≫ 

Britanski mediji upozoravaju: Posetite spomenike na Kosovu što pre jer su ugroženi

- Što pre krenete na put, to imate više šansi da ih vidite u njihovom punom sjaju - navodi britanski list

  • 5

Srednjovekovni spomenici na Kosovu i Metohiji u Srbiji našli su se na listi 15 mesta koje britanski list "Independent" preporučuje da se što pre obiđu, jer su ugrožena iz različitih razloga. Britanski list naglašava da je Kosovo u Srbiji bogato srednjovekovnom arhitekturom koja je mnogo pretrpela tokom nemira na Balkanu devedesetih godina.

Insajderski vodič kroz Srbiju: BBC otkrio gde je najbolje ići u šoping i na odmor u našoj zemlji u hladnim danima

- Citirajući turistički vodič "Conde Nast Traveler", "Independent" piše da crkve i manastiri na Kosovu, Srbija, predstavljaju balkansku umetnost od 13. do 17. veka i da je potrebno još dosta uraditi kako bi se oni obnovili nakon rata.

List upozorava čitaoce da postoji mnogo lokacija u svetu čija je budućnost neizvesna iz različitih razloga, što zbog "političkih prevrata", što zbog velikog broja posetilaca, manjka sredstava za njihovo održavanje i čuvanje, do prirodnih faktora.

- Zbog neizvesne budućnosti ovih znamenitosti, što pre krenete na put, to imate više šansi da ih vidite u njihovom punom sjaju - navodi britanski list.

Foto: A. Nalbantjan

Na listi 15 mesta prvi je naveden Stari grad u Jerusalimu (Izrael) sa 220 istorijskih spomenika koji se od 1982. nalazi na Uneskovoj Listi ugrožene svetske baštine.

Obavezno treba posetiti i tropsku kišnu šumu Sumatre (Indonezija) u kojoj raste 10.000 različitih biljaka, stanište 580 vrsta ptica i 200 različitih sisara, a mnoge vrste su vrlo retke i ugrožene zbog čega se taj lokalitet nalazi na pomenutoj listi Uneska od 2011.

Na listi mesta koja što pre treba posetiti su i Koralni greben Belizea, Potosi u Boliviji, Nacionalni park glečera u Montani, koji je nekada obuhvatao 150 glečera, a danas zbog klimatskih promena samo 25, zatim Arheološka zona Čan Čan (Peru), koju uništavaju ekstremni vremenski uslovi.

"Independent" preporučuje i Sejšele i Maldive, kao i Rezervat životinja Selous (Tanzanija) i grad Abu Mena u Egiptu izgrađen 296. godine.

Trepča ne spada u spomenike kulture, ali je od vitalne važnosti i oko nje se već godinama vodi spor. Čija je Trepča?

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    6. mart 2018 | 12:19

    Glupi englezi...nisu to balkanski spomenici nego srpski spomenici kulture...a unistavaju ih vasi puleni siptari...

  • Mikan

    6. mart 2018 | 12:11

    Uz vašu pomoć sad i jesu ugroženi. Koji licemeri ovi Englezi

  • Dali

    6. mart 2018 | 12:19

    Čega se šiptar dohvati, sledi propast.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA