Seoske kuće od 1.000 evra niko neće da kupi, najgora situacija je u ovom delu Srbije

Najgora situacija je u Pirotskim selima, gde potražnja za kućama ne postoji, a mnoga sela su se ugasila, žitelji su ih napustili

  • 22

Cene nekretnina po srpskim selima iz godine u godinu gube na vrednosti. Da vrednost nekretnina drastično opada govore činjenice, da se kuće u delovima Banata mogu kupiti za 2.000 evra, oko Niša nema za manje od 15.000 evra, a kada je reč o Pirotu, cene ne prelaze 1.000 evra.

Imovina od sada zajednička: Šta sve donosi novi Zakon o upisu nekretnina

U Zrenjaninu, gde je sve više starih porodičnih kuća na prodaju, kupaca nema. Ponuda je velika, ali tražnja mala. Uz rumunsku granicu, poput Međe i Hetina nekretnine su jeftinije. Kuće sa velikim dvorištem i baštom od pedeset ari, koštaju svega od 2.000 evra do 2.500 evra. U pograničnim selima susedne opštine Nova Crnja, stare kuće se prodaju za 3.000 do 4.000 evra.

Kuće sa velikim dvorištem i baštom od pedeset ari, koštaju svega od 2.000 evra do 2.500 evra Foto: Wikipedia/Јелена Продановић

Kada je reč o selima udaljenih od Novog Sada, kuće se mogu kupiti i za manje od 10.000 evra. Objekti od ćepriča, naboja, ili nekog kombinovnanog materijala, u zabačenim delovima sela, koštaju slično kao dva hektara bolje obradive zemlje. Dok kuće novije gradnje koštaju nešto više, ali njihova cena ne prelazi 30.000 evra, što je slična ceni garsonjere u velikim gradovima.

Situacija u Nišu je drugačija. Cene kuća sa okućnicom u Nišu ne mogu se naći ispod 15.000 evra. Razlog ovih cena je kupovina kuća od Srba sa Kosova, koji ne pitaju za iznos. Ukoliko imate 5.000 evra možete kupiti samo skromnu vikendicu u brdima, gde nema plodne zemlje, zemlja je najlošije kategorije, a manjka i vode za bavljenje poljoprivredom.

Kada je reč o selima udaljenih od Novog Sada, kuće se mogu kupiti i za manje od 10.000 evra Foto: Telegraf

Seoska domaćinstva u Kuršumliji sa celokupnim imanjima kreću se najviše do 10.000 evra, na lokacijama pristupačnim gradu, ali zainteresovanih nema. Staračka domaćinstva u selima se gase, a mladi odlaze u veće gradove.

Najgora situacija je u Pirotskim selima, gde potražnja za kućama ne postoji, a mnoga sela su se ugasila, žitelji su ih napustili. Nasuprot ovog primera, postoje i oni gde ljudi iz gradova penziju dočekuju na selu, ali to je retkost.

Najgora situacija je u Pirotskim selima, gde potražnja za kućama ne postoji Foto:lalafo.rs

U okolini Vranja je sve više sela s tek nekoliko domaćinstava. Povremeno se oglasi prodaja ponekog domaćinstva, gde je cena „po dogovoru“, ali kupaca nema ni tada. Kuće novije gradnje u selima bliže Vranju se prodaju po prosečnoj ceni od 20.000 evra.

Interesovanja ima samo za stare kuće koje se mogu kupiti po nižoj ceni. Život na selu ima svoje pogodnosti, na kraju svi beg tražimo u prirodi, a cene nekretnina to dopuštaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jug

    30. jul 2018 | 18:02

    A kome treba kuća u mestu gde niko ne živi? Nažalost Srbija je puna napuštenih sela i to će nas vrlo brzo skupo koštati.

  • Mixi

    30. jul 2018 | 17:44

    Rado bih kupio neko imanje na selu samo nemam ni 200 evra tako da I 2000 mi je misaona imenica.... A realno su ta imanja jeftina.

  • Nikolas

    30. jul 2018 | 17:10

    DA NEBI BILO SVE PRAZNO I DA SE NEBI PRODAVALI BILO KOME BUDZASTA VI OTVORITE TRZISTE NEKRETNINA PREMA KINI KAO STO SU URADILI U AUSTRALIJI I NEKRETNINE SU POSKUPELE PREKO NOCI!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA