Ako želite zdravlje i sreću, danas stanite uz kandilo, okrenite lice ka ikoni i izgovorite ove reči

Akvilinu su najpre šibali, potom su joj usijanu šipku proboli kroz uši i mozak

  • 8

Rođena u palestinskom gradu Vivlosu, od hrišćanskih roditelja, u svojoj sedmoj godini mala Akvilina već je bila potpuno upućena u pravi hrišćanski život, a u desetoj godini ona je toliko bila puna božanstvenog razuma i blagodati Svetoga Duha, da je s velikom silom i revnošću propovedala Hrista svojim drugaricama.

Kada je došlo do Dioklecijanovog gonjenja, neko je odveo kod carskog namesnika Volusijana, zveropodobnog čoveka. Volusijan naredi najpre da je šibaju, potom da joj usijanu šipku probodu kroz uši i mozak.

Svi vernici ovo rade, a ne znaju šta to zaista znači: Zašto se sveštenicima ljubi ruka?

Do poslednjeg časa devica Akvilina je slobodno i javno ispovedala Hrista Gospoda, a kada joj mozak i krv počeše teći iz glave, ona pade kao mrtva. Namesnik, misleći da je Akvilina uistini mrtva, naredi da je iznesu van grada i bace na đubrište, da joj telo psi izjedu.

No noću javi joj se angel Božji i reče joj: "Ustani, budi zdrava!" I devica ustade, i bi zdrava, i dugo uzdizaše blagodarstvenu hvalu Bogu, moleći ga, da joj ne uskrati dovršiti mučenički podvig.

"Idi, biće ti, kako moliš!", ču se glas s neba. I Akvilina pođe u grad. Kapija gradska sama se pred njom otvori, i ona dođe i uđe, slično duhu, u dvor namesnikov i javi se namesniku pred njegovom posteljom.

Sutradan po njegovoj naredbi dželati izvedu Akvilinu, da je poseku mačem. Pred posečenje devica se na kolenima pomoli Bogu i preda duh svoj. Dželat joj mrtvoj odseče glavu. Njene mošti davale su isceljenje mnogim bolesnicima. Svetoaj Akvilina imala je 12 godina kada je stradala.

DANAS IZGOVORITE OVO: 

Ovčica Tvoja Isuse, Akilina, zove silnim glasom: "Tebe Ženiče moj ljubim i tražeći Te stradam, i raspinjem se i sahranjujem u krštenju Tvome. I stradam radi Tebe, da bih carstvovala s Tobom, i umirem za Tebe, da bih živela s Tobom. Primi me kao čistu žrtvu, s ljubavlju žrtvovanu za Tebe." Njenim molitvama, kao Milostiv, spasi duše naše.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA