Najmlađi gradonačelnik na Kosovu uvodi promene: Imenovao Srbina na mesto zamenika, zaposlio više žena nego muškaraca i tvrdi "problemi su nam isti"

Kendron Kastrati želi da Kamenica bude model koji će pokazivati jedinstvo među Srbima i Albancima

  • 7

Kad je krenuo na sastanak, Kendron Kastrati (30), gradonačelnik kosovskog grada Kamenica i Albanac, zastao je i pozdravio se sa članom osoblja, Srbinom. Kastrati ne priča srpski jezik i njih dvojica se muče dok razmenjuju tek nekoliko reči, piše Financial times dok otkriva jednu od najzanimljivijih priča na relaciji Srbi - Albanci na Kosovu i Metohiji.

Da li vas je i dalje sramota zbog pisma Albanca od pre dve godine? Svaki normalan Srbin treba da ga pročita i da se zapita

Kendron Kastrati, Printskrin: Youtube/Radiotelevision 21

Zato je Kastrati uradio nešto vrlo neuobičajeno na Kosovu: postavio je Srbina Bojana Stamenkovića na mesto zamenika gradonačelnika da bi komunicirao ne samo sa svojim zaposlenima, već i sa Srbima, potencijalnim glasačima, koji čine oko 5 odsto populacije opštine.

Posle serije krvavih ratova na Balkanu, većina Srba je napustila KiM. Posle skoro 20 godina, oni koji su ostali, čine samo oko 5 odsto ukupnog broja od 1,8 miliona stanovnika i žive uglavnom izdvojeno od većinskog albanskog stanovništva, piše ft.com.

MALI GRAD - JEDINSTVENA MULTI-ETNIČKA ZAJEDNICA

Kastrati je sa 30 godina, u decembru, postao najmlađi gradonačelnik, uz neverovatno obećanje: da od malog grada načini jedinstvenu multi-etničku zajednicu.

- Kamenica bi trebalo da bude dobar model za Kosovo, zbog jedinstva i suživota - rekao je on za Financial times. - Svi su građani i tako ih treba i tretirati.

Njegov pristup je redak u zemlji još žigosanoj ratom. Odnosi među Srbima i Albancima bili su predmet višedecenijskih pregovora vođenih pod okriljem, prvo UN, a sada EU. Budućnost kosovskih Srba ostaje u vrhu tema o kojima se pregovara.

BROJ ZAPOSLENIH ŽENA NAJNIŽI U EVROPI

U ovom kontekstu, Kastratijev pristup mu je doneo pažnju nacije. Uveo je kabine za prevođenje u Skupštini opštine, da bi Srbi mogli ravnopravno da učestvuju u radu. U svom kabinetu ima više žena nego muškaraca, što je na Kosovu retkost, jer je tu učešće žena kao radne snage, najniže u Evropi.

Kastrati se nada da će privući strane investicije da bi na taj način ubedio mlade ljude u Kamenici da ostanu u svom gradu u kom živi 30.000 ljudi, a iz kog svake godine ode oko 1.000 stanovnika.

ZAJEDNIČKE ŠKOLE ZA SRBE, ALBANCE I ROME

Kao gradonačelnik, zarađuje polovinu onoga koliko je zarađivao na prethodnom poslu, kao predstavnik svoje opštine u glavnom gradu Prištini. Pokrenuo je inicijativu o zajedničkim školama gde bi mali Srbi, Albanci i Romi, mogli da, bar neke časove pohađaju zajedno.

- Promena bi trebalo da počne od dece i oni bi trebalo da nauče da komuniciraju, da izbrišu predrasude i osude - kaže Bojan Stamenković, zamenik gradonačelnika.

Kastratijev pristup proističe, delimično, iz ličnog iskustva. Njegov otac se borio za jednaka prava za Albance u bivšoj Jugoslaviji i bio politički zatvorenik 12 godina.

- Moj otac nije imao problem sa Srbima, on je bio protiv režima, želeo je slobodu - kaže Kastrati, koji je imao 10 godina, kada mu je otac nastradao.

SKEPTICI KAŽU DA KAMENICA NIJE DOBAR PRIMER

Skeptici navode da je Kamenica uvek imala međuetničke odnose, bolje od proseka, tokom jugoslovenske ere i da Kastratijev model neće funkcionisati u drugim kosovskim opštinama. Ali, Kastrati smatra da je vreme da se prizna da više stvari povezuje ljude na Kosovu nego što ih deli.

- Svi imamo iste probleme, nezaposlenost, manjak ekonomskog razvoja, slabu zdravstvenu zaštitu i obrazovni sistem, kao i manjak kulturnih aktivnosti - navodi Kastrati.

VIDEO: KFOR izvodi vežbe, konvoj vozila prolazi kroz Kosovo

(Telegraf.rs / Izvor: ft.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloš

    28. avgust 2018 | 18:42

    Sloga je uvek dobrodošla, samo treba biti oprezan.

  • stojke

    28. avgust 2018 | 17:44

    Samo mladi i neiskvareni ljudi zavređuju pažnju. Svaka čast.

  • Mixi

    28. avgust 2018 | 17:04

    Jedna racionalna glava,za primer koji bi mogli da slede mnogi....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA