U trci za rektora Univerziteta u Beogradu tri kandidata, izbor do kraja maja

Univerzitet u Beogradu za 210 godina postojanja imao je samo jednu ženu rektora prof. Mariju Bogdanović

  • 2

Na konkurs za rektora Univerziteta u Beogradu fakulteti su predložili tri kandidata - profesore Ivanku Popović, Aleksandra Lipkovskog, Miloša Nedeljkovića, a izbor prvog čoveka najstarijeg univerziteta u Srbiji mora biti završen do 29. maja.

Univerzitet u Beogradu ostaje bez zadužbina: Pravdu će tražiti i u Strazburu

Konkurs za izbor novog rukovodstva raspisan je 28. februara i trajao je do početka aprila do kada su fakulteti UB, njih 31, mogli da predlože svoje kandidate. Predložena su tri kandidata - profesor Matematičkog fakulteta i bivši dekan tog fakulteta Aleksandar Lipkovski, profesor i bivši dekan Mašinskog fakulteta Miloš Nedeljković i profesor i bivši dekan Tehnološko-metalurškog fakulteta Ivanka Popović.

Predsednik Saveta Univerziteta u Beogradu prof. Branko Kovačević kaže za Tanjug da kandidati sada moraju da dobiju podršku više od jedne trećine fakulteta i instituta koji ulaze u sastav Univerziteta u Beogradu (31 fakultet i 11 instituta). Kovačević pojašnjava da kandidat koji dobije više od 50 odsto glasova na Senatu biće novi rektor Univerziteta u Beogradu. Rektor predlaže četiri prorektora koje delegiraju fakulteti i instituti, a njih bira takođe Savet.

Mandat starog rukovodstva završava se 30. septembra, a mandat novog počinje 1. oktobra. Zakon daje mogućnost da pojedinac bude rektor u dva mandata. Nepisano pravilo je da se kao rektori UB smenjuju kandidati grupacija kako bi sve četiri grupacije bile pođednako zastupljene, a novi mandat trebao bi da pripadne prirodno- matematičkoj grupaciji.

- To je dogovor na nivou univerziteta kako bi sve grupacije bile zastupljene. Takođe, svaka grupacija daje po jednog prorektora - pojasnio je Kovačević.

Kapetan-Mišino zdanje, poklon Miše Anastasijevića otadžbini. Foto: Tanjug

Međutim tu je moguć i jedan problem, da kandidat može da pripada, recimo, grupaciji prirodno-matematičkih nauka, a da predaje na nekom tehničkom fakultetu.

- Sada je pitanje kako se ti kandidati gledaju, da li kao kandidati grupacija kojima pripadaju ili grupacije kod koje su zaposleni - naglašava Kovačević.

Podseća da su od 2010. godine u dva mandata rektori bili predstavnici društveno- humanističkih nauka prof. Marija Bogdanović, a zatim prof. Dejan Popović sa svojim timovima.

Zatim su došle na red tehničko-tehnološke grupacije, te je prof. Branko Kovačević bio rektor u dva mandata, nasledio ga je prof. Vladimir Bumbaširević kao predstavnik veća grupacija medicinskih nauka. Univerzitet u Beogradu za 210 godina postojanja imao je samo jednu ženu rektora prof. Mariju Bogdanović.

Daljinac

(Telegraf.s/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M2

    13. april 2018 | 22:54

    Profesore Lipkovski, tako sam se obradovao sto Vas vidim u spisku predlozenih kandidata. Milina je bilo na predavanjima iz Linearne algebre. Uz sve ostale, Vasa 10-tka mi je bila vrlo podsticajna. Hvala. Sretno na izborima. Student, generacija '92.

  • E

    13. april 2018 | 16:09

    Profesor Lipkovski je pravi izbor. Čovek koji se bori za pravo obrazovanje. Bojim se da ne bude političko određivanje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA