≫ 

Stranac je pitao kako da u Srbiji razdvaja svoje smeće, pa dobio urnebesan odgovor: Mi ne diskriminišemo ništa, pa čak ni đubre!

Od ovog stranog gosta svašta možemo da naučimo

  • 8

Jedan strani državljanin, koji uskoro stiže u posetu našoj zemlji, pitao je korisnike foruma Reddit na koji način, kako se u Srbiji reciklira smeće, jer ne bi želeo da bacanjem otpadaka naruši naše zakone.

- Putujem u Srbiju za oko mesec dan i zanima me kako da razvrstam svoje smeće? Da li plastične flaše i druga ambalaža za tečnost treba da se baca odvojeno od ostale plastike i metala? Da li plastika i metali idu zajedno? Treba li da odvojim papir? Baca li se posebno organski otpad? - bio je detaljan on i još zamolio za linkove sa detaljnijim objašnjenjima.

Ušao sam u albansku kafanu i na srpskom poručio kafu: Usledio je muk, a onda su rekli šta moram da budem da bih je pio (FOTO)

Njegovo pitanje, koje bi u nekim drugim zemljama bilo sasvim na mestu, zabavilo je Srbe, koji su se baš potrudili da mu odgovore. Jedan odgovor je baš odjeknuo.

Kante za reciklažu kod nas u retkost, naročito van Beograda Foto: Beoinfo

- Ovde u Srbiji mi verujemo da je sve smeće stvoreno jednako! Nema diskriminacije između različitih vrsta đubreta, baziranoj na hemijskom sastavu, boji, mirisu ili agregatnom stanju! - odgovorio mu je jedan Srbin.

Potom se nadovezao sa pravim upustvom.

- Šalu na stranu, mi i dalje nemamo infrastrukturu da razdvajamo otpad, te ćeš retko kada videte odvojene kante za smeće, a čak i tamo gde one postoje, odvajanje đuvreta se strogo ne zahteva. Bilo bi lepo da staklene flaše i tegle stavliš u poseban kontejner, ako ga bude blizu tvog smeštaja, ali ako ne, ne brini mnogo oko toga - dodao je on.

U svakom slučaju, našeg budućeg gosta svi su pohvalili zbog želje da ne zagađuje Srbiju, što je nivo svesti koji još ni mnogi od nas nisu dosegli.

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aki

    9. avgust 2018 | 09:31

    Sve to i mi imamo,sve oko nas je kanta velika.Kamion koji kupi smece,vise ostavi na kapiji i iscuri iz njega,nego sto otera.

  • Milan

    9. avgust 2018 | 07:38

    Jer je potrebno neki stranac da vam kaze da li se djubre odvaja ili sortira ej moji ministri sram vas bilo jer ste slepi pogledajte malo razvijenije zemlje pa ucite pobogu!!!Decenijama zivimo u djubretu

  • ccc ccc ccc ccc

    9. avgust 2018 | 07:51

    TEK dolazi u Srbiju i najvise ga interesuje TO pitanje !! Neverovatno ! Ne pita ni kakav smo narod, ni sta lepo ima da se vidi u Srbiji .....nego KAKO djubre da razvrstava . Taj onda bolje da ne dolazi , neka sedi tamo i neka razvrstava djubre . 😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA