≫ 

Boban nas je zbunio kada je poslao snimak žene-pauka, a sada znamo o kakvom se stvorenju radi i koliko je fatalno po žrtve (FOTO)

Stručnjaci su objasnili za Telegraf kakvog pauka je susreo Boban iz Vranja

  • 3

Lepo iscrtane oči, usta kao našminkana, bili su neočekivana i nesvakidašnja pojava za mene - opisivao je Boban scenu susreta sa fluoroscentnozelenim paukom koji se našao na vratima magacina firme u Vranju u kojoj radi.

Načinio je nekoliko fotografija, a kako je opisao, "biće kao da mu je poziralo".

Foto: Privatna arhiva Bobana Mitića

Neki su u komentarima na naš tekst čak posumnjali da je reč o autentičnom pauku.

- Ja ne vidim ženu sa šminkom, nego običnog paučića, osim na uveličanoj slici Fotošop ko vrata! - napisao je jedan naš čitalac.

Drugi su se našalili na račun ove pojave.

Divna vest za ljubitelje paukova: Naučnici otkrili 50 novih vrsta, koje plivaju, skaču, plešu, rone...

- To ti je neki znak, da ćeš se uskoro tako lijep oženiti - još jedan je od komentara na ovu pojavu.

Foto: privatna arhiva

Da bismo otkrili misteriju pauka zelene boje sa likom žene, kontaktirali smo i stručnjake Biološkog fakulteta. Ništa nije neobično, ni retko, a nije reč ni o Fotošopu. Već na prvi pogled dekan Željko Tomanović objasnio je da se radi o "cvetnom pauku".

Njegova lepota za ljude, zapravo je kamuflaža za žrtve.

- Ovo je neka od vrsta cvetnih pauka. Tako se zovu jer oponašaju bojama i šarama cvetove na kojima vrebaju insekte kojima se hrane. Pošto su dobro kamuflirani, insekti ih teško uočavaju na cveću i često postaju njihov plen. Kod nas ima mnogo vrsta cvetnih pauka i česti su. Za ljude su potpuno bezopasni - otkrio je Tomanović.

Neki poznavaoci sveta pauka kažu da se radi o vrsti Misumessus oblongus, poznatijem kao Green Crab Spider (pauk zelena kraba).

Misumessus oblongus, Green Crab Spider Foto: Wikipedia/Katja Schulz

Ovaj pauk ima izuzetno duge prednje noge koje mi pomažu da zgrabi i veće insekte, poput osa, leptira i buba tvrdokrilaca dok sakupljaju polen ili se hrane nektarom. U pitanju je pravi lovac koji može da se penje uz biljke tražeći svoj plen na cveću, travi, žbunju... Iako je u pitanju pauk, on ne pravi mrežu. Ipak, mužjaci mogu da koriste svoju sluz kako bi njime zaštitili ženku, a ženke od sluzi prave gnezdo u koje polažu jaja i umiru pre nego što se mladunci izlegu.

(Telegraf.rs / Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Normandie

    7. avgust 2018 | 14:05

    I onda se pauk kamuflirao u ovog lika

  • Biksi

    8. avgust 2018 | 12:05

    Ma to je moja svekrva

  • Marijana

    9. avgust 2018 | 00:21

    Istog pauka sam našla pre nedelju dana, zapravo on je našao mene, jer mi je pao na nogu dok sam sedela u hladu ispod drveta. Niste mogli ni da zamislite moj šok kada sam videla njegovo telo. Uzela sam ga u ruku,pokazala majci,spakovala ga u torbi, odnela kući,pokazala ostalim ukućanima i pustila ga. Mogu reći da je "moj" pauk lepši, tj lepše našminkan hahahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA