≫ 

Direktorka kragujevačke gimnazije u suzama na zgarištu škole posle požara: Uništeno je neprocenjivo - istorija (FOTO)

Glavni hol je čađav i mokar nakon gašenja vatrene stihije. Neki od okupljenih plaču. Prolaznici zastaju zaprepašćeni.

  • 16

Šteta prouzrokovana podmetnutim požarom u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji prošle noći je neprocenjiva, jer su zapaljene kancelarije u kojima su bili darovi koje je škola dobijala u poslednjih stotinak godina. Reč je o knjigama, slikama, ali i arhivi najstarije gimnazije u Srbiji.

Veliki požar u Kragujevcu: Zapalila se najstarija srpska gimnazija, uhapšen osumnjičeni za podmetanje požara (FOTO)

Foto: Telegraf

Prema nezvaničnim podacima, osoba koja je osumnjičena za podmetanje požara ima kriminalni dosije.

Dok radnici „Gradske čistoće“ iznose ostatke skupocenog nameštaja i u kolicima prikupljaju pehare kojima se škola ponosila, Slavica Marković, direktorka Prve kragujevačke gimnazije plače na zgarištu.

Foto: Telegraf

- Po svoj prilici je upao u zgradu polomivši prozore na toaletu. Podmetnuo je požar u mojoj kancelariji, levo od glavnog ulaza, u kancelariji sekretarijata i računovodstva desno, kao i nastavničkoj kancelariji i jednoj učionici. Sve to je izgorelo, plafoni otpadaju - kaže Slavica Marković.

Požar u gimnaziji noćas nešto posle tri sata je primetio taksista koji je odmah pozvao vatrogasce. Oni su požar gasili sledećih šest sati.

Foto: Telegraf

- Zaključili su da je onaj ko je požar podmetnuo sve uradio vrlo smišljeno. Na stolove je popeo stolice, a pod njima zapalio vatru, da bi se što brže razbuktala. Tako je zapalio četiri požara u školi. Posle je sve logično, te kancelarije pune su knjiga, slika, nameštaj je od drveta, kao i podovi. Sreća pa nije pola škole nestalo. Čujemo vesti da se tačno zna ko je u pitanju, a ako je on, znamo i zašto je ovo učinio, ali ne bih da pričam bilo šta pre policije - kaže jedan od zapolsenih.

Foto: Telegraf

Danas čitav kraj oko Prve kragujevačke gimnazije smrdi na dim. Glavni hol je čađav i mokar nakon gašenja vatrene stihije. Neki od okupljenih plaču. Prolaznici zastaju zaprepašćeni.

Daljinac

(M. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djed Djuro

    4. januar 2018 | 18:20

    Najstarija gimnazija u Srbiji- Sr.Karlovci-1791.god, Vrbas 1809.god.......

  • rale

    4. januar 2018 | 17:01

    Stoku sto je zapalila Gimnaziju treba poslati na prinudni rad- ne u zatvor, dok ne odradi procenjenu materijalnu stetu, pa onda jos toliko za kaznu i jos preko toga jos jedno 10-ak godina zbog unistavanja neprocenjivog intelektualnog blaga i baštine

  • Mara

    4. januar 2018 | 15:57

    Bruka i smota. Javno objaviti ko se drznuo da zapali školu, a ukoliko je mladja osoba (najverovatnije i jeste) njegovi roditelji i on da plate kompletno sniranje štete i renoviranje tog dela ustanove!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA