Srbija uputila jasnu poruku Hrvatima: Vojni arhiv NDH ostaje u Beogradu, možete da dobijete samo kopije

Vojni arhiv čuva uglavnom arhivsku građu fonda NDH u 555 kutija za koje postoji i analitički inventar

  • 9

Ministarstvo obrane Republike Srbije donelo je odluku da originalni vojni arhiv iz NDH ostane u vlasništvu Srbije, dok se samo kopije dokumenata mogu izdati Hrvatskoj "u skladu sa dogovorima srpske vlade i sigurnosnim procedurama i interesima".

Republika Hrvatska na temelju Sporazuma o sukcesiji zahteva oko 700 fondova i zbirki dokumenata iz pedesetak srpskih ustanova, najviše iz Arhiva Jugoslavije, Saveznog sekretarijata za inostrane poslove, Vojnog arhiva i ustanova JNA i Jugoslavenske kinoteke.

Lokomotiva koja je simbol Zagreba krije najstrašniju tajnu: CRNA KATICA vozila Srbe u logor smrti, a ovo je njena veza sa Titom (VIDEO)

Među dokumentima koji se traže u originalu je i građa odneta sa područja Hrvatske, a koje se tiče i NDH i Narodno-oslobodilačkog pokreta, kao i filmovi koji su sačuvani u Beogradu do osnivanja Hrvatske kinoteke 1979. godine, piše Slobodna dalmacija.

Ovaj medij dodaje da Republika Hrvatska traži i kopije dokumenata i u tom je slučaju pre svega reč o arhivskoj građi saveznih institucija koje je relevantno za područje Hrvatske ili se može smatrati zajedničkom baštinom zemalja naslednica Jugoslavije.

Vojni arhiv čuva uglavnom arhivsku građu fonda NDH u 555 kutija za koje postoji sumarni i analitički inventar.

U srpskom ministarstvu potvrdili su da su pravne i fizičke osobe iz Hrvatske proteklih godina, uz njihovu dozvolu, često istraživale delove te građe, pa su tako proučavani istorijat 369. (staljingradske) pukovnije, stradanje Roma...

Daljinac

(Telegraf.rs/Slobodnadalmacija.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    6. april 2018 | 12:18

    Распадом Југославија хрватска губи државност коју је стекла преко Србије. Бар по међународном праву коју ЕУ не поштује,а са чињенице да су стекли државност са главним градом Београдом,јер су сви наводно њихови градови и територије припадали Аустро угарској,и ни један није био на слободној територији.Хрватска је онда била околина Загреба,мизерија једна од територије у односу на српску која је обухватала и Босну,и Македонију,која се звала,стара Србија.Ех,незналице једне.

  • Djole

    6. april 2018 | 10:33

    Samo im dajte pa da sve to popale i onda falsifikuju istoriju do kraja

  • DARKO 100%

    6. april 2018 | 10:20

    I sta mi drugo radimo osim sto samo cuvamo,pitanje je koliko smo to koristili na sudovima sto nasim sto evropskim za njihova zlodela

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA