Ovako nikako ne treba da putujete: Ne prijavite li boravak u Hrvatskoj, možete ostati "kratki" za skoro 300 evra!

Za navedeni prekršaj hrvatski Zakon o prekršajima predviđa izdavanje prekršajnog naloga kojim se izriče novčana kazna

  • 29

Poseta prijateljima u Hrvatskoj iz jako prijatnog, Ivanu S. (43) prerasla je u veoma neprijatno iskustvo zbog čega sigurno neće poželeti skoro da putuje tamo. A sve zbog, kako njegove, tako i male nepažnje njegovih domaćina, jer su zaboravili da prijave njegov boravak u "Lijepoj našoj".

Da li ste znali da stranci u Srbiji ne plaćaju boravišnu taksu?

Ivan je, otputovao na samo četiri dana u Dalmaciji i naravno da se oduševio, tamošnjom prirodom, ljubaznim narodom, čuo neke zanimljive priče, pio njihova vina... Međutim, kad se vraćao za Beograd, na granici prilikom kontrole doživeo je neprijatnost moravši da plati kaznu od 70 evra jer je boravio duže od 24 sata u Hrvatskoj, a to nije prijavio nadležnima.

Neplaniranom finansijskom trošku je prethodilo milion pitanja hrvatske granične policije.

Primer popunjavanja obrasca dostupan na sajtu MUP Hrvatske Foto: stari.mup.hr

- Kad ste ušli u zemlju? Kod koga ste bili? Na kojoj adresi žive ti vaši prijatelji? Zašto se niste prijavili? - "prosipali" su graničari jedno za drugim, ali je, na kraju, Ivan uspeo da nastavi put ka kući, sa 70 evra manje u džepu.

Ovim povodom kontaktirali smo Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske gde su nam rekli da je Zakonom o strancima (Narodne novine, broj: 130/11, 74/13, 69/17 i 46/18) propisano da je "smeštaj državljanina treće zemlje na kratkotrajnom boravku dužna da prijavi pravna i fizička osoba koja je državljaninu treće zemlje pružila smeštaj u roku od jednog dana od dolaska državljanina treće zemlje na smeštaj".

Primer potvrde o boravku dostupan na sajtu MUP Hrvatske Foto: stari.mup.hr

- Ako se obveznik prijave u trenutku dolaska državljanina treće zemlje na smeštaj ne nalazi u Republici Hrvatskoj ili se prijava smeštaja zbog drugog razloga ne može obaviti na napred opisani način, državljanin treće zemlje na kratkotrajnom boravku dužan je da sam prijavi svoj smeštaj u roku od dva dana od ulaska u Republiku Hrvatsku odnosno od promene smeštaja - objasnili su za "Telegraf" u hrvatskom MUP-u .

Kazne uopšte nisu bezazlene, jer, kako dodaju, novčanom kaznom u iznosu od 300 do 2.000 kuna (40-270 evra) kazniće fizičku osobu, a novčanom kaznom od 5.000 do 7.000 kuna (670-940 evra) kazniće pravno lice ako ne prijavi ili ne odjavi smeštaj državljanina treće zemlje. Ovo isto važi i za one koji na obrascu prijave ne navedu potpune i tačne podatke ili bez odlaganja ne dostave podatke o promeni trajanja smeštaja.

Napomena na karti autobuskog prevoznika Foto: Telegraf

NE ZNAČI DA ĆETE BITI UHAPŠENI NA GRANICI

Na forumu klubputnika.org jedan od korisnika je naveo da je čak i uhapšen zbog toga što nije prijavio svoj boravak.

- Ako boravite duže od 48 časova na teritoriji Hrvatske dužni ste da prijavite vaš boravak sami, vaš hotel ili vaš domaćin ako ste privatno smešteni. U suprotnom, pri izlasku iz Hrvatske ako nemaju u kompjuteru vašu prijavu ili je nemate lično na papiru, plaćate kaznu ili bivate uhapšeni (kao u mom slučaju).

U hrvatskoj policiji demantuju da zbog ovog prekršaja hapse.

- Za navedeni prekršaj Zakon o prekršajima predviđa izdavanje prekršajnog naloga kojim se izriče novčana kazna. Provođenje ovog postupka ne podrazumeva hapšenje osobe.

Da li je u pomenutom slučaju bilo i drugih razloga zbog kojih je granična policija odlučila da muškarca ipak privede, nije poznato, ali svakako da vam ne bi preselo putovanje, prošetajte ili vi, ili vaš domaćin do najbliže stanice policije i ispoštujte proceduru. Od onoga: "Ma neće na granici niko da mi traži to", može samo "glava da vas zaboli", a "džep ostane prazan".

(S. Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srboljub

    26. avgust 2018 | 21:40

    Treba da plate odmah na ulasku u hr kaznu 1000eura i kad izlaze 1000 zato sto u opste idu tamo

  • Prc.

    26. avgust 2018 | 21:30

    Neka idu oni u lepu njihovu.

  • Svakako

    26. avgust 2018 | 20:46

    Ko god ide u hrvatsku trebalo bi da plati soma evra kazne tamo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA