Ovo nije Novi Zeland niti prašuma Amazona... To je skriveno blago Srbije, a nalazi se na 3 sata od Beograda! (FOTO)

Čuveni balkanolog Feliks Kanic nazvao ih je delom erozije i lepim krečnjačkim scenarijom

  • 0

Najviši kameni lukovi jedinstveni u svetu nalaze se baš u Srbiji. Prerasti Vratne su džinovski mostovi nesvakidašnje lepote o čijem nastanku postoji nekoliko teorija. Okamenjene kapije netaknute prirode nalaze se u Negotinskoj krajni.

Čudo u Srbiji: Jezero po kojem plutaju ostrva (FOTO) (VIDEO)

Pored toga što predstavljaju najviše prirodne kamene mostove u Evropi, koji se nalaze na reci Vratni koja je po njima i dobila ime, oni su posebni i po načinu na koji su nastali.

Čuveni balkanolog Feliks Kanic nazvao ih je delom erozije i lepim krečnjačkim scenarijom.

Prema Jovanu Cvijiću koji je dao prvo naučno objašnjenje nakon istraživanja, 1895.godine prerasti predstavljaju prirodne kamene mostove koji su ostaci pećina čije su se tavanice obrušile i upravo one predstavljaju prerasti.

Foto: Wikipedia/CrniBombarder!!!

U davno vreme predeo Vratne predstavljao je veliku pećinu koja se usled različitih prirodnih procesa urušila, ostavivši za sobom magične skulpture prirode.

MALA, VELIKA I SUVA PRERAST

Veličanstvena trojka je prirodni fenomen kojim Srbija može itekako da se ponosi, jer njima mogu da se pohvale još samo Slovenija, Francuska i Kolorado (SAD).

Mala prerast dostiže visinu od 34 metara, ima dužinu od 30 i širinu 15 metara.

Velika prerast ima nešto manju visinu, a zajedno sa Malom naziva se manastirskom kapijom.

Foto: Wikipedia/CrniBombarder!!!

Suva prerast koja je najnepristupačnija i najmlađa ima visinu od 20 metara, ali za istraživače je najizazovnija, a pored toga i najlepše izgleda.

Kanjon vratne pored neverovatne lepote obiluje i biljnim i životinjskim carstvom, kao i florom koja se na ovom prostoru nastanila još u ledenom dobu.

Ovaj predeo zaslužuje pažnju i zbog manastira Vratna za koji se pretpostavlja da je podignut u 15. veku i nalazi se na izlasku iz klisure, između visokih stena.

Sa kamenim kućicama koje potiču iz 18. veka koje su poznate pod nazivom Rajačke pivnice ili pimnice ceo prostor je nominovan i za kandidata za Listu svetske kulturne baštine.

Pogledajte snimak najlepšeg sela u Srbiji, Kamene Gore:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA