≫ 

Sa polomljenim krilom i u lošem stanju soko je došao u Dragoslavovo dvorište: Zaštićenoj vrsti nadležni nemaju vremena da pomognu

Odmah je okrenuo Zavod za zaštitu grabljivica

  • 4

Neobičan gost, malena vetruška koja potiče iz porodice i roda sokolova, u nedelju je došla u dvorište Dragoslava Majstorovića iz Mladenovca. Jadnoj ptici je povređeno krilo i u lošem je stanju, a "domaćin" ne može da joj pruži adekvatnu pomoć jer nadležni nikako da preuzmu odgovornost za nju.

Veliki broj vrsta izumire, a ako je sudeći prema događaju koji se dogodio pre nekoliko dana, čini se da ne znamo da cenimo prisustvo ovih strogo zaštićenih vrsta.

- U nedelju sam u dvorištu zatekao vetrušku koja je sa povređenim levim krilom sletela pored kuće. Koliko sam mogao da zaključim prema povredi koju ima, verovatno su je upucali lovci, ali se nekako izvukla. Čim sam video kako izgleda rana pozvao sam veterinara koji mi je rekao da joj dajem pentraksil na špric, što sam i uradio, a zatim sam odlučio da se obratim organizaciji koja štiti ove vrste - priča Dragoslav Majstorović iz Mladenovca.

Ko truje orlove u Srbiji: Našoj zemlji preti tužba za ubijanje zaštićenih ptica

Odmah je okrenuo Zavod za zaštitu grabljivica.

Zaštićenoj vrsti nadležni nemaju vremena da pomognu Foto: Facebook/Fond za zaštitu ptica grabljivica

- Oni su mi, međutim, rekli da ne mogu da dođu do četvrtka kod nas i odvedu pticu na lečenje što za nju može biti pogubno. Zvao sam još nekoliko organizacija i ljudi, molio ih da dođu, ali niko nije prihvatio odgovornost. Ne znam šta da radim, ako budem čekao do četvrtka ona može da ugine. Dao sam joj antibiotike, nahranio je, ali krilo i dalje krvari, žao mi je jadne ptice - kaže Majstorović, piše Blic.

Ornitolog u Zavodu za zaštitu prirode Srbije Miloš Radaković, rekao je da će otići po pticu.

- Kontaktirali smo gospodina iz Mladenovca, spremno je mesto za vetrušku u Zoološkom vrtu, pa čim budemo imali vozilo idemo po nju - rekao je Radaković.

Do tada ptica može da ugine.

- Sada imamo mnogo posla, pozivaju nas non stop sa svih strana. Mladunci sada često ispadaju iz gnezda pa smo non stop na terenu. Svesni smo da je ptica u lošem stanju ali mi nemamo vozilo. Dali smo uputstva gospodinu i on će voditi računa o ptici do četvrtka, mada možda uspemo da odemo i ranije - kaže Radaković.

VIDEO: Čovek spasao mladunče zaštićene vrste medveda i dobio nagradu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drug član

    16. maj 2018 | 08:49

    Dragoslava odmah zaposliti kao sudskog vestaka! Odmah je "zakljucio" da su ga lovci ranili! Bravo majstore!

  • Alex

    16. maj 2018 | 08:12

    Ista stvar. Našao sam na putu crnu čiopu ugroženu i zaštićenu vrstu kod nas. Zovem zavod za žaštitu ptica Beograd našta mi oni kažu iznesite je na livadu i bacajte u vazduh možda poleti!!!!Pa zašta ti ljudi primaju plate??????,Hoće li se iko pozabaviti njima?

  • Ja...RS

    16. maj 2018 | 10:40

    Pozovi Memedovica,on ce za sat vremena da rijesi problem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA