Titova vila na Paliću vraća se naslednicima Vilima Konena

Vila porodice Konen na Paliću dobila je ime po Josipu Brozu Titu, iako je nekadašnji predsednik Jugoslavije boravio u njoj samo jednom

  • 8

Posle više od sedam decenija od konfiskacije, takozvana Titova vila na Paliću trebalo bi da bude vraćena naslednicima Vilima Konena.  Nekada reprezentativni objekat, svrstan u kulturna dobra Subotice, ne koristi se gotovo deceniju i po, zapušten je i čeka nove, stare, vlasnike.

Titov sin će morati da plati kaznu od 133.000 evra jer živi u vili svog oca?! (FOTO)

Prvi vlasnik vile bio je bogati nemački industrijalac jevrejskog porekla Vilim Konen. Sagradio je 1900. godine u palićkoj šumi i u njoj se rodio Vilim Konen Mlađi, koji je vilu nasledio, prenosi RTS.

- Preko leta su bogatiji boravili u letnjikovcu, posvećivali se slobodnim aktivnostima i sportu - priča Stevan Mačković, autor knjige Industrija i industrijalci Subotice 1918–1941.

Foto: Milena Đorđević, Profimedia/World history archive

Komunistička vlast 1946. godine konfiskovala je svu imovinu Vilimu Konenu zbog navodne saradnje sa okupatorom, iako je bio antifašista i pomagao Narodnooslobodilački pokret. Objekat u Splitskoj aleji na Paliću pedesetih godina prošlog veka stiče reprezentativni status.

Vila porodice Konen na Paliću dobila je ime po Josipu Brozu Titu, iako je nekadašnji predsednik Jugoslavije boravio u njoj samo jedanput. Lokalna samouprava koristila je vilu i za smeštaj poznatih kulturnih stvaralaca.

- Bio je vlasnik "29. novembra", čuvene industrije mesa. Brutalno se sa njim postupalo posle Drugog svetskog rata, bio je osuđen na smrt - objasšnjava direktor Agencije za restituciju Republike Srbije, Strahinja Sekulić.

Smrtna kazna, ipak, nije izvršena. Vilim Konen robija u kolubarskim rudnicima, a 1961. dobija pasoš. Stevan Mačković kaže da je Vilim život završio praktično tamo gde mu je otac bio rođen, u Nemačkoj. Vilim Konen Mlađi rehabilitovan je 2013. godine, što je dalo osnov potomcima da od države traže povrat oduzete imovine, pa i vile na Paliću.

- Čim budemo imali pravosnažno rešenje iz kojeg se vidi ko su zakonski naslednici, pravosnažno rešenje dostavljamo Agenciji za restituciju, koja nastavlja dalje postupak - navodi Grgo Tikvicki, advokat naslednika pokojne Vere Konen.

Proces restitucije počeo je 2014. godine, a velike su šanse da se ove godine i završi. Strahinja Sekulić kaže da, čim se bude završilo utvrđivanje naslednog udela, odluka o vraćanju imovine biće doneta. Vilim Konen za života se bezuspešno žalio stranim državama i vladama na tretman komunističkih vlasti prema privatnoj svojini. Pola veka kasnije, nepravda će, po svemu sudeći, biti ispravljena.

Daljinac

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srpska Krajina-Knin

    8. februar 2018 | 13:46

    Tito,postenjacina.Pa jos kad pricaju kako se dobro zivjelo u njegovo vrijemo.Normalno.Pola Srbije oteo i proglasio drustvenom svojinom.Otimao kuce i stanove i djelio ih svojim saradnicima,kao da mu ocevina.A o podignutim kreditima da se i ne prica.Taj divni period koji su neki uzivali ima da nam isplacuju i sukununucad,ako i oni stignu da otplate puste kredite,sto iz perioda Tita,sto od ovih kasnije.

  • Sofronije

    8. februar 2018 | 16:04

    Što bi je vratili da je na Dedinju i da nije ovako zapuštena i propala.

  • Dag

    8. februar 2018 | 13:12

    Ima mnogo "Tirovih vila",u kojima on nikada - nije bio.Lazna je i vest da je ziveo u "Brlom dvoru".Tamo su odsedali gosti.Njegova rezidencija je bila, u - Uziskoj ulici...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA