Protivgradna odbrana nikad spremnija: Na opasne oblake udara 14.000 raketa (FOTO)

Do početka sezone odbrane nabavljeno je ukupno 13.100 protivgradnih raketa, tako da je svaka od 1.400 protivgradnih stanica imala devet raketa na raspolaganju

  • 4

Snažno nevreme praćeno gradom pogodilo je u subotu Beograd i Mačvu, a narandžasti meteoalarm je na snazi na području Bačke, Srema, zapadne i jugozapadne Srbije i na teritoriji Kosova i Metohije. Slično vreme očekuje se i danas, a na široj teritoriji Beograda moguć je grad. Nadležni ističu da je udvostručen broj raketa za odbranu od grada, ali da to ne znači da neće uopšte biti materijalnih šteta.

Izveštaji da je grad napravio štetu na malinjacima, plantažama voćnjaka, poljima kukuruza ili na njivama sa šećernom repom, ove godine bi, slažu se stručnjaci, trebalo da budu mnogo ređi nego prethodnih, jer je broj raketa nabavljen pred početak sezone odbrane od grada - udvostručen.

Grad je toliko jako tukao jedan deo Srbije da mu ni granate nisu mogle ništa. Poljoprivrednici već oplakuju useve (FOTO)

Ipak, to ne znači da uopšte neće biti materijalnih šteta, naročito ako nepogode budu učestale, jer protivgradni projektili imaju učinak oko 70 odsto.

Do početka sezone odbrane nabavljeno je ukupno 13.100 protivgradnih raketa, tako da je svaka od 1.400 protivgradnih stanica imala devet raketa na raspolaganju, rekli su u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, čiji centar za odbranu čuva nebo Srbije od gradonosnih oblaka, prenele su Večernje novosti.

Strelci su već imali posla, a u jugozapadnoj i južnoj Srbiji do sada je u više intervencija ispaljeno 750 raketa.

Do sada je u više intervencija ispaljeno 750 raketa Foto: Telegraf

- Imamo česte intervencije u poslednjih sedam dana, ali, zasad, Vojvodina je ostala pošteđena. Za razliku od prošle godine, kada smo imali sušu, ali i relativno stabilnu situaciju kada je grad u pitanju, ove godine je vreme prilično nestabilno, tako da su i intervencije češće - rekao je Zoran Babić, rukovodilac centra za odbranu u RHMZ.

Babić je izjavio kako je za ovu sezonu i za nabavku raketa prvi put u poslednjih 35 godina obezbeđen novac iz budžetske rezerve.

- To konretno znači da smo u sezonu ušli sa solidnim brojem raketa poo stanici i da mirno možemo čekati ostale nabavke iz pokrajinskih izvora, koji privode kraju jedan tender, a takođe i iz izvora lokalnih samouprava - istakao je Babić.

Do sada su stigle rakete iz 22 opštine, a Babić veruje da će ih biti i više.

- Samim tim, poljoprivrednici u Srbiji, kako stvari stoje, neće sa strahom morati da gledaju u gradonosne oblake - istakao je on.

Sama sezona odbrane od grada u Srbiji traje od 15. marta završava se 15. oktobra. U to vreme aktivno je 1.400 protivgradnih stanica, na kojima dežuraju po dva strelca i po potrebi dejstvuju protivgradnim raketama.

Svaku protivgradnu stanicu opslužuju dva strelca.

- Iz naših izvora strelci mesečno dobijaju nadoknadu od 4.000 dinara neto, a tu je i novac koje za njih obezbeđuju njihove opštine. Znam da to nije neki iznos, ali već krajem sezone odbrane od grada, mi im isplatimo potraživanja za celu godinu - ukazao je Babić.

Daljinac

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kosač

    6. maj 2018 | 17:05

    Al se pretrgoste plaćajući te ljude

  • PVO

    6. maj 2018 | 18:31

    Pa ovi su jaci od S 400

  • Mile

    6. maj 2018 | 17:53

    A sto bi strelci i radili za 4000 din mesečno bez doprinosa, 7 dana u nedelji sa 24 sata dežurstva, nisu ni ludi.Poslodavac im je RHMZ Drzava zar je to primer privatnicima?Dokle vise ovako?Strelci proverite da li su vam uplaceni PIO doprinosi do sada ukoliko nisu odmah kod advokata tu nema zastarevanja i trazite ugovor o radu i minimalne zarade!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA