Seci, peci, guli, melji, pa kuvaj: Spremite tegle i kace, evo koliko će vam novca trebati za zimnicu

Na pijaci "Zeleni venac" kilogram najjeftinije crvene paprike košta 55 dinara

  • 6

Ukoliko ove jeseni odlučite da sami spremate ajvar, računajte da će vam za deset tegli ovog specijaliteta od paprika biti potrebno 4.000 dinara. Na beogradskim pijacama, cene povrća koje se koristi pri pripremanju zimnice variraju, piše bktvnews.com.

Daćete mi smajli, cvet i ukiseljeno grožđe: Šumadinka Ana spremila 8.000 tegli zimnice, a svaka je umetnost za sebe! (FOTO)

Na pijaci "Zeleni venac" kilogram najjeftinije crvene paprike košta 55 dinara. Kako vam je za pripremu oko 14 kilograma ajvara potrebno oko 30 kilograma paprike, samo za nabavku ovog povrća računajte da će vam trebati nešto manje od 2.000 dinara.

Pored paprike, za ajvar vam je potrebno i tri kilograma plavog patlidžana - što košta oko 200 dinara, zatim sirće, so, šećer, ulje i esencija, što vas sve zajedno može izaći oko 700 dinara, ukoliko proizvode pazarite na akciji. Ako u to uračunate i utrošak struje i vode, što je dodatnih 1.500 dinara, za deset tegli će vam na kraju biti potrebno oko 4.200 dinara.

TURŠIJA

Cena karfiola je oko 90 dinara za kilogram, Foto: Telegraf

Sa druge strane, za pripremu deset tegli turšije, biće vam potrebno: najmanje kilogram karfiola, čija se cena kreće oko 90 dinara, kilogram kiselih krastavčića - oko 100 dinara, zelena paprika - oko 50 dinara po kilogramu, pola kilograma šargarepe - 70 dinara po kilogramu, tri litre sirćeta - koje se može naći po ceni od 120 dinara, kada je na akciji, u to uračunajte i vinobran, so i šećer još oko 200 dinara.

Kada se sve to sabere, da biste tokom zime uživali u ukusima domaće turšije potrebno je izdvojiti oko 700 dinara.

KISELI KUPUS

Isplati se da zimnicu spremate sami, PrintScreen: YouTube/webkuvar

Za bure kiselog kupusa od 60 litara, tačnije 30 kilograma kupusa, trebaće vam najmanje: 15 manjih glavica kupusa koji košta oko 50 dinara, što je oko 750 dinara i pola kilograma soli, za šta je u proseku potrebno izdvojiti oko 50 dinara. Ako ne računate utrošenu vodu, za 30 kilograma kiselog kupusa trebaće vam približno 800 dinara. U poređenju sa cenama u velikim marketima, gde tegla ajvara (manje od kilogram) košta minimum 300 dinara, isplati se da zimnicu spremate sami.

Na pijacama je prodaja materijala na "veliko" već počela, a prodavci često pred kraj radnog vremena spuste cene popularnih proizvoda, kako bi se što pre rasprodali.

RECEPT ZA AJVAR

Za ajvar treba strpljenja, Foto: Profimedia

Recept za ajvar: Pošto ste ispekli papriku, očistite je i iseckajte sitno. Možete je samleti u mašinici za mlevenje mesa. Toj smesi dodati patlidžan, a po želji možete dodati i feferone, ukoliko želite da vam ajvar bude ljući.

U šerpu, čije ste dno prekrili uljem, sipajte smesu paprike i patlidžana, dodajte tri kašike soli i šećera, čašicu esencije i sirće. Ostaviti da se kuva, na tihoj vatri, dok paprika ne omekša i sva tečnost ne ispari. Tokom kuvanja, proveravajte ukus i količinu tečnosti.

VIDEO: Održana Gulašijada, ovo su tajne uspešnih gulaš majstora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    31. avgust 2018 | 21:26

    Peri peci guli seci pa kuvaj

  • Marija

    31. avgust 2018 | 22:59

    Nikad nisam kapirala ljude koji prave zimnicu. Čemu to maltretiranje?

  • Marija

    1. septembar 2018 | 12:13

    Za sve ispod- ne pravim, ne kupujem i ne jedem, niti nakon kuvanja od 3 sata u paprici ostaje i jedan jedini vitamin

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA