Gagi Brazilac je bio legendarni bokser, plesao rumbu između svakog udarca, a sad svira sirotinji na uvce za male pare (FOTO)

- Bio sam zabavljač i u ringu. Udarim jednom, pa otplešem do konopca, udarim opet, pa samba, rumba i ostalo... Publika je vrištala od smeha - priseća se Gagi

  • 5

Bio je legendarni bokser, pa radnik "Namenske", a kada je ostao bez posla - postao je legendarni kafanski muzikant, marijači. Krpi i razbija pesmom silna srca, već šta ko želi. Skoro dve decenije tu je za one koji maštaju o prosečnoj plati i muzici na uvce.

Dok je davnih osamdesetih, uglavnom zadavao udarce, kragujevački bokser Gagi Brazilac bio je poznat po tome što između tih udaraca pleše: rumbu i sambu. Već tada je, u svojim dvadesetim, bio legenda.

Rojs King je balkanski kralj Roma: Vozi najskuplja kola, ženio se 6 ili 7 puta (nije siguran), a pesmu plaća 6.000 evra (VIDEO)

Ne zbog plesa, već zbog toga što nijedan meč u domaćem ringu nije izgubio. Kada je Dragan Đorđević (63) te 1999. ostao bez posla u "Namenskoj", nije zakukao kao drugi, zapevao je i zasvirao harmoniku po kafanama. Hodajući od jedne do druge. I opet je postao legenda, sada kafanska.

Gagi u bokserksim danima/ Foto: Telegraf

Ali legenda danas, u 63. godini, živi od 13.000 dinara ženine penzije. I deluje kao da prvi put gubi na domaćem terenu. Međutim, priča o Gagiju ne može biti tužna, jer ovaj "mukom muzičar" zna da krpi slomljena srca, stvara najvrednije uspomene, a sirotinji pruži šansu da ima da plati muziku na uvce.

- Vidiš, neki od muke zakukaju, ja sam zasvirao. Svirajući drugima, zapravo sam svirao sebi, pa onda njima. Osetili su to valjda. Mešam džez i cigansku muziku, pa okrenem na starogradske i one stare šumadijske. Ljudi bre vole mene i vole da mi daju pare koje ne tražim - smeška se Gagi bokser.

Svira na uvce za sitne pare/ Foto: Telegraf

Punih 15 godina bio je član Bokserskog kluba "Radnički" iz Kragujevca, od 1974. do 1989. godine. Bio je trostruki prvak Srbije, vicešampion stare Jugoslavije i osvajač prestižne "Zlatne rukavice".

- Bio sam zabavljač i u ringu. Udarim jednom, pa otplešem do konopca, udarim opet, pa samba, rumba i ostalo... Publika je vrištala od smeha. Zbog mene je nekoliko naših gastarbajtera na mečeve dolazilo iz Nemačke, na svakih par nedelja - seća se nekadašnji bokser.

Na njegove mečeve dolazili su i gastarbajteri iz Nemačke/ Foto: Telegraf

Najbolje rezultate ostvario je u lakoj kategoriji, od preko 200 zvaničnih mečeva zabeležio je preko 80 posto pobeda.

Od 1977. Gagi je radio u Zastava oružju, sve do 1999. kada je ostao bez posla. Tada je zasvirao. Postao je muzikant, kažu muzičari. Ulični muzičar, kažu konobari. Astalski svirač, kažu komšije. Marijači, kaže Dragan Đorđević zvani Gagi.

- Ja sam bre "prosvirao" za noć. Jeste da sam kao dete imao neku malu harmoniku, ali pre otkaza u "Zastavi" niti sam znao šta da sviram, niti da pevam. A onda sam 2000. počeo sa harmonikom na grudima, pa od kafane do kafane, po parče hleba - svedoči Gagi.

Za parče hleba sada ide u kafanu/ Foto: Telegraf

A ta njegova harmonika je ulaznica za nezaborav i važi za dva mesta. Jedno je za preminulog Miću zvanog Vojvoda, po imenu kafića koji je imao, duga je za Gagija.

- Mića je bio lafčina od čoveka. Znao me još kao boksera. Kad sam u fabrici izgubio posao, Mića me stalno pitao da l' sam se snaš'o. Kad kažem da nisam, on mi da po 10 ili 20 evra. Svaki put kad se sretnemo! Onda jednom reče "sedi Gagi ovde i čekaj me". Vraća se sa novom harmonikom u koferu. Njom je Mića Vojvoda izlečio mnoge rane u kafani i ulepšao narodu mnoga slavlja. Tako sam dobio harmoniku što me lebom 'rani - svedoči bokser muzičar.

U dve protekle decenije Gagi je svirao što sa "pravim" muzičarima, što sa kolegama, bivšim "Zastavinim" radnicima, kojima su otkazi iznenada razvili muzičke talente. A onda se Gagi dokopao novog posla, u JKP Vodovod i kanalizacija. Nikada nije postao "stalni", otpušten je posle pet godina u svojoj 60. Znao je da kaže da radi u "kanalizaciji".

Kada se pojavi u kafani, svi mu se obraduju/ Foto: Telegraf

Kada ga isprave, odvraćao bi "Jeste, jeste... al’ je nekako "belcima" više zapao vodovod, a nama Ciganima kanalizacija". Ni sada, kada sa 63 Gagi živi od ženine penzije "teške" 13.000, niko ne zna sa kakvim se mukama bori. Svi misle da je "legendi" dovoljno što je legenda.

Kada se pojavi u kafani, zna jedno piće za nečiji rođendan da pretvori u žurku do jutra, a kućnu sedeljku u provod decenije. Gagi je bio tu i za onoga što je voljenu otpratio kući, pa je sa drugim zatekao u gradu sat kasnije.

Nema te velike ljubavne priče u Kragujevcu za koju nije bar jednom zasvirao/ Foto: Telegraf

Krpi i razbija pesmom silna srca, već šta ko želi. Skoro dve decenije tu je za one koji maštaju o prosečnoj plati i muzici na uvce. Njima Gagi omogućava da najzad mogu da plate tu muziku. Gagi nema tarifu. Ali, ima ugled. Toliki da se iskusni muzičari povuku kad naiđe Gagi bokser, a gazda veselja raširi ruke ka njemu.

- Gagiiii, brateeee- jer stigla je legenda.

VIDEO: Rojs King je balkanski kralj Roma

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • militin

    29. maj 2018 | 00:33

    Politicka elito. Sram da vas. Zar nista niste mogli da ucinite za ovog coveka.Sve dok ovakvi poput Gagia nisu model casnog i cestitog coveka dotle ce mo svi mi biti jedno vliko nista.

  • Nenenr

    28. maj 2018 | 23:03

    Gagi kragujevacka legenda!!!

  • Goran.

    29. maj 2018 | 03:10

    Gagi respekt majstore. Vredan si poštovanja kao častan borc u ringu i životu.PRIMER OMLADINI.ŽIVOT TE MAJSTORE NIJE MAZIJO ALI SI BIO O OSTAO ČASTAN,POŠTEN BORAC U RINGU I ŽIVOTU. ŽELIM TI DOBRO ZDRAVLjE I MIRNE PENZIONERSKE DANE Duboki naklon legendo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA