Podelili su deci diplome i pohvalnice na kraju školske godine, ali skoro sve imaju istu grešku

Zar niko ne zna da postoji greška na diplomama ili znaju, ali ih nije briga

  • 10
Diploma je za Vidaka Lazića, a ne Lazić Vidaka, Foto: Telegraf

Školska godina je završena, a oni koji su bili vredni cele godine, zaslužili su i diplome. Osim sreće koje je taj list papira doneo deci i njihovim porodicama, mnogima je "upalo" u oči, ono što je ispisano na njima. Odnosno kako je ispisano. Prezime, pa ime, što bi, trebalo bi da znaju profesori, nastavnici i učitelji, pogrešno.

Da li su "vukovci" precenjeni đaci? Dva skandalozna prijemna na Saobraćajnom fakultetu izazvala veliku polemiku (FOTO)

Znamo da su deca u dnevniku "zavedena" prvo prezimenom, pa su tako prvi u redu za ispitivanje oni kojima prezimena počinju na A. Ali, u ostalim slučajevima takav redosled je pogrešan.

UVEK PRVO IME, PA PREZIME

Kako navodi Violeta Babić, lektor i urednik u jednoj izdavačkoj kući, pisac knjiga za decu i jezički stručnjak, piše se, prema pravopisnom pravilu, uvek prvo ime, pa prezime, osim u spiskovima, radi azbučnog reda. Pa tako stoji: Pohvalnica se dodeljuje Janković Lari ili pak Bezbradica Mirku. Zar ne znaju da se muška prezimena menjaju po padežima? Zašto ne napisaše da se pohvalnica dodeljuje Lari Janković i Mirku Bezbradici? A čak ni formular nije zahtevao onakvo pogrešno pisanje.

Primer diploma iz Makedonije, Foto: mio.gov.mk

- Gledam na Fejsbuku slike dečjih pohvalnica za odličan uspeh i primerno vladanje, a na svakoj prvo je napisano prezime, pa ime đaka. Ali zašto?! Pa zar nastavnici ne znaju da je to pogrešno? - navodi Violeta Babić.

Pravopisom je određeno da se prvo piše ime, pa prezime. Lično ime uvek dolazi pre prezimena (osim u spiskovima ili u školskom dnevniku, gde je takav poredak potreban zbog azbučnog reda). Na formularu diplome, ispod crte na kojoj treba da se napiše ime, već je pogrešno odštampano, traži se prvo prezime, srednje slovo, pa ime.

ONAJ KO GREŠI NAVODI I DRUGE NA GREŠKE

- Ako ste zbog toga prinuđeni da prvo napišete prezime, pa ime, onako kako nije dobro, onda ga bar napišite bez zapete između prezimena i srednjeg slova - navodi Viloeta Babić uputstvo koje bi moglo ubuduće da se primenjuje.

- Čude me samo oni koji ne proveravaju pre izrade teksta na diplomama, zahvalnicama i pozivnicama kako se šta piše, pa svojim greškama navode i druge da greše i, što je još gore, da pogrešno pomisle da je tako pisati sasvim u redu - navodi ona.

U dnevniku može da se piše prezime, pa ime, a na diplomi ne može tako da stoji, po tački 42. važećeg Pravopisa i napomeni uz nju.

VIDEO: Osnovne škole u Finskoj samo spolja liče na one u Srbiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    1. jul 2018 | 10:33

    Cirilicno slovo "d" se ne pise ovako kao na ovim diplomama..

  • DD

    1. jul 2018 | 10:33

    Muska prezimena? Znaci imamo muska i zenska prezimena.... vrlo zanimljivo.... Evo moje prezime ne moze ni u jednom obliku da se menja po padezima jer kad bi se to radilo mnogi ne bi znali kako zapravo glasi, sto se desavalo i zato je cesto bilo problema u administraciji. Mnoge knjige i strucna literatura pisani su tako da se ime menja po padezima, a prezime ostaje, upravo iz gore pojasnjenog razloga.

  • deda iz Niša

    1. jul 2018 | 10:26

    Možda se u prestonici piše tako ali ja sad pogledah diplome moje dece i unuka i piše prvo ime pa prezime. (U moje vreme davali su knjige umesto diploma). Pa sad vi nastavite da nas iz Niša prozivate zbog jezika.😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA