≫ 

Srcem bliže Mađarskoj: Mikloš iz Gunaroša je milioniti dvojni državljanin Mađarske (FOTO)

U opštini Bačka Topola više od polovine stanovništva je mađarske nacionalnosti

  • 20

Milioniti dvojni državljanin Mađarske je Mikloš Lajko, koji sa porodicom živi u Gunarošu kod Bačke Topole. Sve je veći broj Vojvođana koji podnose zahtev za dvojno državljanstvo ili su ga već dobili po pojednostavljenom postupku, po zakonu koji je pre nekoliko godina usvojio Mađarski parlament: na osnovu mađarskog državljanstva predaka.

Neverovatna priča Srbina iz Amerike: Otac mu je Srbin, nikada nije živeo ovde, a sada želi srpsko državljanstvo. Da li ima pravo na to?

U Bačkoj Topoli je rođen i tu će, kaže Mikloš i ostati. On i supruga Elvira imaju dovoljno da odgajaju i školuju dvojicu sinova, a dobijanjem dvojnog državljanstva su, kaže, samo srcem, bliže Mađarskoj.

Printskrin: Youtube/Pannon RTV

- Ja sam Mađar, maternji jezik mi je mađarski, preci su mi bili Mađari. Dvojno državljanstvo mi znači, jer sam tako povezan sa svojom maticom. Povodom polaganja zakletve kao milionitog mađarskog držaljanina van matice, u Budimpešti u palati "Šandor" organizovana je svečanost - kaže Mikloš Lajko, milioniti dvojni državljanin Mađarske.

POSLE 7 MESECI DOBILI DRŽAVLJANSTVO

I supruga Elvira je rođena i odrasla u Bečeju. I njeni preci su bili Mađari.

- Udala sam se 2005. godine za Mikloša. I ja sam rođena u Vojvodini. Imamo dva sina. Podneli smo zahtev za dvojno državljanstvo i posle sedam meseci smo ga dobili - kaže Elvira Lajko, supruga.

VIŠE OD POLOVINE STANOVNIKA BAČKE TOPOLE SU MAĐARI

U opštini Bačka Topola više od polovine stanovništva je mađarske nacionalnosti. Sve veći broj je onih koji imaju ili podnose zahteve za dvojno državljanstvo, a razlozi su - osećanje nacionalne pripadnosti i bolje veze sa maticom, ali i oni ekonomske prirode.

- Mislim da je dobro što je Republika Srbija prepoznala dvojno državljanstvo. To mnogo znači celoj zajednici, a mogu misliti šta znači manjini. Pre svega osećaj jedne pripadnosti matici i osećaj da matica misli o njima. Naravno to ne ide na uštrb onih koji nemaju dvojno državljanstvo - kaže Gabor Kišinder, predsednik opštine Bačka Topola.

Foto: Telegraf

Prema podacima poslednjeg popisa stanovništva, u Srbiji živi 253.000 Mađara, oko 15 odsto podnosilaca zahteva za dvojno državljanstvo nije mađarske nacionalnosti, ali su njihovi preci bili državljani Mađarske. Najviše molbi stiglo je iz Erdelja u Rumuniji i iz Vojvodine.

Dobijanje dvojnog državljanstava, za one koji žive van granica Mađarske prvenstveno znači čuvanje sećanja na svoje pretke i svoju domovinu, ali i negovanje mađarskog jezika, kulture i tradicije.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aha

    26. decembar 2017 | 16:21

    Nebi niko od njih uzeo to drzavljanstvo da mu na taj nacin nije otvoren put za EU i rad tamo...odjednom svi Madjari kao i sto su bili Bugari pre par godina,samo da se zaradi za hleb kad ga u Srbiji nema

  • Plavi patlidzan

    26. decembar 2017 | 16:41

    Ha ma pusti negovanje kulture...vitan je eu pasos zar ne

  • Misko

    27. decembar 2017 | 14:29

    Gospodjice Marijana razumem ja tvoju drugaricu sto voli.volim i ja Srbiju vise od svega ali mogucnosti su ravne nuli i sistem je ne daj ti boze.ja imam madjarski pasos i bas me briga za madjarsku.to je bio jedini nacin da se otisnem preko i pokusam nesto vise.radim u Americi i zaradjujem 500$ dnevno posle samo 2 god rada.ne krivite ljude koji ga uzimaju da bi poboljsali zivot.sa srpskim pasosem samo sam probleme imao u zivotu.zelim vam svima da uspete.pozdrav

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA