≫ 

Da li bi ateisti trebalo da rade za vreme uskršnjih praznika?

Većina ateista rođena je i odrastala je u religioznim porodicama proslavljajući religijske praznike

  • 85

Već negde oko Velikog petka ateisti prolaze kroz vrtlog pitanja koja se uglavnom završe neprijatnom tišinom ili još neprijatnijom svađom. Posebno u vreme praznika jednostavnu izjavu "ja sam ateista" mnogi vernici tumače kao psovku ili ličnu uvredu. Jedno od tih je i pitanje da li ateisti treba da rade u vreme Uskršnjih praznika ili ipak ne.

Patrijarh Irinej poslao važnu poruku vernicima pred veliki hrišćanski praznik: Ne možemo tražiti svoja prava ugrožavajući tuđa. Poštujte sebe

Većina ateista rođena je i odrastala je u religioznim porodicama proslavljajući religijske praznike.

- Porodica i prijatelji su ono što je srž slavlja tokom prazničnih dana. Uskrs ne pripada samo pobožnima, ako se neko odrekao vere u Boga ne znači da se odrekao vere u ljubav, radost i porodicu. Mnogi hrišćani me smatraju licemernim, ali to je moj izbor - rekao mi je Nenad P. koji je postao ateista u svojoj četvrnaestoj godini.

Na pitanje da li je u redu da i on kao ateista ne radi u vreme Uskršnjih praznika odgovorio mi je pomalo drsko.

- Pa šta ima veze ako ne slavim? Zar treba sam da radim u firmi? Iskoristiću i ja te slobodne dane da budem sa mojom porodicom. Imam kolegu koji je musliman, pa ne radi ni on. To nema nikakve veze - dodao je Nenad.

Prema njegovim rečima, protivnici Uskrsa uopšte nisu ateisti nego druge religije. Nakon našeg razgovora pozvala sam i sveštenika Jovu koji mi je objasnio kakvo je mišljenje crkve.

- Crkva je predvidela praznike, to su neradni dani, a onaj ko ne veruje u Boga on ništa sa crkvom nema i može da radi šta hoće. Ipak, moje lično mišljenje je da ateisti ne treba da ne testiraju strpljenje Božije zbog sebe i svoje porodice, iako ne veruju u Boga. Naše verovanje je potrebno nama, a ne Bogu. Ne može neko čas da veruje, čas da ne veruje i njega - istakao je otac Jova.

Ateistima je često besmisleno da govore "Vaistinu voskrese" jer ne veruju da je Hrist vaistinu vaskrsao, tako da to ne shvatajte kao neljubaznost. Takođe, nemojte se iznenaditi ako vam pošalju poruku sa hrišćanskim pozdravom na ovaj dan. Takav je običaj i to rade jer znaju da vam znači, mada će se mnogi pre opredeliti za "srećan Uskrs".

Uskršnja jaja Foto: Telegraf

Za ateiste jedino što je praznično na Uskrs je eventualno odustvovanje sa posla. Ne insistirajte da "pokažu duh" i idu okolo lepo raspoloženi zato što je crveno slovo u kalendaru. Verovatno je svaki ateista barem malo uzdržan kada je okružen religioznim ljudima koji često pretpostavljaju da svi dele njihove stavove, pa čak umeju da budu i napadni. Umerenost i tolerancija su ključ za obe strane.

Snishodljivost je nekada gora od uvrede. Vrlo je teško govoriti o religiji koja je za mnoge vrlo emotivno osećanje, a da se ne pritisne par pogrešnih dugmića. Zato su ovakve rasprave minska polja sujete, ličnih ubeđenja i intimnih stavova. Izbegavajte ih sa ljudima koje ne poznajete dobro ili su neprijatni sagovornici.

Bez obzira na to da li verujete ili ne, na svetu je toliko loših stvari da nema razloga da ne uživamo u lepim prazničnim gestovima, bili vernici ili ne.

Daljinac

(K.Bezbradica-k.bezbradica@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mića iz kafića

    5. april 2018 | 20:29

    A da angažujemo vernike da rade kada ateisti nešto slave?

  • Gidra

    5. april 2018 | 11:21

    Verske praznike ne smatram praznicima već nešto što mi je silom prilika i silom države nametnuto. Umesto njih rado bi koristio neke druge dane u godini kada meni odgovara, kada mi je odmor potrebniji ili kada nešto moram oposliti i obaviti.

  • Misa

    5. april 2018 | 10:36

    Bitno je kakav je covek, a ne usta veruje. Od velikih vernika moze samo glava da vas zAboli. Zivelo Covekoljublje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA