≫ 

Albanci uhapsili Srbina dok je sekao slavski kolač zbog navodnih zločina: Ovo su pretučena rođena braća (FOTO) (VIDEO)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić oštro je osudio novo nasilje nad Srbima

  • 92

Trojica Srba je povređeno u Petriču kod Kline u toku obreda sečenja slavskog kolača na praznik Svete Trojice. Jedan od njih je uhapšen zbog navodnih zločina. Albanci koje je prethodno rasterala policija ponovo su se okupili i opkolili raseljene Srbe, gađajući ih i uzvikujući pogrdne parole.

Povređen je Radosav Kizić (22) koji je prebačen u bolnicu u Peći kako bi mu se ukazala lekarska pomoć.

Radosav Kizić Foto: Facebook

U incidentu su povređeni i njegov rođeni brat Nemanja (20), kao i predsednik privremenog organa Kline Božidar Šarković.

Nemanja Kizić Foto: Facebook

Prethodno, oko sto pedeset Albanaca sa automobilima, traktorima i teškom mehanizacijom blokiralo je jutros prilaz crkvi svete Trojice u Petriču kod Kline u centralnom delu Kosova i Metohije ne dozvoljavajući raseljenim Srbima iz ovog sela i okoline da obeleže seoske litije, odnosno drugu Trojicu.

Albanci udaraju na zadužbinu Nemanjića: Dečani ugroženi zbog izgradnje puta, srpske vlasti pozvale na hitno reagovanje (VIDEO)

Po rečima Božidara Šarkovića, predsednika Privremenog organa Kline, Albanci su blokirali prilaz crkvi sa svih strana, takoda tridesetak raseljenih Srba nije uspelo da uđe u crkveno dvorište i preseče slavski kolač.

Prema informacijama medija prisutno je između 50 do 150 Albanaca, koji su blokirali prilaz crkvi.

Božidar Šarković, predsednik Privremenog organa Kline kaže da su Albanci blokirali put, tako da tridesetak raseljenih Srba nije uspelo da uđe u crkveno dvorište i preseče slavski kolač.

- Pošto nismo imali drugog izbora, a plašeći se za svoju bezbednost, otišli so do stanice policije u Klini, odakle su poslali specijalnu jedinicu koja će nadam se rasterati okupljene Albance a nama omogućiti da obeležimo seosku slavu iako je svih oko 250 Srba iz sela proterano 1999. godine - ističe predsednik Šarković, prenose "Večernje novosti".

Ruševine crkve Svete Trojice u slu Petričk kod Kline Foto: sr.wikipedia.org

On napominje da Albanci nemaju nikakvog razloga da onemogućavaju obeležavanje verskih praznika pogotovu što ih raseljeni Srbi ničim ne ugrožavaju.

Grupa raseljenih iz sela Petrič danas je trebalo da poseti ostatke porušene crkve i seosko groblje kako bi obeležili praznik Sv. Trojice.

Inače, u selu Petrič kod Kline od Srba ostala je samo baka Kata Grujić, čija je imovina često na meti lopova.

Crkva Svete Trojice nalazila se u Petriču nedaleko od Kline, na putu Peć-Priština.

Sagrađena je 1992. godine, a nakon dolaska italijanskih snaga KFOR-a, demolirana je krajem juna 1999.

Prema informacijama medija prisutno je između 50 do 150 Albanaca, koji su blokirali prilaz crkvi Foto: Radio Goraždevac

KAMENICAMA NA AMBULANTU KOD KOSOVSKE MITROVICE

Ambulanta u srpskom delu Suvog dola, koji se nalazi na par kilometara od Kosovske Mitrovice ponovo se našla na meti nepoznatih napadača. U noći između nedelje i ponedeljka, kamenicama su polomljena stakla na ulaznim vratima i prozor na ordinaciji, a napadači, kao i u prethodnih nekoliko napada, nisu pronađeni.

- Naša ambulanta u Suvom dolu, u kojoj pet dana u nedelji odriniraju lekar i medicinska sestra, često je na meti vandala koji uvek ostaju neotkriveni i nekažnjeni. Poslednji napad desio se februara meseca ove godine, ali su naše prostorije u ovom multietničkom selu bile meta i ranijih godina - kaže direktor Doma zdravlja u severnoj Kosovskoj Mitrovici doktor Mirjana Gvozdić.

ĐURIĆ: EKSTREMISTI ŽELE DA ZATRU SVAKO SEĆANJE NA SRPSKO POSTOJANJE

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić oštro je danas osudio nasilje nad Srbima koji nameravaju da obeleže hrišćanski praznik Svete Trojice u Petriču kod Kline, i očekuje od privremenih institucija samouprave u Prištini i međunarodnih institucija na KiM da osiguraju poštovanje prava na slobodu kretanja i ispovedanje vere srpskim hodočasnicima.

Marko Đurić osudio napad na Srbe kod Kline Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ðurić je ocenio da današnji anticivilizacijski protest kod Kline pokazuje da ekstremistima nije dovoljno to što su Srbi poterani iz Metohije, već da se želi potpuno iskorenjivanje i zatiranje svakog sećanja na srpsko postojanje u tom delu naše južne pokrajine.

- U kontekstu današnje blokade prilaza porušenoj pravoslavnoj crkvi u Petriču, postaje sasvim jasno da i nedopustivi građevinski radovi u blizini manastira Visoki Dečani nisu bili incident, već posledica sveopšte društvene klime u kojoj se organizovano negira i uništava sve što asocira na srpsko prisustvo na Kosovu i Metohiji - naveo je Đurić.

On je istakao da takvoj vrsti isključivosti, netolerancije i mržnje nema mesta u savremenoj Evropi i insistiram da se u ime čovečnosti ali i evropskih vrednosti prekine nasilje nad pravoslavnim narodom na Kosovu i Metohiji.

(Telegraf.rs/Radio Goraževac/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лека Р.

    28. maj 2018 | 12:34

    Албанцима у Србији блокирати довоз љебљебија, семенки и брашна за буреке и кифље.

  • Boki

    28. maj 2018 | 12:23

    Žao mi je kad gledam ovako uništene crkve, ali kako je istorija pokazala, svaki narod koji se ogrešio o Boga, bio je istrebljen, tako će biti i sa njima kad - tad. Mislim, nećemo ih mi istrebljivati, ne daj Bože nama više ratova. Nadam se da će njihov egzekutor biti neko drugi...

  • Raspucin

    28. maj 2018 | 12:18

    Za 24 sata bi ih proterao iz Albanije a ne sa KiM, kakva Evropa kakve integracije. I onda lepo krenemo od nule ali sami

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA