Kabinom se širi miris tamjana: Ljubomir pokrenuo lavinu, pogledajte na koje načine kamiondžije obeležavaju krsnu slavu daleko od kuće i porodice (FOTO)

Nakon pisanja Telegrafa o Ljubomiru iz Plitvičkih jezera koji je Svetog Nikolu proslavio u kamionu, stotinama kilometara daleko od kuće, osim oduševljanja čitaoca širom sveta, saznali smo da nije jedini koji na ovaj način obeležava krsnu slavu

  • 19

Vozačima je posao takav da nikada ne znaju na koju stranu sveta će ih odvesti put, ni gde će se zateći u koje doba godine. Nikada sa sigurnošću ne mogu znati kada će videti porodicu, ni da li će zajedno sa najmilijima proslaviti Božić, Novu godinu, krsnu slavu. Nije retkost da takva slavlja upriliče u svojoj "putujućoj kući", često zajedno i sa kolegama.

LJUBOMIRU SE DIVI CEO SVET! U kamionu proslavio Svetog Nikolu uz sveću, fotografije dece i ikonu (FOTO)

Nakon pisanja Telegrafa o Ljubomiru iz Plitvičkih jezera koji je Svetog Nikolu proslavio u kamionu, stotinama kilometara daleko od kuće, osim oduševljanja čitaoca širom sveta, saznali smo da nije jedini koji na ovaj način obeležava krsnu slavu.

Ljubomir za Telegraf.rs rekao da je sveću zapalio na graničnom prelazu Batrovci-Bajakovo, u trenutku dok je čekao sanitarnu inspekciju.

- Ja sam svetom Nikoli palio sveću i u Kanadi, Moskvi, Londonu, Istambulu, Madridu... On je prvenstveno zaštitnik nas putnika. Niko nas nije terao da radimo ovaj posao, sami smo odabrali. Kasnimo na rođendane, sahrane, ispraćaje, slave. Žuljamo gumama taj asfalt godinama, ali nek smo mi živi i zdravi. Neka su nam deca zdrava i vesela. Neka nas čuva sveti otac Nikola - rekao je Nikola i zahvalio se svima koji su mu uputili čestitke.

Foto: Facebook, Ljubomir Uzelac

I Žarko Jović iz Gornjeg Milanovca je sveca zaštitnika obeležio u kamionu.

- Ovako se Krsna slava proslavlja na putu i kamionu! To mora da se obeleži, kako tako! Svim svojim prijateljima, rodbini i kolegama čestitam Svetog Nikolu putnika i moreplovca, proslavili u zdravlju i veselju! Živeli! - napisao je Žarko na svom Fejsbuk profilu.

Foto: Facebook, Žarko Jović

Žarko je sa sobom poneo "slavsku opremu" pa je osim sveće, hleba, imao i crno vino, čak i kadionicu, da mu tamjan zamiriše u "drugoj kući" i pomoli se svecu zaštitniku da ga čuva na dugim putovanjima.

Foto: Facebook, Žarko Jović

Dušan Todorović iz Kruševca je ispoštovao običaj i "nije mrsio Svetog Nikolu", pa je zajedno sa kolegom za slavu spremao oslić.

Foto: Facebook, Dušan Todorović

- Srećna slava svim kolegama, rođacima prijateljima i naravno onima koji to nisu, da u zdravlju i veselju slavite mnogo godina. Ja i kolega Đorđe slavimo uz oslića po belom svetu - čestitao je Dušan slavu.

Foto: Facebook, Dušan Todorović

- Svoj braći koja sutra slave, neka je sa srećom slava domaćini gde god bili, pa i meni samom koji sam daleko od kuće i porodice. Uzdravlje - napisao je Dejan Hasković, koji je slavu dočekao u Nemačkoj. Kako kaže, zdravica će sačekati, jer dok vozi ne sme da pije.

Foto, Facebook

Vozači jedni drugima čestitaju slavu, stariji bodre mlađe kojima je prvi put da praznik provode daleko od kuće, uz reči "da je to tek početak", ali kao što Ljubomir reče  "niko nas nije terao da radimo ovaj posao, sami smo odabrali".

Koliko god bilo istine u tim rečima, samo vozači znaju koliko je teško kada praznike provode na točkovima, bez porodice i mogućnosti da proslave sveca zaštitnika kako dolikuje. Ali je za svaku pohvalu što uprkos svim preprekama uvek iznađu načina da obeleže slavu, pa makar i stotinama kilometara daleko od kuće!

Daljinac

(J.J.K./j.kulas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    21. decembar 2017 | 19:14

    srecno vam bilo svako dobro i da Sveti Nikola zaštitnik uvek bude s vama !

  • Tuturututu

    21. decembar 2017 | 18:05

    Lepo i tuzno u isto vreme svaka cast njima tako i treba

  • Djukac

    21. decembar 2017 | 17:56

    Svaka čas braćo!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA