≫ 

Srbi i dalje rado idu u vojnike: Iz ova dva grada hrabri mladići i devojke hrle u vojsku

Ne pada im na pamet da zaobiđu uniformu

  • 81

Nišlije i Kragujevčani su, moglo bi se reći, najhrabriji ljudi u Srbiji, jer ni sedam godina otakako je obavezni vojni rok obustavljen, u ovim gradovima nije prestala da živi parola "Rado ide Srbin u vojnike".

Dok se, po nekim istraživanjim, čak tri četvrtine građana Srbije zalaže za ponovno uvođenje redovnog vojnog roka, nekim mladima ne pada na pamet da čekaju da se ta težnja (ne)ostvari. Na služenje vojnog roka prijavljuju se sami. Nit ih vuku, nit ih tuku.

Podržaću vraćanje redovnog vojnog roka: Koje sve promene u Vojsci Srbije najavljuje novi načelnik Generalštaba?

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

Po najskorijim podacima Ministarstva odbrane, stanovnici dva grada u tome prednjače.

U 2017. godini na služenje vojnog roka u jedinice Vojske Srbije je upućeno 1.700 kandidata, s tim da je broj prijavljenih za uput na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem bio znatno veći. Najviše prijavljenih i upućenih kandidata na služenje vojnog roka je redom sa teritorija gradova Niša, Kragujevca i Šapca - rekli su za Telegraf iz Ministarstva odbrane.

Kako dodaju, slično je bilo i 2018, samo su Šapčane zamenili stanovnici severnijeg grada.

- Od 1. januara do 1. septembra na služenje vojnog roka upućeno je više od 1.000 kandidata. Najviše prijavljenih i upućenih kandidata dolazi iz Niša, Kragujevca i Novog Sada - objasnili su oni.

Najponosniji dan Foto: mod.gov.rs

U Nišu i Kragujevcu tako je ispraćaj i dan-danas jedno od omiljenih veselja, koje se možda skromnije slavi, ali i dalje sa mnogo barjaka i najpoznatije vojničke pesme "Srećan nek ti bude, sine, put", "Ja odlazim, pevajući, mlađan u armiju", "Moj Milane" i druge... Običaj da se sinovljeva ili ćerkina slika u uniformi urami na zidu ili zadene za ram ikone, tako da svi vide, takođe ne bledi, a dan polaganja zakletve je roditeljima najponosniji čas.

Ko želi da Nišlijama i Kragujevčanima izađe na crtu i pokaže da se se baš u njegovom mestu rađaju najhrabriji Srbi, to može učiniti vrlo brzo. U toku su pripreme za realizaciju decembarskog uputnog roka i svi zainteresovani kandidati se mogu prijaviti nadležnim centrima Ministarstvo odbrane za lokalnu samoupravu prema mestu prebivališta, poručuju iz ovog tela.

UKIDANJE OBAVEZNOG VOJNOG ROKA

Podsetimo, Vlada Srbije donela odluku o ukidanju obaveznog služenja vojnog roka od 1. januara 2011. godine. U vojsku će od Nove godine upućivani samo oni koji to žele.

Od 1. januara 2011. godine na služenje vojnog roka upućuju se samo oni koji to žele.

Obaveza služenja vojnog roka u Vojsci Srbije obustavljena je  odsluženjem vojnog roka poslednje partije vojnika upućene u 2010. godini.

Čim je ovo stupilo na snagu, počele su prepirke i sukobi mišljenja, da li je to bila dobra odluka.

Kakav je vaš stav? Pišite nam u komentaru.

VIDEO: Ovo je jedina specijalna jedinica na svetu koju čine samo žene pred kojim drhte i najhrabriji muškarci:

(D.Savanović / d.savanovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZoGa

    24. septembar 2018 | 14:46

    U vojsku sam se prijavio dobrovoljno i pokajao se prvi dan.

  • Narod

    24. septembar 2018 | 12:20

    Podržavam vraćanje obaveznog vojnog roka!

  • Majka Srbija

    24. septembar 2018 | 13:25

    Zensko sam imam 21 godinu i prijavila sam se dobrovoljno za sluzenje vojnog roka u martu 2019. Ovo treba cela omladina da uradi, drzava je jaka koliko joj je vojska jaka. Za krst casni i majku Srbiju!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA