≫ 

Danas je Vidovdan: Ovaj praznik "otvara oči", a ono što ste jutros prvo ugledali uticaće na vaš život

Vidovdan je u našem narodu značajan zbog brojnih događaja, naviše zbog Kosovskog boja, a za njega su vezana mnoga verovanja i običaji

  • 10

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Vidovdan, jedan od najznačajnih praznika srpskog naroda.

Zbog toga što se najvažniji događaj u srpskoj istoriji u minulih šest vekova, Kosovski boj, odigrao na Vidovdan 1389. godine, prepliću se istorijska zbilja i narodni običaji i verovanja, pa se kosovski mit, kao najrazgovetniji znak srpske narodne svesti, razvijao uporedo s paganskim kultovima starog slovenskog božanstva Vida.

Praznik Vidovdan jedan je od najvećih među malobrojnim i po svetkovanju izuzetno očuvanim praznicima iz stare narodne vere.

SVI SLAVITE VIDOVDAN: A nemate pojma ko je u stvari bio SVETI VID! (FOTO)

U hrišćanskom kalendaru ne postoji svetac sa ovim imenom i pre više od jednog veka, tačnije tek 1892. godine, Srpska pravoslavna crkva ga je prvi put unela kao praznik u svoje kalendare, stavljajući ga u zagradu iza proroka Amosa i kneza Lazara, čije je kultove negovala.

Vid je smatran vrhovnim božanstvom, "Bogom nad bogovima", a svi drugi bogovi tek polubogovima. Verovalo se da je Vid svevideće božanstvo, pa se Vidovdan smatra i praznikom za oči, odnosno praznikom koji "otvara oči". Smatra se da je veoma važno šta ćemo toga dana videti. Ono što čovek danas vidi, u tome bi, po opštem uverenju, kasnije imao uspeha.

Na današnji dan odigrao se Kosovski boj, Kosovski boj, flamanska tapiserija u francuskom zamku Šenonso. Foto: chenonceau.com

Samo ime ovog svetitelja, Vid, odredilo je najvećim delom i prirodu rituala koji su izvođeni na njemu posvećen dan. Bilo je, na primer, veoma važno šta će se toga dana videti. Ono što bi čovek tada video, u tome bi, po opštem uverenju, kasnije imao uspeha.

U selima pod Fruškom gorom, na primer, na praznik izjutra seljaci su se umivali rosom i pri tome govorili: "Oj Vidove, Vidovdan, što ja očima video, to ja rukama stvorio."

Na Vidovdan se mogla videti i budućnost. Toga dana se mnogo gatalo i proricalo. Kao i u nekim drugim prilikama, činile su to najčešće devojke nadajući se da će videti budućeg izabranika. Verovale su da će im budući muž doći u san.

Jedan običaj  je posebno zanimljiv, posebno za devojke.

Devojke bi trebalo da uberu vidovu travu i da je sa malo soli i parčetom hleba stave pod jastuk. Zatim bi trebalo, pre nego što legnu da spavaju da izgovore: “Vide, Vide! Tako ti soli i hleba, zemlje i neba, kaži mi ko će mi biti suđen, dovedi ga na san”. Prema verovanju devojka će te noći sanjati svog budućeg muža.

Veza Vidovdana s vidom manifestovala se i u narodnoj medicini. Uoči praznika ili pak na praznik izjutra brali su travu zvanu vidovčica, često je stavljali u vodu i njome se umivali. Činili su to zato da preko godine ne bi bolovali od očiju. Ponegde su nak vidovčicu čuvali i koristili onda kada bi im oči obolele.

Na Vidovdan se, prema knjigama i verovanjima ne radi u polju – da kukuruz zametne klipove, ni u vinogradu – da se grožđe ne sasuši i otpadne. Tog dana treba probati i zrelo voće. Veruje se i da na Vidovdan valja započeti ručne radove – pletenje i vezenje.

VIDEO Zašto sveci pravoslavne crkve nisu optočeni dijamantima?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M.K.

    28. jun 2018 | 13:01

    Srecan praznik ! Vecna slava Svetom Caru Lazaru , Miloš Obilicem , Gavrilo Principom i svim ostalima koji su danas ginuli za Slobodu ☦️ .

  • 👤

    28. jun 2018 | 11:49

    ВИДОВДАН, или Видов Дан, дан не толико телесног колико духовног вида, дан који је изабрао Србин и дан који је изабрао Србина. Ако нас је Сава Немањић обећао Христу, онда нас је овај дан ставио на Његов пут, пут Голготе и страдања, пут Крста. А без Крста нема спасења. Јер како је и сам Спаситељ рекао: "Ко жели нека узме крст свој и крене замном". Видовдан је дан у коме је Србин једном и заувек изабрао Царство Небеско уместо царства земаљског. Дан у коме је Србин изабрао да му највећа од свих врлина буде мучеништво јер како Господ рече "А од љубави ове нема веће него да ко живот свој положи за бљижњег свог". То није мит, то је стварност. И ти Европо слави овај дан, јер како је Србин за тебе страдао пре више од 600 година, тако и данас страда од истих оних који су и онда на тебе насртали, да и данас као и онда будеш слободна. Свети кнеже српски Лазаре, са васцелом војском твојом, сада војском Бога Христа, којом си негда бранио земаљску отаџбину, одбрани је и данас од истог зла које нам прети. Од зла греха и зла насртаја оних који желе туђе. И умоли Христа да нам да снаге да останемо на путу којим си нас ти повео.

  • YYY

    28. jun 2018 | 09:50

    Ja prvo ugledao zenu i vec osecam posledice!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA