Srbija pokazala da je spremna da prihvati sve kojima je potrebna pomoć

Srbija se, za razliku od mnogih zemalja iz okruženja, pokazala kao dobar domaćin. U toku najvećeg migrantskog talasa kroz našu zemlju je prošlo oko milion izbeglica iz Avganistana, Sirije, Pakistana, Irana i Iraka, a trenutno ih je ovde oko 4.300.

Iako su im se kod nas uglavnom dešavale lepe stvari - građani su skupljali hranu, toplu obuću i odeću, organizovane su brojne humanitarne akcije, izložbe i slične manifestacije, pa čak su i rađana deca ovde, na putu ka obećanom boljem životu - na žalost bilo je i nesrećnih, strašnih i jezivih slučajeva nasilja, krijumčarenja, trovanja lekovima, saobraćajnih nesreća, tuča...

Petogodišnjakinja podletela pod voz

Foto: AP/Tanjug, Pixabay

Poslednji slučaj u nizu je smrt devojčice Hosing Muslim (5) iz Avganistana.

- Prema prvim pretpostavkama, preminulu devojčicu udario je teretni voz na pruzi Beograd-Zagreb nedaleko od Šida. Nesreća se dogodila u blizini granice dok je, kako se pretpostavlja, sa svojom porodicom pokušavala da se domogne Hrvatske. Od siline udarca njeno telo je odbačeno u žbun pokraj pruge, pa ga nije bilo lako primetiti.

Foto: Tanjug/AP

Maloletnici zatočeni u kući strave

U Aranđelovcu je desetak migranata bilo zatočeno na tavanu kuće strave. U kući je navodno bilo desetak, mahom maloletnih osoba: njih petoro imalo je između 15 i 18 godina, dvoje između 14 i 16, jedan je mlađi maloletnik, odnosno ima manje od 14 godina, dok su dvojica najstarijih imala po 21 godinu.

Ispostavilo se da oni nisu bili mučeni, izgladnjivani i držani u zatočeništvu, već je vlasnik kuće pokušao da ih prokrijumčari po tarifi od 500 do 3.000 evra.

Foto: Telegraf

Ubijen migrant na Zelenom vencu

U novembru 2016. godine na Zelenom vencu ubijen je jedan migrant, dok je drugi povređen.

Oni su se potkačili u tuči najmanje 20-ak migranata, koje se završilo ubadanjem nožem i daskama sa ekserima.

- Motka je pukla koliko su ga jako udarali, a neko ga je u tom haosu verovatno izbo - rekao je tada taksista, svedok.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    18. decembar 2017 | 20:42

    Cemu ova kampanja za migrante.Nasu decu lece sms poruke,narod nervozan bez posla.Kad su nas bombardovali niko prstom mrdnuo nije.Nase izbeglice niko spminjao nije.Ne moze mi biti zao.

  • @ KiKi

    18. decembar 2017 | 21:07

    E Ajde objavite i moju istinu Istinu o uništenoj kući mojih roditelja na selu Slučajno im je tu bila ruta Sve su polomili i pokrali Ti nevini i dobri migranti More daleko im lepa kuća Niko ih nije zvao

  • Gerasim

    18. decembar 2017 | 21:36

    Što dalje od Srbije, islamu nije mesto u Evropi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA