Telegraf na "Gužaljošu" u Ruskom Selu: Otkrili smo u čemu je tajna savršenog mađarskog gulaša (FOTO)

Među vrsnim kuvarima, istakla se i sedamdesetogodišnja Bertalam Eržebet iz Rumunije koja je sa svojim pomoćnicama spremala kupus na mađarski način

  • 2

Ukusna tradicionalna jela iz Mađarske, Rumunije, Slovačke i Srbije, zamirisala su na tradicionalnom mađarskom prelu (gužaljošu) u Ruskom Selu, nadomak Kikinde. Mešavina gastronomskih specijaliteta bila je pravo uživanje za mnoge koji nikad nisu probali pravi mađarski gulaš, perket , gujaš čorbu i mađarski kupus.

Varjače, kutlače, lonce, ali i tajne gastro zanata ukrstili su majstori iz nekoliko zemalja, glavni i pomoćni kuvari koji su za portal Telegraf.rs otkrili tajne u pripremi ovih jela.

Osoblje Krstajićevog restorana u Kikindi ima jaku poruku za svog gazdu uoči važnog meča sa Švajcarskom (FOTO) (VIDEO)

Medovarski Maćaš iz Canadapača iz Mađarske pripremao je mađarski perket, tradicionalno mađarsko jelo od goveđeg mesa:

- Ovo je naše nacionalno jelo, sprema se polako, na tihoj vatri. Isključivo se pravi od goveđeg mesa koje se dinsta sa puno luka, ne dodaje se ni kap vode, meso samo pušta vodu i krčka se u svom soku. Tajna našeg perketa je u tome što ne pravimo zapršku , na kraju dodajemo crvenu papriku, a jelo ne sme biti ljuto, nego samo pikantno-otkrio je za Telegraf.rs kuvar Maćaš koji ima dugogodišnje iskustvo u spremannju nacionalnih mađarskih jela.

Varjače, kutlače, lonce, ali i tajne gastro zanata ukrstili su majstori iz nekoliko zemalja; Foto: Telegraf

Tot Tamaš iz Apatfala iz Mađarske, pripemao je “gujaš” čorbu, tradicionalno jelo od goveđeg mesa i povrća:

- Ovo je jedno od omiljenih jela, sprema se sa puno povrća-paprike , paradajza, zeleni, šargarepe i krompira, a glavni sastojak je goveđe meso.Od začina se dodaje lovorov list, biber, so. Prvo se dinsta luk, sve dok ne porumeni, tek onda se dodaje meso. Obično stavljamo na kraju ljutu paprika, a može i bez nje - objasnio nam je kuvar Tamaš.

Gužva je bila i kod kazana gde se spremao gulaš sa gnedlama; Foto: Telegraf

Među vrsnim kuvarima, istakla se i sedamdesetogodišnja Bertalam Eržebet iz Rumunije koja je sa svojim pomoćnicama spremala kupus na mađarski način:

- Za ovu priliku smo izabrale svinjske butkice i suvo meso koje mora da se raskuva, iseče na komade, a tek onda mu dodajemo kupus, povrće i začine. Tajni sastojak je biljka “čombor” koja se gaji u ovom delu Rumunije, mirisa je kao mirođija, ruzmarin i peršun, biljka je neobična i nigde je ne možete naći osim kod nas-otkrila nam je gospođa Eržebet.

Za gurmane, veliko iznenađenje bila je palenta sa sirom; Foto: Telegraf

Za gurmane, veliko iznenađenje bila je palenta sa sirom, koja se spremala po recepturi gospođe Eržebet. Savijena kao salama, palenta se sekla na kriške i posluživala sa kupusom.

Gužva je bila i kod kazana gde se spremao gulaš sa gnedlama. Kako nam je objasnila Ana-Marija Nađ iz Slovačke, iz Černji Broda, testo se kuva na pari, a poslužuje se sa gulašom koji se preliva preko njega.

Događaj je uživanje za sva čula; Foto: Telegraf

Srneći gulaš spremao je ovom prilikom Jožef Kiš iz Ruskog Sela, ovaj neprikosnoveni kuvar nije želeo da otkriva čaroban sastojak koji dodaje u srneći i goveđi gulaš:

- Najbitnija je paprika, biber, lovorov list i meso koje mora dobro da se krčka sa puno luka. U kazanu ima preko 40 kg mesa, mešanje i kuvanje na laganoj vatri , ovakva jela se ne spremaju brzo, lagano i tiho, jer im to daje savršen ukus.

Posetioci su mogli da probaju vrhunske specijalitete; Foto: Telegraf

Gurmanluk na etno prostoru “Torontal” oduševio je ljubitelje gulaša, onog pravog mađarskog, koji je mirisao iz pet kazana koji su se za kratko vreme ispraznili na oduševljenje glavnih kuvara koji su pokazali kako to rade velemajstori svog zanata.

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    25. jun 2018 | 21:58

    Cija je mati ili zena naucila da kuva u ovim nasim krajevima,to je onda kraljica kuhinje! Ne podcenjujem druge kuhinje,ali kad se izmesa kuhinja 10 naroda i nacija,pa to ne moze a da ne bude jelo za kraljeve!!!

  • Gavran

    25. jun 2018 | 22:01

    Sve je to lepo al moj muz Sasa pravi najbolji gulas ma svetu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA